22 Δεκεμβρίου 2014

«Οδηγός υγείας» για τις γιορτές!

Οι γιορτές των Χριστουγέννων αν και ιδιαίτερα ευχάριστες και με έντονα «οικογενειακό» χαρακτήρα, κρύβουν αρκετούς κινδύνους για την υγεία. Περισσότερο επιβαρυντικά για τον οργανισμό είναι τα λουκούλλεια γεύματα-που οδηγούν στην υπερφαγία και η κατάχρηση αλκοόλ, η οποία συνοδεύει κατά κανόνα αυτή την εορταστική περίοδο.

Τι μπορείτε να κάνετε όμως για να παραμείνετε όσο γίνεται υγιείς αυτές τις ημέρες:

Αποφύγετε τις διατροφικές παγίδες των Χριστουγέννων

Τα εορταστικά καλέσματα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την σιλουέτα και το στομάχι καθώς οδηγούν σε διατροφικές κραιπάλες. Πιο επιβαρυντικά αναδεικνύονται τα δύο λουκούλλεια γεύματα που παραδοσιακά συνοδεύουν το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ο «χρυσός» κανόνας είναι να τρώτε κάτι πριν τις εξόδους σας, να σερβιρίζεστε μία φορά ή σε μικρό πιάτο και να αποφεύγετε τις πολύ παχυντικές τροφές.

Με μέτρο το αλκοόλ στα καλέσματα των γιορτών

Πιείτε άφθονο νερό προτού ξεκινήσετε να τρώτε τα εορταστικά γεύματα και συνοδέψτε το φαγητό σας με νερό ή ένα ποτήρι κρασί. Το λευκό κρασί δεν ξεπερνά τις 70 θερμίδες ανά ποτήρι ενώ το κόκκινο τις 85 θερμίδες ανά ποτήρι και επιπλέον το τελευταίο εφοδιάζει τον οργανισμό με πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Από την άλλη, η αλόγιστη κατανάλωση οινοπνευματωδών επιβαρύνει τον οργανισμό με περιττές θερμίδες, αφού κάθε γραμμάριο αλκοόλ παχαίνει περίπου όσο και ένα γραμμάριο λίπους.

Ναι στην βόλτα μετά το εορταστικό φαγητό

Αν φάγατε πολύ ένα βράδυ αποφύγετε να πέσετε κατευθείαν για ύπνο καθώς το πολύ φαγητό εντείνει τον κίνδυνο για καούρες και γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση. Για να χωνέψετε, χορέψτε αν βρίσκεστε σε σπίτι ή restaurant bar ή κάντε ένα βραδινό window- shopping στην πόλη επιστρέφοντας από την έξοδο και θα κοιμηθείτε σαν πουλάκι.

http://www.stogiatro.gr/, 20/12/2014