8 Δεκεμβρίου 2022

Εκτός από θερμοσίφωνα-φούρνο: Οι 8 πιο ενεργοβόρες συσκευές που δεν περίμενες ότι καίνε τόσο ρεύμα

Αυτές τις συσκευές πρέπει να προσέξεις για να συγκρατήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος

Σε μία εποχή που το ενεργειακό ζήτημα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας για την κυβέρνηση και αποτελεί ταυτόχρονα καθημερινός πονοκέφαλος για τους καταναλωτές, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες συσκευές φουσκώνουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

O Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής, εξηγεί πως το πρώτο και καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να μειώσουμε την κατανάλωση κατά 15% είναι να αντικαταστήσουμε τις ενεργοβόρες συσκευές. Δεύτερον, είναι εξαιρετικά σημαντικό να συντηρούμε τις συσκευές μας και τρίτον να κάνουμε απλά πράγμα, όπως να βγάζουμε τους φορτιστές, την τηλεόραση και τους υπολογιστές από την πρίζα, προκειμένου να εξοικονομούμε μέχρι και 15 κιλοβατώρες το μήνα.

Δεν αρκεί δηλαδή μόνο να κλείνουμε τις συσκευές από το διακόπτη ή το τηλεχειριστήριο.
Ποιες όμως είναι οι οικιακές συσκευές που κοστίζουν παραπάνω στην τσέπη μας; Σε όλους το μυαλό μας πάει στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, ο οποίος μπορεί να καταναλώσει από 3.000 μέχρι 5.000 Watt. Στη λίστα όμως δεν είναι μόνο αυτός.

Παρακάτω παρατίθενται οι οκτώ πιο ενεργοβόρες συσκευές μετά τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

-Φούρνος (2.200W έως 4.000W)
-Αερόθερμο (2.000W έως 3.000W)
-Πιστολάκι μαλλιών (1.800W έως 2.500W)
-Μάτι κουζίνας (1.500W έως 2.000W)
-Βραστήρας (1.200W έως 3.000W)
-Στεγνωτήρας (1.000W έως 4.000W)
-Πλυντήριο πιάτων (1.000W έως 2.400W)
-Σίδερο (1.000W έως 2.000W)
-Κλιματιστικό (900W έως 5.000W)

Σε ό,τι αφορά στους βασικούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων θα πρέπει να κάνουμε συχνή απόψυξη του ψυγείου. Να επιλέγουμε το οικονομικό πρόγραμμα στο πλυντήριο ρούχων. Να ρυθμίζουμε αποδοτικά το κλιματιστικό. Να κάνουμε οικονομικό σιδέρωμα, σωστή χρήση της κουζίνας και να ανοίγουμε τον θερμοσίφωνα για όσο χρειάζεται.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, προχώρησε σε σύσταση, προκειμένου οι καταναλωτές να περιορίσουν συγκριμένες ώρες την κατανάλωση του ρεύματος. Συγκεκριμένα, ζήτησε να προσπαθήσουμε όλοι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών τις ώρες από 6 το απόγευμα έως 9 το βράδυ, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

https://menshouse.gr/