17 Σεπτεμβρίου 2018

Γι' αυτό «έφαγαν» τον Χριστόδουλο


Οι ΗΠΑ ομολογούσαν κυνικά ότι ο Αρχιεπίσκοπος ήταν εμπόδιο στα σχέδιά τους για το Σκοπιανό 

 Παρακολουθούσαν βήμα βήμα την άνιση μάχη του με τον καρκίνο και έδιναν αναφορές 
 Εψαχναν βολικό διάδοχο και «αξιολογούσαν» τους βασικούς υποψηφίους


«Πρόβλημα ο Χριστόδουλος»
Το τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ που διέρρευσε μέσω WikiLeaks δείχνει πως οι Αμερικανοί έβλεπαν τον Αρχιεπίσκοπο ως εμπόδιο στα σχέδιά τους για τα Σκόπια
Την ενόχληση που προκαλούσε στον ξένο παράγοντα ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος «σφραγίζει» το αμερικανικό εμπιστευτικό τηλεγράφημα που έχουν φέρει στο φως της δημοσιότητας τα WikiLeaks, με ημερομηνία 23 Οκτωβρίου 2007, το οποίο υπογράφει ο Τόμας Μ. Κάουντριμαν, τότε επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.


Εκείνη την περίοδο ο μακαριστός Χριστόδουλος ετοιμαζόταν να επιστρέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια μεταμόσχευσης ήπατος στο νοσοκομείο Memorial. Στο τηλεγράφημα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η ανησυχία της αμερικανικής πλευράς για το ποιος θα διαδεχθεί τον Χριστόδουλο, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Σκοπιανό.

«Η εκλογή ενός νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος της Μακεδονίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Προφανώς, ο αμερικανικός παράγοντας έβλεπε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόπουλο ως εμπόδιο στις επιδιώξεις για μια λύση στο ζήτημα του Μακεδονικού. Και είναι αλήθεια ότι ο Χριστόδουλος δεν θα είχε επιτρέψει ποτέ να υλοποιηθεί η συμφωνία προδοσίας των Πρεσπών.

Οι ΗΠΑ, λοιπόν, ήθελαν να επηρεάσουν τη διαδοχή Χριστοδούλου, ώστε να μη βρεθεί άλλος Αρχιεπίσκοπος που να δημιουργήσει εμπόδια στο Σκοπιανό! Τελικά, ο Χριστόδουλος εκοιμήθη νωρίτερα από ό,τι είχαν «προβλέψει» οι Αμερικανοί, στις 28 Ιανουαρίου του 2008. Στο αμερικανικό τηλεγράφημα φαίνεται ότι η πρεσβεία παρακολουθούσε στενά την κατάσταση της υγείας του μακαριστού. Και, φυσικά, ύστερα από όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το ερώτημα παραμένει και πλέον είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: Ηθελαν κάποιοι ξένοι παράγοντες να φύγει από τη μέση ο Χριστόδουλος, καθώς τους χαλούσε τα σχέδια; Δέχτηκε ο μακαριστός πιέσεις που ενδεχομένως επιβάρυναν την υγεία του; Ή μήπως τελικά εξοντώθηκε με κάποιον άλλον τρόπο, καθώς οι ηγετικές ικανότητές του ενοχλούσαν; Μήπως τελικά η ανατροπή της γραμμής που είχε χαράξει ο Χριστόδουλος από τον διάδοχό του Ιερώνυμο σε μια σειρά θεμάτων είχε σχέση με τις επιλογές των ΗΠΑ;
Οπως και να έχει, το συγκεκριμένο τηλεγράφημα δεν είναι απλώς... λέξεις. Είναι η θέληση μιας υπερδύναμης, των Ηνωμένων Πολιτειών, και ως εκ τούτου έχει βαρύνουσα σημασία.

Παρακολουθούσαν βήμα βήμα και τη μάχη του με τον καρκίνο
«Καθώς ο ασθενής Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος προετοιμάζεται να επιστρέψει στην Ελλάδα από το Νοσοκομείο Jackson Memorial στο Μαϊάμι, οι πιθανοί διάδοχοί του έχουν αρχίσει να τοποθετούνται για τον πιθανό θάνατό του μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Το αξίωμα του Αρχιεπισκόπου φέρει την τεράστια δυνατότητα να επηρεάσει την κοινή γνώμη στην Ελλάδα. Η διαδικασία της διαδοχής κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσει την πολιτική συζήτηση, κυρίως στο ζήτημα της ονομασίας της Μακεδονίας» αναφέρει στον πρόλογό του το αμερικανικό τηλεγράφημα που έφεραν στο φως τα WikiLeaks. 

