27 Μαρτίου 2020

Τέσσερα πράγματα που κάνει το κινητό σου και δεν τα ξέρεις

Το κινητό για πολλούς είναι προέκταση του χεριού τους. Ειδικά αυτές τις μέρες που μένουμε στο σπίτι, το χρησιμοποιούμε ακόμη περισσότερο είτε για παιχνίδια, για να διαβάσουμε κάποιο άρθρο, να σερφάρουμε ή να μιλήσουμε με κάποιον φίλο ή συγγενή. Το ήξερες όμως ότι το κινητό σου έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες;
Μπορεί να κάνει πράγματα που ίσως δε φαντάζεσαι. Δες για παράδειγμα μερικά από αυτά…
Απενεργοποίησε αυτόματα τη μουσική που ακούς

Πολλοί από εμάς συνοδεύουμε τις ώρες εργασίας, διαβάσματος ή ακόμη και τις ώρες που προσπαθούμε να κοιμηθούμε με μουσική. Δεν έχεις σκεφτεί κάποια στιγμή ότι θα ήθελες η μουσική να κλείσει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μόνη της; Κι όμως γίνεται. Στα τελευταίας τεχνολογίας κινητά υπάρχει σχετική ρύθμιση, στην οποία ενεργοποιείται ο μετρητής ύπνου και η μουσική παίζει όσο διάστημα ορίσεις εσύ ο ίδιος μέχρι να σταματήσει. Μπορείς εναλλακτικά να κατεβάσεις την εφαρμογή Sleep Timer για αυτόματη απενεργοποίηση κάθε ήχου και μουσικής.

Βρες περισσότερες πληροφορίες για κάτι που είδες μόνο με μια φωτογραφία

Το Google Goggles είναι μια εφαρμογή που προσδίδει στο κινητό σου απίστευτες δυνατότητες. Με ποιον τρόπο; Μπορείς να αναζητήσεις κάποια χρήσιμη πληροφορία και να μάθεις περισσότερα για κάτι απλά και μόνο με τη λήψη φωτογραφίας. Στην πραγματικότητα είναι ένα scanner που λειτουργεί ως μεταφραστής κειμένων σε οποιαδήποτε γλώσσα, ως σαρωτής QR κωδικών, αλλά και αναγνωρίζει πίνακες, βιβλία, παρόμοια προϊόντα και τέλος λύνει Sudoku.

Άκου ένα κείμενο αντί να το διαβάσεις

Αν για τον οποιοδήποτε λόγο δε θες να διαβάσεις ένα άρθρο ή ό,τι δεις στο ίντερνετ, το κινητό σου μπορεί και πάλι να σου δώσει τη λύση. Πώς; Σου δίνεται η επιλογή του να ακούσεις ένα κείμενο. Πήγαινε στις Ρυθμίσεις > Προσβασιμότητα > TalkBack (Εκφώνηση). Αν δεν υπάρχει το TalkBack στη συσκευή σου, μπορείς να το κατεβάσεις εσύ ο ίδιος και να κάνεις τις όποιες ρυθμίσεις για την ταχύτητα της ανάγνωσης. Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι το TalkBack δεν υποστηρίζει την ανάγνωση κάθε γλώσσας σε όλα τα κινητά παρά κυρίως μόνο της Αγγλικής. Όμως κυκλοφορεί και παρόμοια εφαρμογή (GreekBack) που συνιστάται ανεπιφύλακτα και ανταποκρίνεται στην ακρόαση ενός ελληνικού κειμένου με τις ανάλογες ρυθμίσεις που ενδεχομένως χρειαστούν όπως έγιναν και στην πρώτη.

Άνοιξε τις καρτέλες του Google Chrome από μια συσκευή σε μια άλλη

Η πλειοψηφία δεν το γνωρίζει αλλά υπάρχει ένας τρόπος να ανοίξεις σε κάποια άλλη συσκευή τις καρτέλες με τις ιστοσελίδες που έχεις περιηγηθεί μέσω του Google Chrome κι αυτό χωρίς να χάνεις χρόνο. Απλά, έχοντας συνδεθεί στον λογαριασμό του Google, οι καρτέλες αποθηκεύονται σε αυτές που έκλεισαν πρόσφατα στο ιστορικό. Έτσι, μπορείς να έχεις πρόσβαση σε αυτές από κάποια άλλη συσκευή, ακόμη και από το κινητό σου! Πολύ βοηθητικό αυτό ειδικά αν θες να δεις κάτι που έβλεπες στον υπολογιστή της δουλειάς σου αλλά δεν έχει πλέον πρόσβαση εκεί.