18 Ιουλίου 2024

Συλλογή με πολλά βινύλια, κανένα πικάπ! Τι δείχνει η νέα έρευνα

Η πλατφόρμα Luminate που εξετάζει τα δεδομένα της βιομηχανίας θεάματος έρχεται να ανατρέψει την πεποίθηση, ότι η αγορά πολλών δίσκων βινυλίου θα οδηγήσει σε αντίστοιχη αύξηση πωλήσεων των πικάπ. Όπως αποδεικνύεται, οι μισοί σχεδόν αγοραστές βινυλίου δεν προβαίνουν και στην αγορά του εν λόγω συστήματος αναπαραγωγής δίσκων.

Η έρευνα διεξήχθη με 3900 ερωτηθέντες εκ των οποίων μόλις το 50% που αγόρασε δίσκο το τελευταίο έτος, διαθέτει πικάπ. Ενώ αντίστοιχα οι μουσικόφιλοι που διαθέτουν το μηχάνημα ανέρχονται στο 15%. Δηλαδή οι μισοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν τρόπο να αναπαράγουν το δίσκο που αγόρασαν, οπότε το κάνουν για τη συλλογή τους. Σύμφωνα με τη Luminate, πρόκειται για superfans της μουσικής οι οποίοι ξοδεύουν ενεργά ποσά μέσα στο χρόνο, σε ό,τι σχετίζεται με τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες και συγκροτήματα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων της μουσικής βιομηχανίας (84%) συνεχίζει να έρχεται από υπηρεσίες streaming. Τα albums με τις περισσότερες πωλήσεις βινυλίου πέρυσι ήταν το Midnights της Taylor Swift (945000 αντίτυπα) και το Harry's House του Harry Styles (480000).