2 Οκτωβρίου 2024

«Έφυγε» ο πρόεδρος της ΕΛΣΑΛ, Σέργιος Γκάκας (1957-2024)

«Έφυγε» χθες (Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου) αιφνίδια από τη ζωή, σε ηλικία 67 ετών, ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και ραδιοφωνικός παραγωγός Σέργιος Γκάκας.
Σε εμάς, τα μέλη της ΕΛΣΑΛ, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος και δύο φορές πρόεδρός της (2017-2019 και από το 2023 μέχρι το θάνατό του), το νέο της απώλειάς του φαίνεται αδιανόητο και μας αφήνει αληθινά απαρηγόρητους.

Ο «δικός μας» Σέργιος ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας άνθρωπος του Πολιτισμού και των Τεχνών, εξαιρετικός συγγραφέας, αυθεντικός λάτρης της αστυνομικής λογοτεχνίας, χωρίς πόζα και σπουδαιοφανές ύφος, ήπιος και χαμηλότονος αλλά με στέρεες απόψεις για τη ζωή και τον κόσμο, με κοφτερό χιούμορ που εντούτοις δεν εκμηδένιζε, φίλος με γνήσιο ενδιαφέρον για όλους και όλες μας.

Το έργο του αποτελεί αδιαμφισβήτητα σημείο αναφοράς και παρακαταθήκη για την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία, ο ίδιος πρότυπο για τους νεότερους συγγραφείς.

Η ΕΛΣΑΛ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον σημαντικό συγγραφέα και τον σπουδαίο φίλο. Θα τον θυμάται και θα τον μνημονεύει πάντα –εν τέλει, τον οριστικό θάνατο τον φέρνει η λησμονιά.

Αλλά, χωρίς τον Σέργιο, κανείς και καμία από εμάς δεν θα είναι πλέον ο ίδιος / η ίδια…

Ποιος ήταν

Ο Σέργιος Γκάκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε Θέατρο στο Πανεπιστήμιο PARIS – VIII. Από το 1979 άρχισε να εργάζεται ως σκηνοθέτης.

Ήταν ιδρυτικό μέλος του θιάσου των Άστεγων και του πειρατικού ραδιοσταθμού «Κοκκινοσκουφίτσα στα FM» και έφορος στο πρώτο Δ.Σ. του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου.

Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, τη Λυρική Σκηνή, τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα Καλαμάτας, Ρόδου, Λαμίας, το Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Θέατρο της Άνοιξης, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, τους Ex Animo κ.ά. Έχει σκηνοθετήσει και επεξεργαστεί δραματουργικά, έργα των Σεβαστίκογλου, Τερζάκη, Άκη Δήμου, Ποντίκα, Θωμά Κοροβίνη, Ιωάννας Καρυστιάνη, Παύλου Μάτεσι, Σαίξπηρ, Τσέχοφ, Μπρεχτ, Μπύχνερ, Μαριβώ, Σινιστέρρα, Μπέρνχαρντ, ντε Μυσσέ, Ιονέσκο κ.ά..

Για αρκετά χρόνια ήταν παραγωγός στο Πρώτο και το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Έγραψε 4 θεατρικά έργα για παιδιά, τα αστυνομικά μυθιστορήματα «Κάσκο» και «Στάχτες» (εκδ. Καστανιώτη) που έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στη Γαλλία, την Ιταλία, την Αγγλία και τις ΗΠΑ, ενώ συμμετείχε με διηγήματά του σε συλλογικούς τόμους (για την πλήρη εργογραφία του, βλ. εδώ).

Από το 2014 έως το 2023 διετέλεσε αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου.