21 Νοεμβρίου 2022

Κρεμμύδι: Η πλούσια διατροφική αξία του

Το κρεμμύδι αποτελεί ακόμη ένα πολύτιμο δώρο της φύσης. Οι αμέτρητες θεραπευτικές του ιδιότητες, τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και η μοναδική γεύση, του έχουν χαρίσει μια θέση στην λίστα με τις πιο γνωστές και υγιεινές τροφές παγκοσμίως.
Με τις «ρίζες» του να εντοπίζονται στην κεντρική Ασία, το δημοφιλές λαχανικό χρησιμοποιείται εδώ και αρκετούς αιώνες, τόσο στην μαγειρική, όσο και για τα οφέλη που μπορεί να παράσχει στην υγεία. Ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ. οι άνθρωποι ξεκίνησαν να το εφαρμόζουν ως φάρμακο για πάσα νόσο, ενώ υπάρχουν αναφορές για πολλούς πολιτισμούς συμπεριλαμβανομένων των Αιγυπτίων, ότι το κρεμμύδι ήταν ένα αντικείμενο λατρείας, καθώς το είχαν ως το σύμβολο της αιωνιότητας.

Σήμερα, τα κρεμμύδια χρησιμοποιούνται στις κουζίνες ολόκληρου του κόσμου και όχι άδικα. Το γεγονός πως είναι το μοναδικό συστατικό που συνοδεύει εξαιρετικά όλες τις συνταγές, σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά οφέλη στην υγεία έχει εκτοξεύσει στα ύψη τη δημοτικότητα του.

Ποικιλίες

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κρεμμυδιών και τις ξεχωρίζουμε ως προς το χρώμα, το μέγεθος και την γεύση. Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες είναι τα κόκκινα, τα κίτρινα και τα άσπρα κρεμμύδια.

– Κόκκινα: Το χρώμα τους εσωτερικά και εξωτερικά είναι μοβ και αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών. Η επένδυση τους είναι μαλακή και παχιά, ενώ η γεύση του χαρακτηρίζεται όξινη. Είναι η κατάλληλη επιλογή για σαλάτες και ωμές σάλτσες.
– Κίτρινα: Είναι στρογγυλά και έχουν βαριά στρώματα. Η γεύση τους είναι ισορροπημένη ωστόσο, με το μαγείρεμα γίνονται πιο γλυκά. Είναι κατάλληλα για λαδερά και πίτσες.
– Άσπρα: Έχουν έντονη καυτερή γεύση και λεπτό περίβλημα. Είναι κατάλληλα για μαγείρεμα και ειδικά για το μαρινάρισμα κρεάτων.

Διατροφική αξία

Ένα κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους περιέχει:

Ενέργεια: 2%
Υδατάνθρακες: 7%
Πρωτεΐνη: 2%
Λιπαρά οξέα: 0,5%
Χοληστερίνη: 0%
Φυτικές ίνες: 4,5%

Βιταμίνες (% RDA)*

Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη): 9%
Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη): 4%
Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη): 2%
Βιταμίνη Β3 (νικοτινικό οξύ): 1%
Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ): 2,5%
Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη): 9%
Βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ): 5%
Βιταμίνη Α: 1%
Βιταμίνη C: 12%

Ηλεκτρολύτες (% RDA)*

Νάτριο: 1%
Κάλιο: 3%

Μεταλλικά στοιχεία (% RDA)*

Ασβέστιο: 2%
Χαλκός: 4%
Σίδηρος: 3%
Μαγνήσιο: 2,5%
Μαγγάνιο: 5.5%
Φώσφορο: 4%
Ψευδάργυρο: 1,5%

Οφέλη

Το κρεμμύδι παρέχει στον οργανισμό ένα ευρύ φάσμα από οφέλη. Τα πιο σημαντικά περιλαμβάνουν:

Ισχυρό ανοσοποιητικό

Όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα διατήρηση του ανοσοποιητικού σε υγιή επίπεδα, αφού είναι το σύστημα που προστατεύει τον οργανισμό από ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια και ιούς. Το κρεμμύδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως τα φλαβονοειδή και είναι ένας φυσικός τρόπος καταπολέμησης των επιβλαβών μικροβίων και της οικοδόμησης ενός δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος.

Κατά του καρκίνου

Η δράση των ελεύθερων ριζών αποτελεί την κύρια αιτία εκφυλισμού των κυττάρων και οδηγεί στην εμφάνιση σοβαρών διαταραχών, όπως ο καρκίνος. Δεδομένου ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που αντιμετωπίζεται με εξαιρετική δυσκολία, το κλειδί βρίσκεται στην πρόληψη. Ο βασικότερος αλλά και σημαντικότερος τρόπος να κρατήσουμε μακρυά την ανίατη αυτή πάθηση, είναι η σωστή διατροφή, πλούσια σε πολύτιμα στοιχεία. Το κρεμμύδι περιέχει αντιοξειδωτικές και θειικές ενώσεις που συμβάλλουν στην πρόληψη και στην αποτελεσματική εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.

Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής (κάπνισμα, trans λιπαρά, έλλειψη άσκησης κ.α.),καθώς και οι περιβαλλοντικοί ρύποι είναι παράγοντες που καθιστούν την αποτοξίνωση, επιτακτική ανάγκη. Ουσιαστικά, αυτό που επιτυγχάνουμε με την αποτοξίνωση είναι να απομακρύνουμε τις τοξίνες που εισέρχονται στον οργανισμό για να τον προστατεύσουμε από περαιτέρω δυσάρεστες συνέπειες. Τα κρεμμύδια περιέχουν ενώσεις θείου και αμινοξέα, που βοηθούν στην αποβολή των επιβλαβών τοξινών, γιαυτό η πρόσληψη τους χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ευεργετική.

