22 Δεκεμβρίου 2014

Συνέδριο στο Όσλο για την ενιαία τιμή του βιβλίου

Τα βιβλία είναι το κλειδί για τη συμμετοχή των πολιτών στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική ζωή.
Άλλωστε, η ανάδυση της οικονομίας της γνώσης συνεπάγεται αυξανόμενη απαίτηση δεξιοτήτων αλφαβητισμού.

Στον τομέα του βιβλίου μπορεί κανείς να δει την ευρωπαϊκή πολιτιστική ποικιλομορφία σε όλο της το μεγαλείο: 150.000 συγγραφείς, πολλά διαφορετικά είδη γραπτού λόγου, 40 γλώσσες, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο νέοι τίτλοι ανά έτος, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε εκδοτικούς οίκους, βιβλιοπωλεία ή άλλα επαγγέλματα σχετιζόμενα με το βιβλίο. Με οικονομικούς όρους, το βιβλίο είναι το πρώτο πολιτιστικό αγαθό, με εκτιμώμενο μέγεθος αγοράς σχεδόν 40 δισεκατομμύρια ευρώ.


Για να εξακολουθήσει να ανθεί, είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστεί ένα σταθερό, αξιόπιστο περιβάλλον που στηρίζεται από θετικές πολιτικές σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τη διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων των έργων του λόγου ως τη φορολογική μεταχείριση και από τα θέματα ανταγωνισμού μέχρι το διαδίκτυο. Η εκδοτική δραστηριότητα είναι ένα πραγματικό success story και ένα κεφάλαιο για την Ευρώπη και ως τέτοιο αξίζει μια ολιστική και συνεκτική προσέγγιση εκ μέρους των φορέων χάραξης πολιτικής.

Ένα τέτοιο πλαίσιο πολιτικής θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλα τα ζητήματα που αφορούν τον τομέα του βιβλίου και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημιουργικών διαδικασιών που αποτελούν το υπόβαθρο της πολιτιστικής αυτής παραγωγής. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η ενιαία τιμή του βιβλίου είναι ένα σημαντικό εργαλείο πολιτικής.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ενιαίας τιμής του βιβλίου ως εργαλείο πολιτικής, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ) είχε επί σειρά ετών επαφές με όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς για το βιβλίο ως πολιτιστικό και οικονομικό αγαθό. Το θέμα είναι πάλι ανοιχτό και εξαιρετικά φλέγον, μετά τις πρόσφατες αλλαγές της σχετικής νομοθεσίας και των ραγδαίων αρνητικών επιπτώσεων που αυτές είχαν στην αγορά του βιβλίου στην Ελλάδα.


Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνεται συνέδριο εξαιρετικού ενδιαφέροντος στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Όσλο, στις 5 και 6 Μαρτίου 2015.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν οι πολιτικές για την τιμή του βιβλίου σε όλη την Ευρώπη, σχετικές έρευνες που έχουν γίνει, ενώ αναμένεται να προκύψουν νέες συνεργασίες και πρωτοβουλίες με σκοπό την καλύτερη κατανόηση όλων των διαστάσεων του ζητήματος.
Πρόκειται για μοναδική πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία καθώς και μοναδική ευκαιρία για ανταλλαγή πληροφοριών και για διασύνδεση μεταξύ εκδοτών και θεσμικών φορέων όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.