2 Ιουλίου 2021

Ανωνυμία και βασικοί κανόνες ασφαλούς περιήγησης στο διαδίκτυο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θέλει κάποιος να είναι ανώνυμος και δεν αναφερόμαστε φυσικά σε όσους δια της μεθόδου αυτού προσπαθούν να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη σε βάρος κάποιων τρίτων, αλλά στην έλλειψη προστασίας είτε από άγνοια είτε από έλλειψη σχετικής νομοθεσίας του απλού χρήστη.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον στα σύγχρονα κράτη δεν επιτρέπεται ένα άτομο να υποστεί αυθαίρετες επεμβάσεις στην ιδιωτική του ζωή, την οικογένεια, την κατοικία, την αλληλογραφία, ούτε και προσβολές της τιμής και της υπόληψης του. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα σε αυτά τα θεμελιώδη αγαθά και υπάρχουν νόμοι που τον προστατεύουν από παρεμβάσεις και προσβολές αυτού του είδους." Πέρα όμως από τα άρθρα και τους νόμους, αρκεί να ρίξει μια ματιά κανείς στη καθημερινή του ζωή και θα διαπιστώσει ότι κανένας δεν  δεν επιθυμεί τα προσωπικά του δεδομένα,  να βρίσκονται σε δημόσια θέα.  Η συλλογιστική είναι η εξής, αν κάποιος άγνωστος σε πλησιάσει στο δρόμο και σου ζητήσει τα στοιχεία σου θα του τα δώσεις; Γιατί θα πρέπει να το κάνεις στο διαδίκτυο; 

Υπάρχουν νόμοι τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο που εγγυώνται αυτό το δικαίωμα. Η εφαρμογή τους όμως αποτελεί ένα άλλο μεγάλο θέμα. Οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν τους όρους με τους οποίους επικοινωνούν αλλά θα πρέπει παράλληλα να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει απόλυτη ανωνυμία, και παράλληλα θα πρέπει να είναι πάντα εκπαιδευμένοι και ενήμεροι γύρω από την διαθέσιμη τεχνολογία και τις εκάστοτε δυνατότητές της.

Κάθε υπολογιστής όταν μπαίνει στο internet παίρνει μία ταυτότητα ηλεκτρονική την ip (Internet Protocol address) που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας και μοναδικός αριθμός που χρησιμοποιείται από τις συσκευές για τη μεταξύ τους αναγνώριση και συνεννόηση σε ένα δίκτυο υπολογιστών που χρησιμοποιεί το Internet Protocol standard. Κάθε συσκευή που ανήκει σε αυτό το δίκτυο όπως για παράδειγμα δρομολογητές (routers), υπολογιστές, servers, εκτυπωτές, μηχανές για fax μέσω Internet, και τηλέφωνα έχουν την δική τους μοναδική διεύθυνση.

Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό, μία διεύθυνση IP μπορεί να θεωρηθεί το αντίστοιχο μιας διεύθυνσης κατοικίας ή ενός αριθμού τηλέφωνο. Όπως κάθε διεύθυνση κατοικίας και αριθμός τηλεφώνου αντιστοιχούν σε ένα και μοναδικό κτίριο ή τηλέφωνο, έτσι και μια IP address χρησιμοποιείται για τη μοναδική αναγνώριση ενός υπολογιστή ή κάποιας άλλης συσκευής που συνδέεται στο διαδίκτυο. Αυτή η ηλεκτρονική ταυτότητα καταγράφεται μόλις μπαίνουμε στο Internet στους servers του παρόχου μας και μας ακολουθεί  όπου και αν πλοηγηθούμε.

Για να μπορέσουμε να παρακάμψουμε την επικοινωνία του υπολογιστή μας με τους servers της εκάστοτε ιστοσελίδας που επισκεπτόμαστε και την καταγραφή της IP μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλούς τρόπους για την παράκαμψη τους, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους κρυπτογράφησης της σύνδεσής μας. Συνήθως τα καλά προγράμματα και οι διάφορες υπηρεσίες ανωνυμίας χρησιμοποιούν, παράλληλα με τις μεθόδους κρυπτογράφησης και τους ανώνυμους servers. Οι ανώνυμοι servers ανακατευθύνουν την διαδρομή της IP μας και παράλληλα την κρυπτογραφούν, με πιο απλά λόγια αναλαμβάνουν να αντικαταστήσουν την επικοινωνία του υπολογιστή μας επικοινωνώντας με το κόσμο του ίντερνετ με την δική τους IP κρατώντας όμως κρυφή την δική μας.

Παρ΄ όλα αυτά αν και από τεχνικής πλευράς υπάρχουν πολλοί τρόποι να κρύψει κανείς την πραγματική του ταυτότητα, στην πράξη είναι αδύνατο να επιτευχθεί το να είσαι απολύτως αόρατος η πραγματικά ανώνυμος στο διαδίκτυο όπως τουλάχιστον θέλουν να το παρουσιάζουν ορισμένοι για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε, εν τούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αμελήσεις να εφαρμόσεις ορισμένα βασικά μέτρα που θα δυσκολέψουν τις προσπάθειες κάποιων επιτήδειων.

Με πιο απλά λόγια, δεν σημαίνει ότι η απουσία της απόλυτης ανωνυμίας στο διαδίκτυο θα πρέπει να σε οδηγήσει στη σκέψη να προσφέρεις τα προσωπικά σου στοιχεία βορά στον κάθε επιτήδειο. Η τεχνολογία παρακολούθησης και του εντοπισμού στο διαδίκτυο έχει προοδεύσει πολύ, ωστόσο έχει προοδεύσει και ο τρόπος άμυνας και αντιμετώπισης. 


Κανόνες Ασφαλούς περιήγησης στο διαδίκτυο

  1. Μην δίνετε τα πραγματικά σας στοιχεία σας σε οποιονδήποτε.
  2. Μην ανεβάζετε προσωπικές σας φωτογραφίες και οτιδήποτε αφορά την προσωπική σας ζωή.
  3. Μην αποθηκεύετε στον υπολογιστή σας αριθμούς πιστωτικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών.
  4. Έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας ένα καλό antivirus που να το ενημερώνετε καθημερινά.( περισσότερα εδώ)
  5. Μην ανοίγετε e-mail από αγνώστους ειδικά όταν αυτά περιέχουν επισυναπτόμενα αρχεία.
  6. Καθαρίζετε πάντα το ιστορικό περιήγησης του υπολογιστή σας ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε κοινόχρηστο υπολογιστή από τα διάφορα προσωρινά αρχεία υπάρχουν για τον σκοπό αυτό άπειρα προγράμματα  πολλά από τα οποία θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας.( περισσότερα εδώ)
  7. Χρησιμοποιήστε ασφαλείς υπηρεσίες DNS. (  περισσότερα εδώ)
  8. Χρησιμοποιήστε κατά περίπτωση προγράμματα και υπηρεσίες ανωνυμίας.

Τέλος, στην περίπτωση που επιθυμείτε να δοκιμάσετε κάποιο πρόγραμμα ανωνυμίας μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε από καλύτερα δωρεάν διαθέσιμα προγράμματα που έχουμε συγκεντρώσει για το σκοπό  αυτό. Θα τα  βρείτε εδώ.

Σε τελική ανάλυση, ο ενημερωμένος χρήστης είναι ο υπεύθυνος χρήστης.