Της Vicky Valet
Θέλετε μια δουλειά στη Google; Κάθε χρόνο τρία εκατομμύρια άνθρωποι που ευελπιστούν να δουλέψουν στη Google υποβάλλουν αίτηση για εργασία στον γίγαντα της τεχνολογίας.
Στην πραγματικότητα, από το 2014, το ποσοστό αποδοχής των αιτήσεων στη Google είναι μόλις 0,2%, καθιστώντας την επιχείρηση πιο επιλεκτική κι από τα πανεπιστήμια της Ivy League.
Η Google είναι μία από τους πιο απαιτητικούς εργοδότες σήμερα, ειδικά για τους πτυχιούχους πανεπιστημίων που ολοκλήρωσαν πρόσφατα τις σπουδές τους. Σύμφωνα με έρευνα της Universum Global, οι σπουδαστές όλων των κλάδων σπουδών ονειρεύονται να απασχοληθούν στη Google, καθώς και στην Apple, τη Facebook, τη Space X και τη Walt Disney.
Αλλά για να περάσετε το κατώφλι αυτών των εταιριών, θα πρέπει πρώτα να απαντήσετε σε ερωτήματα "brainteaser" για τα οποία είναι πασίγνωστες αυτές οι συνεντεύξεις.
Apple: Εάν είστε σε μια βάρκα με μία μεγάλη πέτρα και ρίξετε την πέτρα στη λίμνη, τι θα συμβεί στη στάθμη του νερού;
Αν νομίζετε ότι κάθε ερώτηση στη συνέντευξη έχει σωστή και λανθασμένη απάντηση, σκεφτείτε ξανά. Η πραγματική απάντηση δεν είναι το πιο σημαντικό για αυτόν που θέτει την ερώτηση. "Έχει να κάνει με το ποιος είσαι, όχι απλά με το να απαντάς σε μια ερώτηση με πέντε σωστές προτάσεις", λέει η Maggie Mistal, σύμβουλος αλλαγής καριέρας.
"Ο υπεύθυνος προσλήψεων ψάχνει να δει πώς επεξεργάζεστε τις πληροφορίες, πόσο λογικοί είστε, πώς αναλύετε ένα πρόβλημα". Έτσι, αντί να ψάχνετε για την απάντηση "στο βιβλίο" όπως θα κάνατε σε μια εξέταση πανεπιστημίου, η Mistal συνιστά να σκέφτεστε δυνατά. Ορίστε τη σκηνή, σημειώστε όλα τα στοιχεία που επεξεργάζεστε και μιλήστε για την κατάσταση.
Facebook: Πόσες αναρτήσεις για χρόνια πολλά έχει το Facebook την ημέρα;
Οι υπεύθυνοι προσλήψεων που υποβάλλουν αυτήν την ερώτηση δεν αναζητούν έναν αριθμό στο τέλος του προβλήματος. Σε τελική ανάλυση, η απάντηση θα μπορούσε να είναι απλώς το να την αναζητήσετε στο Διαδίκτυο - και αυτό είναι μέρος της πρόκλησης.
"Μοιραστείτε την πορεία της σκέψης σας και πώς σκοπεύετε να λύσετε το πρόβλημα. Μην πείτε απλά την απάντηση -δεν έχει σημασία", λέει η Mistal. Καθώς απαντάτε, μην ξεχνάτε ότι η ερώτηση αυτή έχει ως στόχο να δοκιμάσει περισσότερα από τις δεξιότητές σαν στην κριτική σκέψη. Εάν δεν απολαμβάνετε την επίλυση τέτοιου είδους αινιγμάτων, είναι πιθανό να μην είστε έτοιμοι για τη δουλειά.
Google: Ποια διαδικασία θα ακολουθούσατε προκειμένου να βρείτε τους πέντε καλύτερους Java Developers σε ένα κλάδο;
Αυτή η ερώτηση της Google αποσκοπεί στο να ανακαλύψει η εταιρεία εάν μπορείτε να κάνετε καλά τη δουλειά σας και η αφήγηση είναι το κλειδί για την επίτευξη μιας καλής απάντησης. "Όταν οι άνθρωποι μοιράζονται ιστορίες για τον εαυτό τους, τότε ο άνθρωπος που τους ακούει, θυμάται τη συνέντευξή τους και καταλαβαίνει εάν ο συνεντευξιαζόμενος είναι κατάλληλος για τη δουλειά", λέει η Mistal.
Αν είχατε εμπειρία σε τέτοιου είδους εργασία κατά τη διάρκεια μιας πρακτικής άσκησης, μοιραστείτε την. Αν όχι, μιλήστε για μια παρόμοια κατάσταση. "Είναι σωστό να μοιράζεστε μια ιστορία που έχει διαφορετικό περιεχόμενο, αλλά καταλήγει στην ίδια διαδικασία σκέψης", λέει η Mistal. "Δείχνει ότι μπορείς να χειριστείς μια κατάσταση με αντίστοιχα προβλήματα".
Disney: Πόσοι πυροσβεστικοί κρουνοί υπάρχουν στο Λος Άντζελες;
Η Disney δεν ενδιαφέρεται για το πόσοι πυροσβεστικοί κρουνοί βρίσκονται στους δρόμους της πόλης. Αυτό που θέλει να ξέρει είναι πόσο παρατηρητικοί είστε. Ο υπεύθυνος προσλήψεων αναρωτιέται πραγματικά: "Πόσο δέχεστε τις εξωτερικές προσλαμβάνουσες; Μπορείτε να σκεφτείτε κάτι τέτοιο;".
"Κάποιος που δεν ήταν ποτέ στο Λος Άντζελες ίσως να μην έχει ιδέα για την απάντηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να σκεφτεί λογικά", λέει η Mistal. Ο ερευνητής δεν ψάχνει έναν ακριβή αριθμό.
Εάν είστε πραγματικά έτοιμοι για μια εργασία σε έναν από αυτούς τους ελκυστικούς εργοδότες, η καλύτερη συμβουλή της Mistal για την επιτυχία της συνέντευξης είναι να έχετε προετοιμαστεί. "Πηγαίνετε για συνέντευξη στη Google, δεν θα πρέπει να ακούτε τέτοιου είδους ερωτήσεις για πρώτη φορά", λέει. "Αν εκπλαγείτε, αυτό θα δώσει στον συνεντευξιαστή να καταλάβει ότι δεν έχετε προετοιμαστεί και ίσως δεν θέλετε αυτή την εργασία όσο νομίζατε".
Πάνω απ 'όλα, απαντήστε σε κάθε ερώτηση με απόλυτη ειλικρίνεια. "Η σωστή εταιρεία θα σας προσλάβει, και η λανθασμένη εταιρεία δεν θα σας προσλάβει".