26 Φεβρουαρίου 2014

Οι 45 στροφές επιστρέφουν... στο Γκάζι

Το βινύλιο επανέρχεται στο Γκάζι, στην «Τεχνόπολις» του Δ. Αθηναίων, στο κτήριο «Μηχανουργείο», για ένα τριήμερο 7, 8, 9 Μαρτίου, σε μια έκθεση... γεμάτη μουσική. Το "Vinyl is back" για τρίτη χρονιά μας μεταφέρει στον μαγικό κόσμο του βινυλίου και στην ιστορία του. Ήταν 21 Ιουνίου του 1948 όταν η Columbia Records ακούμπησε τη βελόνα στον πρώτο δίσκο βινυλίου για γραμμόφωνο, σηματοδοτώντας μια επανάσταση στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας.

Οι δίσκοι βινυλίου 45 και 33 στροφών ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1950 συνέβαλλαν στη μαζική παραγωγή βινυλίων, ώθησαν σε εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων και συνέβαλαν στην τεράστια διάδοση όλων των ειδών της μουσικής και των επαναστατικών μουσικών ρευμάτων των δεκαετιών που ακολούθησαν. Με την έλευση της ψηφιακής εποχής σταδιακά περιθωριοποιήθηκαν, στην πραγματικότητα όμως η παραγωγή δίσκων από βινύλιο δεν σταμάτησε ποτέ.
Τα τελευταία χρόνια, το βινύλιο επανέρχεται δυναμικά σε Ευρώπη και Αμερική, οι δίσκοι έχουν ανεβάσει τις πωλήσεις τους για έκτη συνεχόμενη χρονιά και το "Vinyl is Back", πιστό σε αυτή τη νέα τάση, δίνει την ευκαιρία, σε μια έκθεση χιλιάδων τίτλων, στους επισκέπτες να επιλέξουν τα αγαπημένα τους άλμπουμ, τα πικάπ, αλλά και πλήθος κόμικς.
Σε αυτή την πρωτότυπη έκθεση φιλοξενούνται καταστήματα δίσκων, ιδιώτες συλλέκτες, δισκογραφικές εταιρείες που κυκλοφορούν βινύλια, πικάπ, αξεσουάρ και ότι άλλο αφορά τους φίλους της μουσικής που νοσταλγούν το μαγευτικό κόσμο των 33 και 45 στροφών.
Φετινή καινοτομία της έκθεσης βινυλίου είναι η πλούσια συλλογή κόμικ που θα παρουσιαστεί. Η μουσική αφήγηση της μαγείας του βινυλίου θα συμπλεύσει με την εικαστική παρουσίαση των ιστοριών κόμικς. Η "9η τέχνη" της εικονογραφημένης αφήγησης θα έχει εξέχουσα θέση στη διοργάνωση με διάσημα κόμικ που ζωντανεύουν τους ήρωες της παιδικής και όχι μόνο ηλικίας. Μίκυ Μάους, Τεν Τεν, Ιζνογκούντ, Αρκάς, ιαπωνικά manga, καθώς και ελληνικά περιοδικά κόμικς, όπως η "Βαβέλ" κ.ά., θα αφηγηθούν τις εικαστικές τους ιστορίες στο φανατικό κοινό του είδους.
Την έκθεση βινυλίων θα πλαισιώσουν μουσικά πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων με ζωντανές εμφανίσεις συγκροτημάτων που εμπνέονται από αυτό ή που φιλοδοξούν να εκφράσουν μέσα από το αγαπημένο σχήμα των 45 στροφών τα μουσικά οράματά τους.
Στόχος του «Vinyl is back» είναι να φέρει σε επαφή το βινύλιο με τη νέα γενιά. Αν θυμηθούμε τη μεγάλη επιτυχία της περσινής διοργάνωσης όπου συμμετείχαν 10.000 επισκέπτες, οι προβλέψεις μπορούν να είναι αισιόδοξες και όλα προμηνύουν ότι θα το πετύχει.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Κ.Μπρ.
http://www.avgi.gr/, 25/2/2014