2 Μαρτίου 2014

Γιατί η Google δεν ενδιαφέρεται να προσλάβει "αριστούχους";

Κτιριακό συγκρότημα της Google

Μία πολύ ενδιαφέρουσα στρατηγική άποψη, είχε την ευκαιρία να αναλύσει στους New York Times και τον δημοσιογράφο Thomas L. Friedman, o υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού της GoogleLaszlo Bock.
Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψιν παλαιότερες δηλώσεις ανθρώπων του διαδικτυακού "Κολοσσού", ο Laszlo Bock επιβεβαίωσε, πως η υψηλή βαθμολογία των πτυχίων, πραγματικά δεν παίζει κανένα ρόλο για την πρόσληψη στην εταιρία και πως το ζητούμενο είναι η "πνευματική ταπεινότητα"!

Ακόμα περισσότερο, δήλωσε πως δεν επιβεβαιώνεται με κανέναν τρόπο, πως οι αριστούχοι, είναι περισσότερο δημιουργικοί από τους υπολοίπους ή το ότι προσαρμόζονται πιο εύκολα. Κάθε άλλο μάλιστα, οι υπεύθυνοι τηςGoogle παρατηρούν το ακριβώς αντίθετο να συμβαίνει! 

Μάλιστα, ο Laszlo Bock, παρουσίασε μία στατιστική όπου σε πολλούς τομείς της εταιρίας, έως και το 14% των υπαλλήλων, δεν έχουν καν πτυχίο πανεπιστημίου! Βεβαίως, δεν παρέλειψε να αναφέρει, πως είναι σημαντικό και το πτυχίο και πως σίγουρα στους τομείς όπου απαιτούνται πχ. ιδιαίτερες γνώσεις μαθηματικών, ένα πτυχίο θα βοηθήσει, αλλά αυτό δεν είναι το παν!

Επιπλέον, ο υπεύθυνος της Google, παρουσίασε και 5 ενδιαφέροντα στοιχεία, που οι άνθρωποι της εταιρίας αναζητούν στους υποψήφιους εργαζόμενους. Στη πρώτη θέση λοιπόν, είναι η δυνατότητα αντίληψης σε συνάρτηση με τη δυνατότητα εκμάθησης. Δηλαδή, το πόσο δεκτικός μπορεί να είναι ο υποψήφιος σε νέα πράγματα.

Στην δεύτερη θέση, είναι η αντίληψη της ηγεσίας. Είναι σημαντικό για τηνGoogle, οι άνθρωποι να μπορούν να αναλαμβάνουν σε δύσκολες στιγμές πρωτοβουλία και να προσφέρουν. Επιπροσθέτως, η ταπεινότητα και το αίσθημα της κυριότητας είναι πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία. Από την μια, για να μπορεί κανείς σε δύσκολες στιγμές να παραδέχεται κάποια "καλύτερη άποψη" και από την άλλη, να νιώθει πως έχει ευθύνη να προσφέρει, να συνεργαστεί και να λύσει ένα πρόβλημα! 

Τέλος, ο Laszlo Bock μίλησε για το στοιχείο της "πραγματογνωμοσύνης"! Δηλαδή, την ικανότητα να μπορεί κάποιος και να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, αλλά και να είναι ικανός να προσφέρει μια λύση. Και εξήγησε, πως ένας θεωρητικά "ειδικός" (πχ στα οικονομικά), θα προσφέρει μια λύση, η οποία όμως προέρχεται από έναν συγκεκριμένο και προβλεπόμενο τρόπο σκέψης...

Κάποιος όμως που δεν χαρακτηρίζεται ως "ειδικός", αλλά είναι ικανός να αντιληφθεί το πρόβλημα, θα προσπαθήσει να σκεφτεί με διαφορετικό τρόπο, και αυτός ο άνθρωπος, είναι ικανός να παρουσιάσει κάτι νέο και πραγματικά διαφορετικό!

Σ.Σ. Πραγματικά, η συνέντευξη επιβεβαιώνει, πως ίσως το σημαντικότερο αλλά και πιο παρεξηγημένο στοιχείο στη ζωή μας, είναι η απλότητα και ο αυθορμητισμός (που δυστυχώς, πολλές φορές ξεχνάμε)! 

Πηγή: Thomas L. Friedman (22/2/2014), NYT
Συντάκτης του άρθρου: Ευθύμης Μαυρομάτης
http://www.dwrean.net/, 24/2/2014