17 Απριλίου 2021

Κλουβιά τέλος -Τι συζητείται στην ΕΕ

Το τέλος της διατήρησης των εκτρεφόμενων ζώων σε κλουβιά και η νομοθέτηση της απαγόρευσης της χρήσης της, που ζητά η πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών «Τέλος της εποχής των κλουβιών», θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της δημόσιας ακρόασης που διοργανώνει η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου σε συνεργασία με την Επιτροπή Αναφορών.
Πάνω από 300 εκατομμύρια εκτρεφόμενα ζώα υποφέρουν σε κλουβιά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό είναι σκληρό, περιττό και δεν έχει θέση στην Ευρώπη. Το κίνημα των Ευρωπαίων πολιτών επιδιώκει την πλήρη απαγόρευση των κλουβιών.

Σύμφωνα με επιστημονική έκθεση που παρήγγειλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εκτροφή σε κλουβιά μπορεί να καταργηθεί με βιώσιμο και οικονομικό τρόπο, τουλάχιστον στην περίπτωση των κοτόπουλων και των χοίρων. Για άλλα ζώα, όπως οι αγελάδες και τα κουνέλια, η έκθεση περιορίζεται στην ανασκόπηση της παρούσας κατάστασης και τη διατύπωση προτάσεων. Για ορισμένα άλλα είδη, όπως τα μικνκ και οι χήνες που εκτρέφονται για φουά γκρα, εναλλακτικοί τρόποι εκτροφής δεν υπάρχουν και η μόνη λύση θα ήταν η απαγόρευση παραγωγής και εισαγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά τις κότες η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει ότι πρέπει να ζουν σε «εμπλουτισμένα» μεγαλύτερα κλουβιά, εξοπλισμένα με χώρους για φωλιά και κούρνιασμα και ειδικά υλικά όπου μπορούν να ξύνουν τα νύχια τους. Ο χώρος για κάθε κότα δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 750 τετραγωνικά εκατοστά -λίγο μεγαλύτερος δηλαδή από μια σελίδα Α4.

Η πρωτοβουλία «Τέλος της εποχής των Κλουβιών» καταχωρήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2018 και το αποτέλεσμά της υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού συγκέντρωσε την υποστήριξη σχεδόν 1,4 εκατομμυρίων υπογραφόντων με το ελάχιστο όριο που επιτεύχθηκε σε 18 κράτη μέλη.

Η πρωτοβουλία καλεί την Επιτροπή να τερματίσει την «απάνθρωπη» μεταχείριση εκατοντάδων εκατομμυρίων εκτρεφόμενων ζώων της ΕΕ που κρατούνται σε κλουβιά για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους και ζητά νομοθεσία για την απαγόρευση των εξής χρήσεων: κλουβιά για ωοτόκες όρνιθες, κουνέλια, πουλάκια, εκτροφείς κοτόπουλου, κτηνοτρόφοι, ορτύκια, πάπιες και χήνες, κλουβιά για τις χοιρομητέρες και τα μεμονωμένα μοσχάρια, όπου δεν έχουν ήδη απαγορευτεί.