Ενισχύει τη δημιουργία αντιοξειδωτικών

Εκτός από την αντιοξειδωτική δράση, το κρεμμύδι έχει την ικανότητα να βοηθά τον οργανισμό να παραγάγει τις δικές του αντιοξειδωτικές ενώσεις συμπεριλαμβανομένης της γλουταθειόνης. Πρόκειται για μια ουσία που διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη και εξάλειψη καρκινικών κυττάρων, στην προώθηση ισχυρού καρδιαγγειακού συστήματος και στην μείωση κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη, γλαυκώματος ή εκφυλισμού ωχράς κηλίδας.

Βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, το καθιστά ισχυρό φυσικό καθαρτικό, το οποίο εξασφαλίζει την υγιή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, οι σαπωνίνες που βρίσκονται στην σύνθεση τους, βοηθούν στην ανακούφιση από πόνους στο στομάχι και κράμπες.

Αντιμετώπιση αναιμίας

Η αναιμία ανήκει στην λίστα με τις πιο σοβαρές παθήσεις. Συχνά αντιμετωπίζεται με την πρόσληψη φαρμακευτικής αγωγής η οποία εξισορροπεί τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης. Ωστόσο, το κρεμμύδι με 0,2 mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια και καλή ποσότητα φυλλικού οξέος, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος να την διαχειριστούμε.

Βοηθά στην διαχείριση του διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε έχει επιλέξει την καθιστική ζωή και την ανθυγιεινή διατροφή. Η μεγαλύτερη δυσκολία στη διαχείριση της πάθησης, είναι η διατήρηση ασφαλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτες. η κατανάλωση ωμού κρεμμυδιού συμβάλλει στην εξισορρόπηση του.

Όμορφα και υγιή μαλλιά

Η τριχόπτωση και η εμφάνιση πιτυρίδας είναι δύο προβλήματα που απασχολούν αρκετά άτομα. Συχνά φαίνεται να είναι συνέπεια υπερβολικού στρες, έλλειψη θρεπτικών συστατικών κ.α. Η κατανάλωση τροφίμων όπως το κρεμμύδι, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και κάλιο, βοηθά στην πρόληψη τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων.

Κατά της πρόωρης γήρανσης

Η γήρανση προκαλείται από τη συσσώρευση επιβλαβών στοιχείων που απορροφά το δέρμα μας και από τη δράση των ελεύθερων ριζών. Το κρεμμύδι, με τις ισχυρές αποτοξινωτικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, συμβάλλει στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης.

Αντιβακτηριακές ιδιότητες

Τα κρεμμύδια, δεν μας προστατεύουν μόνο από τις μολύνσεις και τις ιογενείς ασθένειες, αλλά διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο και στην διατήρηση της στοματικής υγείας. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αν μασήσουμε κρεμμύδι για 3λεπτά, θα είναι αρκετό για να εξουδετερώσει όλα τα επιβλαβή βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα.

Χρήσεις

Η κατανάλωση ωμού κρεμμυδιού:

Ανακουφίζει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Μειώνει τα επίπεδα στρες
Εξισορροπεί την χοληστερόλη
Αντιμετωπίζει τις δερματικές παθήσεις

Λίγες σταγόνες κρεμμυδιού επάνω σε ένα βαμβάκι βοηθούν:

Στη μείωση του πόνου στα αυτιά
Στην αντιμετώπιση της καταρροής

Ο συνδυασμός χυμού από κρεμμύδι μαζί με μέλι συμβάλλει:

Στη μείωση οιδήματος στο λαιμό
Στη μείωση του πυρετού
Ανακουφίζει τα συμπτώματα του κρυολογήματος

Κρεμμύδι…όχι πια δάκρυα

Σίγουρα, όλοι έχουμε… δακρύσει κόβοντας κρεμμύδι. Ωστόσο, τα δάκρυα αυτά δεν οφείλονται σε κάποια συγκίνηση ή απρόσμενη χαρά αλλά, σε ένα… αέριο. Καθώς καθαρίζουμε κρεμμύδια σπάμε τις ίνες που υπάρχουν στο εσωτερικού του και από εκεί αναδύεται ένα αέριο που έχει ως βάση το θείο. Το συγκεκριμένο αέριο, όταν έρχεται σε επαφή με τα μάτια, αντιδρά και δημιουργεί το θειικό οξύ, το οποίο είναι υπεύθυνο για το έντονο τσούξιμο και τα υγρά μάτια. Το μυστικό για να απαλλαγούμε από αυτή την επώδυνη χημική αντίδραση, είναι, όταν καθαρίζουμε ή ψιλοκόβουμε κρεμμύδια, να έχουμε την βρύση με το νερό ανοιχτή.

Παρενέργειες

Όπως αναφέραμε, το κρεμμύδι είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές. Παρόλα αυτά, η υπερκατανάλωση του μπορεί να εμφανίσει ορισμένες παρενέργειες.

Πιο συγκεκριμένα:

– Μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος και να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.
– Να μειώσει επικίνδυνα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που το καθιστά επιβλαβές για όσους πάσχουν από διαβήτη.
– Σε άτομα με γαστρική παλινδρόμηση, η κατανάλωση ωμού κρεμμυδιού μπορεί να επιδεινώσει τις καούρες.

Πληροφορίες από: lybrate.com, naturalfoodseries.com, livescience.com