Στη συνέχεια αφιερώνει μια παράγραφο στην ασθένεια του Χριστόδουλου, το χειρουργείο στο παχύ έντερο, τη διάγνωση με καρκίνο και το ταξίδι στο Μαϊάμι σε αναζήτηση συμβατού ηπατικού μοσχεύματος και στην απόπειρα μεταμόσχευσης που δεν ολοκληρώθηκε, όταν διαπιστώθηκε ότι ο καρκίνος είχε επεκταθεί σε όλη την κοιλιακή χώρα.

Δημοφιλής


«Χριστόδουλος, ο οπαδός των παραδόσεων» έτσι χαρακτηρίζει το τηλεγράφημα την προσωπικότητα του Χριστόδουλου, προτού προχωρήσει σε μια ανασκόπηση της αρχιεπισκοπίας του. «Ο Χριστόδουλος εξελέγη Αρχιεπίσκοπος στις 28 Απριλίου του 1998, σε ηλικία 59 ετών. Ο υψηλής μόρφωσης, πολύγλωσσος δικηγόρος και θεολόγος θεωρήθηκε κοινωνικός ακτιβιστής με προωθημένες ιδέες. Η θητεία του, ωστόσο, πιθανότατα θα μείνει στη μνήμη περισσότερο για τη μεγάλη αντίσταση σε μια σειρά κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων. Ο Χριστόδουλος, ο οποίος εξακολουθεί να κατατάσσεται ως πρώτος ή δεύτερος σε δημοφιλία ηγέτης στην Ελλάδα, ξεπερνώντας ουσιαστικά όλους τους πολιτικούς, περιστασιακά προκαλούσε την οργή των πολιτικών επειδή θεωρούσαν ανεπιθύμητη την παρέμβασή του σε πολιτικά θέματα».

«Στα εσωτερικά ζητήματα, ο Χριστόδουλος ηγήθηκε (τελικά ανεπιτυχώς) της προσπάθειας της Ορθόδοξης Εκκλησίας να διατηρήσει την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Επίσης, ηγήθηκε της αποτυχημένης προσπάθειας να μην περάσει νόμος που επιτρέπει στους αντιρρησίες συνείδησης να υπηρετήσουν εναλλακτική θητεία, υποστηρίζοντας ότι η μη εκπλήρωση στρατιωτικής θητείας έδειχνε έλλειψη σεβασμού στις ηθικές αρχές του έθνους. Ο Χριστόδουλος αντέκρουσε σταθερά τις εκκλήσεις για διαχωρισμό της Εκκλησίας και του Κράτους και οδήγησε με επιτυχία την εκστρατεία για την κατασκευή ενός νέου μουσουλμανικού τεμένους αντί ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου στην Παιανία, περιοχή κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο. Ισχυρίστηκε ότι η εικόνα ενός τζαμιού στην πύλη εισόδου της Ελλάδας θα προκαλούσε σύγχυση. Μια χωριστή τοποθεσία επιλέχθηκε τελικά για το τζαμί, το οποίο απομένει να χτιστεί. Ο Χριστόδουλος σχολίαζε συχνά εθνικά θέματα.

Ο Χριστόδουλος εξέφρασε την αντίθεσή του στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ (“Μακεδονία”), χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ως “μόνιμη αιτία αντιπαράθεσης, αφού αποκρύβει εδαφικές διεκδικήσεις όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες”. Ο Χριστόδουλος πίστευε, επίσης, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διατήρηση της ελληνικής κληρονομιάς στην οθωμανική κατοχή. Ελεγε στα παιδιά του σχολείου να αγνοούν τα βιβλία τους αν αμφισβητούσαν αυτή την αρχή και άσκησε έντονη πίεση στην κυβέρνηση, οδηγώντας στην ανάκληση ενός ιστορικού εγχειριδίου (σ.σ.: το βιβλίο της Ρεπούση). Ζητούσε, επίσης, από τους πολίτες να αντισταθούν στην “αποχριστιανοποίηση” της Ευρώπης μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά ήταν και ο Χριστόδουλος ο οποίος θα μείνει αξέχαστος (αν και κακοποιήθηκε από μερικούς) για την πρόσκλησή του στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' να επισκεφθεί την Ελλάδα, τον πρώτο Ποντίφικα που πραγματοποίησε αυτό το ταξίδι ύστερα από σχεδόν 1.300 χρόνια».


