Μια παγκόσμια επιστημονική διαδικασία για την καταγραφή παθογόνων που μπορούν να προκαλέσουν επιδημικές εξάρσεις ή πανδημίες ξεκινά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με σκοπό να επικαιροποιήσει μια λίστα του 2018 και να καθοδηγήσει έρευνα και επενδύσεις για εμβόλια, τεστ, φαρμακευτικές αγωγές.
Ξεκινώντας με μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου, ο ΠΟΥ συγκαλεί περισσότερους από 300 επιστήμονες που θα εξετάσουν τα στοιχεία για περισσότερες από 25 οικογένειες ιών και βακτηρίων, καθώς και για την “Νόσο Χ”. Η Νόσος Χ περιλαμβάνεται για να υποδείξει ένα άγνωστο παθογόνο που θα μπορούσε να προκαλέσει μια σοβαρή διεθνή επιδημία. Οι ειδικοί θα συστήσουν έναν κατάλογο παθογόνων προτεραιότητας που χρειάζονται περαιτέρω έρευνα και επένδυση. Η διαδικασία θα περιλαμβάνει τόσο επιστημονικά κριτήρια όσο και κριτήρια δημόσιας υγείας, καθώς και κριτήρια που σχετίζονται με τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο, την πρόσβαση και την ισότητα.
12 επικίνδυνες ασθένειες απειλούν τώρα την παγκόσμια Δημόσια Υγεία
Η λίστα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2017 και η τελευταία ιεράρχηση πραγματοποιήθηκε το 2018. Η τρέχουσα λίστα περιλαμβάνει την Covid-19, τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό, τη νόσο του ιού Έμπολα και τη νόσο του ιού Marburg. Επίσης, τον πυρετό Lassa, το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS), όπως και το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS). Στον κατάλογο περιλαμβάνονται ο ιός Νίπα και ο Henipa, ο πυρετός της ρηξιγενούς κοιλάδας (Rift Valley), ο ιός Zika και η Νόσος X.
“Η στόχευση παθογόνων προτεραιότητας και οικογενειών ιών για έρευνα και ανάπτυξη αντιμέτρων είναι απαραίτητη για μια γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της επιδημίας και της πανδημίας. Χωρίς σημαντικές επενδύσεις Ερευνας και Ανάπτυξης πριν από την πανδημία Covid-19, δεν θα ήταν δυνατό να αναπτυχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε χρόνο ρεκόρ”, δήλωσε ο Δρ Μάικλ Ράιαν, Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ.
Για εκείνους τους παθογόνους παράγοντες που προσδιορίζονται ως προτεραιότητας, το Σχέδιο Ερευνας και Ανάπτυξης του ΠΟΥ για επιδημίες αναπτύσσει οδικούς χάρτες, οι οποίοι καθορίζουν τα κενά γνώσης και τις ερευνητικές προτεραιότητες. Όπου χρειάζεται, αναπτύσσονται προφίλ προϊόντων-στόχων, τα οποία ενημερώνουν τους προγραμματιστές σχετικά με τις επιθυμητές προδιαγραφές για εμβόλια, θεραπείες και διαγνωστικά τεστ. Καταβάλλονται επίσης προσπάθειες για τη χαρτογράφηση, τη σύνταξη και τη διευκόλυνση κλινικών δοκιμών για την ανάπτυξη αυτών των εργαλείων.