5 Ιουλίου 2022

Περιφρόνηση και εγρήγορση

του Κώστα Δημ Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου –Σχολιογράφου)

Η Τουρκία –παραδοσιακά και αταβιστικά –παραμένει χώρα εχθρική, επεκτατική, αρπακτική. Είναι ατυχής /αν αντίστοιχος ο ευρύτερα χρησιμοποιούμενος όρος: «Αναθεωρητισμός» δεδομένου ότι δεν προσπαθεί διπλωματικά να επιτύχει αναθεώρηση παλαιότερων συνθηκών, αλλά επιδιώκει την δια της βίας αρπαγή και κατοχή (βλ. Κυπριακό).
Ο ανεδαφικός μεγαλοϊδεατισμός , οι ιδέες –οθωμανικού –μεγαλείου , οι αναφορές στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή και τον Μωάμεθ τον Πορθητή και η εμμονή στην αναβίωση /νεκρανάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με Σουλτάνο τον σημερινό Τούρκο Πρόεδρο, μόνον θυμηδία και οίκτο προξενεί. Είναι πράγματι θλιβερό να περιφέρεται νυχθημερόν με ένα μικρόφωνο βρίζοντας και απειλώντας.
Ο κος προεδρεύων Σουλτανίσκος , πρώτα έχτισε το παλάτι και μετά επιχειρεί να δημιουργήσει το Νεοθωμανικό Σουλτανάτο του (!). (Συνειρμικά: θυμήθηκα ένα γνωστό μου –σαλεμένο βέβαια – ο οποίος πάντοτε αγόραζε τη γραβάτα που του γυάλιζε και μετά έπασχε να βρει κοστούμι να της ταιριάζει!).
Εμείς, μέχρι τώρα, τηρήσαμε ψύχραιμη στάση, ανεκτική. Θα έλεγα μάλιστα ενίοτε και πέραν των ορίων του εθνικού μας φιλότιμου που τρώθηκε στα Ίμια και στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή . Θεωρήσαμε πως η Κύπρος «κείται μακράν». Πράγματι, μόνο που στο μεταξύ (μετά το φιάσκο των Ιμίων, τις χιλιάδες παραβάσεις, παραβιάσεις) έχω την αίσθηση πως –πατριωτικά- η Κύπρος κείται –πρέπει να κείται – πολύ κοντά, να ακουμπά την Ελλάδα και την Ελληνική ψυχή, η οποία δικαιολογημένα επαναστατεί .
Ακολουθητέα βήματα, τα οποία η στήλη θεωρεί επωφελή:
1. Συνέχιση της ενημέρωσης, στα διεθνή φόρα και οργανισμούς χωρίς διακοπή.
Παράλληλα με τους γεωπολιτικούς χάρτες να γίνει πλήρης ιστορική ενημέρωση των ξένων ώστε να πληροφορηθούν ότι Έλληνες –εδώ και χ ι λ ι ά δ ε ς χρόνια – κατοικούσαν στα εδάφη που η Τουρκία διεκδικεί.
Ακόμα αναφορά στο από πού ξεκίνησαν, πως και μέχρι που έφθασαν οι πρόγονοι των σημερινών Τούρκων (προέλευση Ασιατική). Κατακτήσεις με το γιαταγάνι /σπαθί. Επιπρόσθετα να θυμήσουμε στους λωτοφάγους δυτικούς πως κάποτε ο Σουλεϊμάν έφθασε προ των πυλών της Βιέννης. Θέλουν (μαζοχιστικά) η Ιστορία να επαναληφθεί; .
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η παρουσίαση ιστορικών καταγραφών δεν θα πρέπει να είναι μόνον από την πλευρά την ελληνική. Θα πρέπει να συνοδεύεται από ντοκουμέντα ξ έ ν ω ν Ιστορικών, ώστε να γίνει απόλυτα πιστευτή!.
2. Υπενθύμιση στους Εταίρους μας πως τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ε. Ενώσεως συνεπώς οφείλει και εκείνη να τα υπερασπιστεί.
3. Εξοπλισμοί υψηλού τεχνολογικού επιπέδου καθώς και συμπαραγωγή με συμμαχική συμμετοχή.
4. Υλοποίηση – άμεσα – της προειδοποίησης ότι του λοιπού η απάντηση στις προκλήσεις θα είναι συντριπτική. Δεν πρέπει η ανοχή να συνεχιστεί διότι διευκολύνει την γειτόνισσα να αποθρασύνεται χωρίς ντροπή.
5. Ενημέρωση –και του τούρκικου λαού – ότι τυχόν σύγκρουση πολεμική θα έχει ολέθριες –και οικονομικές – επιπτώσεις ιδίως για τους ίδιους που βιώνουν εξαθλίωση πρωτοφανή.
6. Αγνόηση, περιφρόνηση των δηλώσεων Τούρκων Ηγετών: Δεν χρειάζεται να αναπαράγουμε ή και να απαντούμε στις δηλώσεις των γειτόνων σε βάση καθημερινή. Εναλλακτικά θα συνιστούσα στο τέλος – ή και στην αρχή – των δελτίων Ειδήσεων, να υπάρχει σκωπτική /ειρωνική αναφορά με την εξής «συνταγή»: «Και τώρα η ώρα η ιλαροτραγική. Οι Τούρκοι ταγοί έκαναν και πάλι εμπρηστικές δηλώσεις. Να ναι καλά να μας ψυχαγωγούν. Τους ευχαριστούμε και τους συνιστούμε να δουν κάποιον ειδικό για να πάρουν τη δέουσα θεραπευτική αγωγή».
Δεν θα πρέπει να γινόμαστε και εμείς γραφικοί απαντώντας σε κάθε Τούρκο ταγό τυφλωμένο και εμπαθή.
7. Ουδείς Έλληνας ανησυχεί από τα συνεχή αλυχτήματα , επειδή γνωρίζει πως: «σκυλί που μόνον γαυγίζει δεν δαγκώνει».
8. Όταν κάποιος αυτοαποκαλείται : Ι δ ι ο κ τ ή τ η ς εδαφών , τα οποία κάποτε κατέκτησε με τη βία και άρα ακόμη και τώρα που τα έχασε του ανήκουν, (πως άραγε ; Κληρονομικώ; Αυτοκρατορικώ, Κρετινικώ, Παρανοϊκό δικαίω;) είναι δυνατόν να τον πάρουμε στα σοβαρά και να απαντούμε σε ό,τι πει; Περιφρόνηση λοιπόν ολοκληρωτική !.

ΥΓ Σε διάλεκτο απλή /απλοελληνική , μια είναι η φράση /θέση μας και αρκεί:
«Μολών λαβέ» μεμέτη μου (ψευτο) ντελικανή φτηνέ /της πλάκας ατάλαντε διασκεδαστή!…..