28 Ιουλίου 2017

Ο διασημότερος ντετέκτιβ επιστρέφει!

«Οι Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς» κυκλοφορούν από τη σειρά Κλασικά Noir των εκδόσεων Μίνωας

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

«Οι Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς» κυκλοφορούν δια χειρός Άρθουρ Κόναν Ντόιλ από τη σειρά Κλασικά Noir των εκδόσεων Μίνωας, σε μετάφραση της Ντίνας Σάπκα και του Γιώργου Μπαρουξή.

Πρόκειται για τη συλλογή δώδεκα αστυνομικών υποθέσεων με πρωταγωνιστή τον διασημότερο ντετέκτιβ όλων των εποχών, Σέρλοκ Χολμς, και τον αφοσιωμένο βοηθό του, δρ. Γουάτσον. Οι ιστορίες ταξιδεύουν τον αναγνώστη πίσω στο χρόνο, στο βικτοριανό Λονδίνο, και ξετυλίγουν κάθε φορά ένα κουβάρι που ξεκινά από τα πιο απλά στοιχεία και φτάνει στα πλέον σύνθετα, ενώ στην πορεία αυτή μεσολαβούν λεπτομέρειες αδιόρατες που μόνο ο οξυδερκής και εμμονικός Χολμς θα μπορούσε να εντοπίσει και να συνδυάσει. Την αφήγηση έχει αναλάβει ο δρ. Γουάτσον.

«Οι Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς» εκδόθηκαν πρώτη φορά στις 14 Οκτωβρίου 1892 –νωρίτερα οι δώδεκα ιστορίες της συλλογής είχαν δημοσιευτεί στο περιοδικό «The Strand Magazine», από τον Ιούνιο του 1891 έως τον Ιούλιο του 1892. 


«Οι Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς» κυκλοφορούν από τη σειρά Κλασικά Noir των εκδόσεων Μίνωας. Στις σελίδες του βιβλίου, μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο, που μεταφέρει τον αναγνώστη στο βικτοριανό Λονδίνο, ξετυλίγονται δώδεκα αστυνομικές ιστορίες, όπου η κορύφωση και η λύση του μυστηρίου ακολουθούν τους πιο παράδοξους δρόμους.

Σε γενικές γραμμές, οι ιστορίες αυτές αναγνωρίζουν και προσπαθούν να διορθώσουν κοινωνικές αδικίες. Ο Χολμς παρουσιάζεται να προσφέρει μία νέα, περισσότερο δίκαιη αίσθηση απονομής δικαιοσύνης. Οι ιστορίες του έτυχαν της αποδοχής του αναγνωστικού κοινού όταν δημοσιεύτηκαν στο «The Strand Magazine», και αύξησαν τις συνδρομές του περιοδικού, με τον Ντόιλ να μπορεί να ζητά υψηλότερη αμοιβή για τις επόμενες αφηγήσεις του. Στην πρώτη ιστορία της συλλογής, «Σκάνδαλο στη Βοημία», συναντούμε τη φιγούρα της Ιρέν Άντλερ, η οποία, αν και παρουσιάζεται μόνο σε αυτή την υπόθεση –σε λίγες ιστορίες γίνεται απλή αναφορά του ονόματός της- είναι προεξέχουσα φυσιογνωμία του Χολμς και συγκεντρώνει απόλυτα και διαχρονικά το ερωτικό του ενδιαφέρον.

Το εύρος των υποθέσεων, με τις οποίες ασχολείται ο θρυλικός ντετέκτιβ, είναι μεγάλο. Ένας συνταγματάρχης τρομοκρατείται όταν παραλαμβάνει, μέσω ταχυδρομείου, έναν φάκελο με πέντε μικρά, ξερά, πορτοκαλιά κουκούτσια. Μια νεαρή νύφη εξαφανίζεται αμέσως μετά τον γάμο της. Ένα παλιό, στραπατσαρισμένο, τσόχινο καπέλο και μια παχιά χήνα που προορίζεται για το χριστουγεννιάτικο δείπνο είναι τα μοναδικά στοιχεία που σχετίζονται με την κλοπή ενός γαλάζιου ρουμπινιού. Ένας γιος κατηγορείται για τη δολοφονία του πατέρα του. Ένα ένοχο μυστικό κρύβεται πίσω από την πρόσοψη του σπιτιού με τις κόκκινες οξιές. Αυτά, μεταξύ άλλων μυστηρίων, καταφθάνουν στο διαμέρισμα της Μπέικερ Στριτ όπου κατοικεί ο Χολμς, ζητώντας την επίλυσή τους. Και, ασφαλώς, καμία υπόθεση δεν μένει ανεξιχνίαστη από τον παγκοσμίου φήμης ντετέκτιβ με τις εκπληκτικές επαγωγικές ικανότητες.


Ο Σκωτσέζος ιατρός και συγγραφέας Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ (1859-1930) έγινε διάσημος για τις αστυνομικές ιστορίες του με πρωταγωνιστή τον Σέρλοκ Χολμς. Το 1887 εκδόθηκε η «Σπουδή στο κόκκινο» -η πρώτη από τις τέσσερις νουβέλες με τον θρυλικό ντετέκτιβ. Ο Χολμς, κατόπιν, πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από πενήντα αυτοτελείς ιστορίες του Ντόιλ.

Εξάλλου, ο ίδιος αναφέρει: ««Το μυαλό μου επαναστατεί στην αποτελμάτωση. Δώσε μου προβλήματα, δώσε μου δουλειά, δώσε μου το πιο δυσνόητο κρυπτογράφημα ή την πιο περίπλοκη ανάλυση, και θα είμαι στο στοιχείο μου. Απεχθάνομαι τη βαρετή ρουτίνα της ύπαρξης. Λαχταρώ την πνευματική ανάταση. Γι’ αυτό και διάλεξα το συγκεκριμένο επάγγελμα, ή μάλλον το δημιούργησα, διότι είμαι ο μοναδικός στον κόσμο».


Το 1927, ο Ντόιλ δημοσίευσε μια λίστα με δώδεκα υποθέσεις του Χολμς που θεωρούσε τις καλύτερες. Στη λίστα συμπεριέλαβε τέσσερις από τις ιστορίες της παρούσας συλλογής. Συγκεκριμένα, στην πρώτη θέση, ως την πιο αγαπημένη του, επέλεξε την ιστορία «Η κορδέλα με τις βούλες». Για τη δεύτερη θέση επέλεξε την υπόθεση «Η Οργάνωση των Κοκκινομάλληδων», για την πέμπτη την «Σκάνδαλο στη Βοημία» και για την έβδομη την υπόθεση «Τα πέντε κουκούτσια πορτοκαλιού».