22 Αυγούστου 2015

Sites για δωρεάν download προγραμμάτων με ασφάλεια

Οι ιστοσελίδες που υπάρχουν για κατέβασμα δωρεάν προγραμμάτων είναι πολλές στο ίντερνετ (download). Μιλάμε φυσικά για τις νόμιμες σελίδες που προσφέρουν κατά κατηγορία πολλά προγράμματα για Windows κυρίως, αλλά και apps για Android, Linux και Mac.
Το θέμα είναι όμως δεν είναι μόνο ότι θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν έμπιστες και γνωστές. Πέφτει μεγάλο βάρος πάνω μας, πρέπει κάθε στιγμή να ήμαστε σε εγρήγορση όταν εγκαθιστούμε ένα πρόγραμμα. θα αναφέρω βέβαια μια καλή λίστα με download sites, αλλά θα δώσω και μερικές συμβουλές ώστε να μην καταλήγουμε με toolbars και αρχικές σελίδες και περίεργες μηχανές αναζήτησης ή ακόμη και προγράμματα που δε θέλουμε εξ'αρχής. 

Η διαδικασία της εγκατάστασης προγράμματος θέλει προσοχή

Σιγά-σιγά. Μη βιάζεστε. Διπλό κλικ κάνετε για εγκατάσταση πρώτα, μην τρέχετε αμέσως να κάνετε κλικ στο "Επόμενο" (Next)! Διαβάστε τι λέει, έστω προσπαθήστε. Έχει μήπως κουτάκια επιλεγμένα με "προσφορές" -λέγε με επιπλέον προγράμματα, toolbars, αρχικές σελίδες, πρόσθετα, πρόταση για αλλαγή σε μηχανές αναζήτησης περίεργες- ή άλλου είδους κόλπα για να σας ψαρέψει να συν-εγκαταστήσετε και πράματα που δε θέλετε;
Καταρχήν, με τόσα πράσινα "κουμπιά DOWNLOAD" που υπάρχουν στις σελίδες, είστε σίγουρος ότι δεν πατήσατε αυτές τις διαφημίσεις αλλά το κανονικό κουμπί download; προσοχή λοιπόν κι εδώ! Σιγά. Κοινή λογική. Θα δώσω παραδείγματα παρακάτω και θα βάλω ελπίζω φωτογραφίες για να πιάσετε το νόημα καλύτερα....

Λίστα έμπιστων* download sites για δωρεάν κατέβασμα προγραμμάτων

Καταρχήν, στα 6 χρόνια που γράφω στο blog μου sotostips.gr, αλλά κι από το 1996 που είμαι στο ίντερνετ έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω ότι στο internet δεν εμπιστευόμαστε* ούτε τον πατέρα μας -που λέει ο λόγος. Δε δίνουμε δηλαδή λευκή επιταγή, ήμαστε πάντα σε εγρήγορση. Επιπλέον, καλό antivirus (πχ Avast free 2015+) συν anti-malware (πχ malwerbytes free), τείχος ασφαλείας (firewall) των Windows ή τρίτων (πχ ZoneAlarm free) ενεργό, αυτόματες ενημερώσεις windows ενεργές. Περιηγητές (browsers), flash player, java, Adobe reader όλα ενημερωμένα στην τελευταία έκδοση πάντα για ασφάλεια, όχι για μόδα! Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε αρχικά.

Η λίστα

  1. softpedia.com
  2. filehippo.com
  3. filepuma.com
  4. majorgeeks.com
  5. download.com
  6. sourceforge.net
  7. portableapps.com
  8. alternativeto.net
  9. www.techspot.com/downloads
  10. snapfiles.com
  11. downloadcrew.com
  12. www.tucows.com/downloads
Free και open source για windows:
  • opensourcewindows.org/
  • ose.tuxfamily.org/windows/index.html
  • Wikipedia List of free and open-source software packages: en.wikipedia.org/wiki/List_of_free_and_open-source_software_packages
Όπως έχω πει πολλές φορές επίσης, επειδή δε δίνουμε λευκή επιταγή σε κανένα -αν και πάρα πολλά Site Της λίστας υποστηρίζουν ότι είναι 100% spyware / antivirus free λόγω ελέγχου που κάνουν- καλό είναι τα προγράμματα μόλις τα κατεβάζετε να ελέγχονται κάθε φορά με σοβαρό antivirus και anti-spyware(anti-malware] προγράμματα.

Σημαντικά tips για τα παραπάνω site και παρόμοια download sites

Καταρχήν εγκαταστήστε πρώτα από όλα το πρόγραμμα Unchecky που έγραψα πρόσφατα στο sotostips.gr. Αυτό, τρέχει στο παρασκήνιο στα windows συνεχώς (και δε ξοδεύει πολλή μνήμη RAM). δουλειά του είναι, να από επιλέγει αυτόματα τα φανερά και κρυφά κουτάκια με τις προσφορές και τα toolbar που είπαμε στους εγκαταστάτες, αυτόματα (προφανώς δε θα έχει πάντα 100% επιτυχία, αλλά κάνει δουλειά).
Όταν είστε στο download.com του πασίγνωστου CNET, να έχετε υπόψη ότι για να κατεβάσετε ένα πρόγραμμα από την σελίδα του, ενώ το site είναι πλούσιο σε προγράμματα κι αξιόπιστο, υπάρχει πιθανότητα (μπορεί να το καταργήσανε λόγω κατακραυγής) να πετύχετε με κλικ στο Download να κατέβει ειδικός εγκαταστάτης που θα προσφέρει κι αχρείαστα πράγματα τα οποία μπορείτε να απο-επιλέξετε σίγουρα με προσοχή. Άλλες φορές, πχ στο vlc δε μου το έκανε. Παλιά είχε 2 λινκ. Το κουμπί download με το πονηρό εγκαταστάτη και κάτω με μικρά γράμματα σύνδεσμος που έγραφε "direct link" κι ήταν νορμάλ installer. προσοχή λοιπόν. 
Με το softpedia προς το παρόν δε θα έχετε κανένα πρόβλημα. Ελέγχει λέει για ιούς, προσφορές κλπ.
Για Majorgeeks το ίδιο, αν και η γκάμα προγραμμάτων ίσως λιγότερη.
Το Tucows είναι παλιό site, δεν το έχω χρησιμοποιήσει καιρό.
Το alternativeto προσφέρει προγράμματα ας πούμε που κάνουν την ίδια δουλειά με ένα ακριβό πρόγραμμα ή ένα πρόγραμμα άλλου λειτουργικού συστήματος που δεν υπάρχει για το δικό σας.
Το filepuma είναι νέο αστέρι - site χρήσιμο από το πρόγραμμα windows glarysoft utilities.
Το filehippo προσφέρει, όταν έχει, την τελευταία έκδοση ενός προγράμματος πάνω δεξιά, αλλά βρίσκεις και τις παλαιότερες εκδόσεις του προγράμματος για κατέβασμα. 
Το opensourcewindows προσφέρει καμιά δεκάδα πολύ γνωστά και βασικά και αξιόπιστα ανοιχτού κώδικα προγράμματα για windows. 
Η φωτογραφία είναι public domain, credit Pixabay.
Ορισμένα site δεν τα έχω δοκιμάσει και τα βρήκα εδώ:
 http://www.techsupportalert.com/content/best-freeware-download-sites.htm
http://www.thewindowsclub.com/safe-software-download-sites
alternativeto.net/