Ακολούθως, το τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας αναφέρεται στη δημόσια συζήτηση και την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης της ασθένειας, αλλά και των σεναρίων διαδοχής, ενώ εκτενής ήταν η αναφορά στα πρόσωπα των πιθανών διαδόχων, με ονομαστική αναφορά στον τότε Ζακύνθου Χρυσόστομο, στον τότε Θηβών Ιερώνυμο, που τελικά τον διαδέχθηκε, και τους Θεσσαλονίκης Ανθιμο, Σπάρτης Ευστάθιο, Μεσογαίας Νικόλαο, Σύρου Δωρόθεο και Δημητριάδος Ιγνάτιο.

Ως κατακλείδα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα εκτιμά ότι «η εκλογή ενός νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την εσωτερική συζήτηση για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος της Μακεδονίας. Καθώς οι πιθανοί διάδοχοι αρχίζουν να τοποθετούνται ως διάδοχοι του Χριστόδουλου, θα κληθούν να σχολιάσουν τις ενέργειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να ενισχύσουν τα ηγετικά διαπιστευτήριά τους. Σε βασικά θέματα, όπως η ΠΓΔΜ, θα αφήσουν στην αδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. ακόμη λιγότερα περιθώρια ευελιξίας».


https://www.dimokratianews.gr/

Επρεπε να βγει από τη μέση για να περάσουν διάφορες πονηρές επιδιώξεις και κυρίως ο συμβιβασμός με τους Σκοπιανούς
Από τον
Δημήτρη Ριζούλη

