19 Ιανουαρίου 2018

Μόλις στο 12% η είσπραξη των προστίμων από λίστες και φοροδιαφυγή [pdf]

Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις μετεκλογικές εξαγγελίες για έσοδα πολλών δισ. από τις λίστες καταθετών και την πάταξη του λαθρεμπορίου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί περίπου τρία χρόνια δεν έχει καταφέρει να εισπράξει παρά ελάχιστα χρήματα.

Όπως αποκαλύπτεται από τα έγγραφα που διαβίβασε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μετά από ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκου, τα έσοδα από όλες τις κατηγορίες πόρρω απέχουν τόσο από την προσδοκία, όσο και από την επιβολή των προστίμων.

Ειδικότερα, από το 2014 έως τις 10/12/2017 τα συνολικά έσοδα από τις λίστες «Λαγκάρντ» και «Μπόργιανς», τα εμβάσματα του εξωτερικού και τις offshore ανέρχονται σε 117,5 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός ότι τα βεβαιωθέντα πρόστιμα ανέρχονται σε 927.490.869 ευρώ.

Δηλαδή η εισπραξιμότητα κινείται σε ποσοστά περίπου 12% και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση έχει αποτύχει να αυξήσει τα έσοδα από την φοροδιαφυγή και στηρίζει τα πλεονάσματα στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και των συνεπών φορολογούμενων.

Αυτό τελικά αναδεικνύει δύο συγκεκριμένες παραμέτρους. Πρώτον, πως όσοι έχουν χρήματα στο εξωτερικό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι παρανομούν και δεύτερον πως η είσπραξη προστίμων αποτελεί μια επίπονη και δύσκολη διαδικασία για την οποία δεν είναι προετοιμασμένος ο κρατικός μηχανισμός, στο σύνολό του.

Αναλυτικά, για τη λίστα Λαγκάρντ έχουν βεβαιωθεί 287,7 εκατ. ευρώ και έως 16/11/2017 εισπράχθηκαν 45,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με παλαιότερη απάντηση της ΑΑΔΕ προς ερώτημα που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας τα έσοδα για την ίδια λίστα στις 17/9/2017 ανέρχονταν σε 45,3 εκατ. ευρώ.

Από τη λίστα Μπόργιανς το κράτος εισέπραξε έως τις 16/11/2017, μόλις 7 εκατ. ευρώ.

Από τη λίστα με τα εμβάσματα του εξωτερικού τα έσοδα στις 16/11/17 ανέρχονταν σε 46 εκατ. ευρώ ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 44,7 εκατ. ευρώ.

Τέλος, από τις offshore έχουν εισπραχθεί έως 10/12/2017 18,7 εκατ. ευρώ.

Στους πίνακες των διαβιβασθέντων εγγράφων δεν αναφέρονται οι εισπράξεις από την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και καυσίμων καθώς επίσης και στοιχεία για την πορεία των ερευνών λίστας με τραπεζικούς λογαριασμούς που εμφάνιζαν «ύποπτη» δραστηριότητα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν και τα σχετικά έγγραφα το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας συγκέντρωσε στοιχεία φυσικών προσώπων που διαθέτουν ή διέθεταν από 1.1.2000 έως και 15.6.2012, ατομικά ή κοινά, πάσης φύσεων τραπεζικούς λογαριασμούς (εκτός όψεως) για τους οποίους συνέτρεχαν αθροιστικά ή διαζευκτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:

Κίνηση ενός τουλάχιστον λογαριασμού του οποίου οι συνολικές πιστώσεις ή χρεώσεις σε ένα τουλάχιστον έτος υπερέβησαν τις 300.000 ευρώ.

Αποστολή τουλάχιστον μια φορά κεφαλαίων στο εξωτερικό μέσω πάσης φύσεως εντολών, εμβασμάτων καναλιών ηλεκτρονικού χρήματος ή και εταιριών διαμεσολάβησης, με αξία συναλλαγής μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ.