25 Νοεμβρίου 2022

Οργή Κινέζων: «Στο Κατάρ δεν έχει κορονοϊό, σύντροφε Σι;»

Η απουσία μέτρων κατά της πανδημίας στο Μουντιάλ σκόρπισε θυμό και αγανάκτηση στην Κίνα, φίλαθλη και μη, όπου εφαρμόζεται η δρακόντειος πολιτική περί «μηδενικού κρούσματος» αλλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται
Τα κινεζικά κρατικά media προβάλλουν πολύ το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, συγχρόνως όμως (και προφανώς αθέλητα) προκαλούν θυμό και απογοήτευση στους Κινέζους, φιλάθλους και μη. Η Εθνική Κίνας δεν αγωνίζεται στο Κατάρ, και αυτή είναι η πρώτη πίκρα. Η δεύτερη δεν αφορά μόνο τους φιλάθλους, αφού όλοι βλέπουν στις τηλεοράσεις τους ότι τα πλήθη εισέρχονται στα γήπεδα δίχως να επιδεικνύουν υγειονομικούς κωδικούς στα smartphones, ενώ συνωθούνται σε πανηγυρισμούς και σε γλέντια χωρίς να φορούν μάσκα προστασίας από τον κορονοϊό.

Ετσι, όλοι οι Κινέζοι αναρωτιούνται τι συμβαίνει στην πατρίδα τους, όπου ακόμη εφαρμόζεται η αυστηρή πολιτική του «μηδενικού κρούσματος», με συνέπεια ολόκληρες γειτονιές μεγαλουπόλεων να υφίστανται σκληρή καραντίνα. Το κοντράστ είναι ισχυρό, καθώς αυτές τις ημέρες η Κίνα βιώνει το χειρότερο ξέσπασμα της κορονοϊκής πανδημίας των τελευταίων έξι μηνών και τα τοπικά lockdown έχουν πληθύνει. Τα νέα ημερήσια κρούσματα στην Κίνα είναι 28.000, έγραψε το BBC.

Ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Πεκίνο, Γκουίντο Σαντεβέκι, μετέδωσε ότι ένας φίλαθλος έκανε τα παράπονά του μέσω της κινεζικής πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat: «Ζούμε στον ίδιο πλανήτη με το Κατάρ, ναι ή όχι; Μήπως ο κορονοϊός δεν έφθασε ποτέ εκεί;».

Ο Ιταλός ανέφερε ότι οι Κινέζοι καταγγέλλουν τις υγειονομικές υπηρεσίες του Πεκίνου για τα lockdown και για το άνευ θεατών κινεζικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Και συμπλήρωσε: «Επίσης, στην ανάρτηση ζητεί να μάθει σε τι χρησιμεύουν σήμερα οι ουρές για την μπανονέτα του τεστ».

Αυτή η ιδιότυπη ανοιχτή επιστολή προς την κινεζική εξουσία συγκέντρωσε 100.000 «υπογραφές» (τον μέγιστο αριθμό που καταγράφει το WeChat), κατόπιν όμως επενέβη η λογοκρισία και ο λογαριασμός του πονεμένου φιλάθλου-πολίτη καταργήθηκε.

Ο μπαλαδόρος τιμονιέρης

Σημειωτέον ότι το ποδόσφαιρο είναι δημοφιλέστατο στην Κίνα, μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας και γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σι Τζινπίνγκ είναι και ποδοσφαιρόφιλος και… μπαλαδόρος. Το 2012, όταν επισκέφθηκε το Δουβλίνο, ο φακός τον κατέγραψε σε γήπεδο να κοντρολάρει την μπάλα και να σουτάρει σαν επαγγελματίας σέντερ φορ. Τότε, ο Σι είχε εισπράξει τον θαυμασμό των παρισταμένων και είχε δηλώσει ότι η Κίνα έχει όνειρο να κερδίσει το Παγκόμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Τα κινεζικά Μέσα επικεντρώνουν στην κινεζική παρουσία στο Μουντιάλ του Κατάρ: μπορεί η ομάδα να μην παίζει μπάλα, όμως η Κίνα κατακλύζει τη διοργάνωση της FIFA με μικρά και μεγάλα αντικείμενα, όλα made in China – τo κομματικό φύλλο Global Times έδωσε έμφαση στα κινεζικά λεωφορεία και στις κλιματιστικές μονάδες, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV πρόβαλε ακόμη και την αποστολή των δύο μεγαλόσωμων πάντα που εστάλησαν στην Ντόχα ως εποχικό πεσκέσι, ειδικά για την ποδοσφαιρική φιέστα.

Ολα αυτά όμως δεν αλλάζουν την πικρή πραγματικότητα: οι Κινέζοι θλίβονται κάνοντας τις συγκρίσεις όσον αφορά τον κορονοϊό και τα έκτακτα μέτρα του, όταν αναλογίζονται ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο Κατάρ κ.λπ. Ετσι, το BBC ανέφερε και ότι, πέραν του προαναφερθέντος φιλάθλου του WeChat, και άλλοι Κινέζοι σχολίασαν την κατάσταση στο Weibo, το κοινωνικό δίκτυο που μοιάζει με το Twitter.

Εκείνοι έγραψαν ότι η παρακολούθηση των εφετινών αγώνων, τους κάνει να νιώθουν διαχωρισμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο: «Δεν υπάρχουν ειδικές θέσεις για να τηρείται η κοινωνική απόσταση, κανένας δεν είναι ντυμένος με λευκή ή μπλε υγειονομική στολή. Ο πλανήτης έχει πραγματικά διχαστεί…».

https://protagon.gr/