27 Σεπτεμβρίου 2018

Αυτοί είναι οι έξι υποψήφιοι για το φετινό Booker

Ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί η τελική λίστα των υποψηφίων για το λογοτεχνικό βραβείο Man Booker Prize.
Οι έξι συγγραφείς που «διεκδικούν» τις 50.000 αγγλικές λίρες του μεγαλύτερου βραβείου της αγγλόφωνης πεζογραφίας είναι οι AnnaBurnsEsi EdugyanDaisy JohnsonRachel KushnerRichard Powers and Robin Robertson.
 Τα ονόματά τους ανακοινώθηκαν από τον φετινό πρόεδρο της Επιτροπής, τον φιλόσοφο και μυθιστοριογράφο Kwame Anthony Appiah, ο οποίος δήλωσε ότι καθένα από τα έξι προτεινόμενα μυθιστορήματα είναι ένα θαύμα υφολογικής επινόησης στα οποία η γλώσσα παίζει κεντρικό ρόλο.
H βρετανίδα Daisy Johnson είναι στα 27 της χρόνια η νεαρότερη υποψήφιος στην ιστορία του βραβείου.
Το Man Booker Prize δίνεται σε συγγραφείς που γράφουν στα αγγλικά, ασχέτως εθνικότητας, που έχουν εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία. Η φετινή λίστα αποτελείται από τέσσερις γυναίκες και δύο άντρες. Ο τρεις εξ αυτών από τους συγγραφείς είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι δύο από τις Ηνωμένες Πολιτείας και ο ένας από τον Καναδά. Δύο από τα μυθιστορήματα έχουν βγει από ανεξάρτητους εκδότες και τα υπόλοιπα από οίκους (π.χ. Jonathan Cape) που ανήκουν σε μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα (Pan Macmillan και Penguin Random House).
Αλλά η είδηση της χρονιάς είναι η βρετανίδα Daisy Johnson: στα 27 της χρόνια είναι η νεαρότερη υποψήφιος στην ιστορία του βραβείου. Το μυθιστόρημά της Everything Under μιλάει για την προβληματική σχέση μιας κοπέλας με τη μητέρα της, μέσω της οποίας αναβιώνει τον μύθο του Οιδίποδα στη σημερινή Μ. Βρετανία.
Οι έξι συγγραφείς με τα μυθιστορήματά τους είναι:
Συγγραφέας (χώρα)                             Τίτλος (εκδόσεις)
Anna Burns (UK)                                     Milkman (Faber & Faber)
Esi Edugyan (Canada)                              Washington Black (Serpent’s Tail)
Daisy Johnson (UK)                                 Everything Under (Jonathan Cape)
Rachel Kushner (USA)                             The Mars Room (Jonathan Cape)
Richard Powers (USA)                             The Overstory (William Heinemann)
Robin Robertson (UK)                             The Long Take (Picador)