Οι απόρρητες αναφορές των Αμερικανών για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο αποκτούν ξεχωριστή βαρύτητα τώρα που το Σκοπιανό κλείνει άρον άρον με σαφή ήττα της Ελλάδας. Η αποκάλυψη των WikiLeaks που αναδεικνύει και θυμίζει σήμερα η «δημοκρατία» έρχεται να επιβεβαιώσει όσα υποψιαζόμασταν λίγο πολύ οι περισσότεροι. Ο Χριστόδουλος (παρά τα λάθη του) χαλούσε τη σούπα των Αμερικανών και γενικά των μεγάλων συμφερόντων. Ηταν ανυπότακτος, ιδεαλιστής και δεν φοβόταν κανέναν. Ισως αυτό πλήρωσε τελικά. Οπως ομολογούσε και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, η επιρροή του στην κοινή γνώμη ήταν τεράστια και ξεπερνούσε κατά πολύ αυτή των πολιτικών.
Θυμίζω για τους νεότερους και όσους έχουν ξεχάσει ότι ο Χριστόδουλος ηγήθηκε των αντιδράσεων κατά των ΗΠΑ για την επέμβαση στο Αφγανιστάν (2001), στο Ιράκ (2003) και τις μετέπειτα πολεμικές επιχειρήσεις. Νωρίτερα είχε ξεσπαθώσει κατά των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας με πύρινα κηρύγματα που τσάκιζαν κόκαλα και δημόσιες παρεμβάσεις-φωτιά. Πάντα διαβασμένος, με σοβαρά επιχειρήματα, διέλυε όλη την προπαγάνδα που προσπαθούσαν να περάσουν οι Αμερικανοί μέσω φιλικών τους μέσων ή άλλων διαύλων.
Στόχος του όμως δεν ήταν μόνο οι ΗΠΑ, αλλά κάθε είδους δυνάστες, συμφέροντα ή σκοτεινοί κύκλοι. Δεν κρυβόταν, τους κατονόμαζε και άνοιγε μέτωπα με πανίσχυρους αντιπάλους. Πρώτος ο Χριστόδουλος κατήγγειλε την παγκοσμιοποίηση και όσα δεινά θα έφερνε και «σύστησε» στο ελληνικό κοινό τον δαιμόνιο Τζορτζ Σόρος, αποκαλύπτοντας τα πονηρά σχέδιά του. Πολύ πριν φανεί πού οδηγείται συνολικά η Ευρώπη χτύπησε καμπανάκι για την υποδούλωση των λαών μέσω των τραπεζών, κατήγγειλε τις πολυεθνικές, μίλησε για τους κινδύνους της μετανάστευσης και προειδοποίησε για την ισοπέδωση των αρχών, των αξιών και της ταυτότητας κάθε λαού μέσω της δήθεν προόδου.
Μη νομίζετε ότι όλα αυτά δεν είχαν κόστος. Υπήρξαν τεράστιες πιέσεις και εκβιασμοί. Σε ανώτατο επίπεδο και με πολύ βρόμικο τρόπο. Ενδεικτικά αναφέρω σήμερα για πρώτη φορά ένα περιστατικό αποκαλυπτικό του αδάμαστου χαρακτήρα του Χριστόδουλου και του πολέμου που του γινόταν. Το 2003, κατά τις πρώτες μέρες της αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ, παρουσίαζα την πρωινή εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας, που ήταν άκρως μαχητική και αντιπολεμική. Ενα πρωί αμέσως μετά το τέλος της εκπομπής με κάλεσε στο γραφείο του στην Αρχιεπισκοπή παρακαλώντας με κομψό τρόπο να ρίξουμε λίγο τους τόνους. Στη διάρκεια της συζήτησης και βλέποντας ότι επέμεινα, έστρεψε το βλέμμα του στη βιβλιοθήκη ακριβώς από πίσω του και μου έδειξε δύο φακέλους. «Τους βλέπεις αυτούς; Με αυτά με εκβιάζουν. Μαζεύουν στοιχεία και ό,τι άλλο βρουν... Και μου τα στέλνουν για προειδοποίηση». Πάγωσα συνειδητοποιώντας τι μπορεί να παίζεται στο παρασκήνιο. Ποια νομίζετε όμως ότι ήταν η εξέλιξη; Λίγα λεπτά μετά και ενώ η συζήτησή μας συνεχιζόταν, με ειδοποίησαν (μέσω κινητού) ότι βομβαρδίστηκε «κατά λάθος» ένα νοσοκομείο! Τότε ο Χριστόδουλος σηκώθηκε και είπε: «Συνεχίστε, και λίγα λέτε...». Υστερα από τρεις ημέρες, το κυριακάτικο κήρυγμά του ήταν φωτιά και λάβρα. Το πιο αντιαμερικανικό όλων των εποχών! Ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες για τους φακέλους του εκβιασμού θα μου επιτρέψετε να μην τις αποκαλύψω ακόμα.
Αυτός ήταν ο Χριστόδουλος. Δεν τους φοβήθηκε ποτέ, ούτε τρόμαξε. Μπορεί να σκέφτηκε να υποκύψει, όμως η συνείδησή του δεν τον άφηνε. Γι’ αυτό μέχρι τέλους δεν ξεπουλήθηκε, παρότι όντως εκβιαζόταν.
Ο Χριστόδουλος ήταν ο αστάθμητος παράγοντας που έπρεπε να βγει από τη μέση για να περάσουν διάφορες πονηρές επιδιώξεις και κυρίως ο συμβιβασμός με τα Σκόπια. Εξοντώθηκε είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των σφοδρών πιέσεων και των στημένων σκανδάλων που κυριολεκτικά τον τσάκισαν. Ολες οι κατηγορίες που (όλως τυχαίως) είχαν μορφή καταιγίδας εις βάρος του αποδείχτηκαν ψεύτικες και σχεδόν κωμικές. Ομως, επιτέλεσαν τον... σκοπό τους.
Στο μέλλον ίσως μάθουμε τι ακριβώς συνέβη. Πάντως στο τηλεγράφημα των WikiLeaks η αμερικανική πρεσβεία το ομολογούσε. Με τον Χριστόδουλο εν ζωή η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική. Γι’ αυτό αναζητούσαν εναγωνίως τον κατάλληλο διάδοχο.