5 Αυγούστου 2015

Όταν οι τοκογλύφοι φροντίζουν για… 230 πλούσιους έλληνες

Οι απαιτήσεις των τοκογλύφων – δανειστών, μετά τον ενδοτισμό της ελληνικής κυβέρνησης να υπογράψει τη συμφωνία της 15ης Ιουλίου- επεκτείνονται και στη φορολογία, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος, να πληρώσουν επιπλέον τα «συνήθη υποζύγια».

Τη Δευτέρα, κατά την προγραμματισμένη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων με τους κορυφαίους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, άνοιξε όλη η «βεντάλια» των φόρων με «οδηγό» το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει φέτος για τον ΕΝΦΙΑ, αφού πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα ούτως ώστε η εκκαθάριση του φόρου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και να αρχίσει η καταβολή του φόρου σε πέντε δόσεις ώστε να ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2016 και να εισπραχθούν για φέτος τα 2,65 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος.
Ετσι, εκτός από το πώς θα λειτουργήσει το νέο καθεστώς του ΕΝΦΙΑ, στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος τόσο οι παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα στο φορολογικό σύστημα και στη φορολογική διοίκηση όσο φυσικά και το θέμα των αλλαγών στη ρύθμιση των 100 δόσεων, που μονίμως αντικρούει η κυβέρνηση και έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να το αλλάξει προς το «χειρότερο» αφού αποδίδει «καρπούς», αλλά και την αύξηση της φορολογίας των αγροτών από το πρώτο ευρώ, καθώς και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, για την οποία μάλιστα οι δανειστές προτείνουν τη μονιμοποίησή της στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
Μια κίνηση η οποία, εφόσον φυσικά υιοθετηθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα στην υπάρχουσα κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους ή για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες να προστεθεί και φόρος 0,7%-6% και από το πρώτο ευρώ για όλους όσοι δηλώνουν εισόδημα από 12.000 ευρώ και άνω.
Σε πρώτη φάση πάντως τα τεχνικά κλιμάκια πιέζουν:
  • Να αυξηθεί από το 4% στο 6% η εισφορά για εισοδήματα από 50.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ.
  • Να παραμείνει στο 6% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.
  • Να μειωθεί από το 8% στο 6% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ραγδαία αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για όσους αποκτούν ετήσια εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ, αλλά, στον αντίποδα, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα πολύ υψηλά εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, που όμως αφορά μόνο 230 φορολογούμενους.
Παράλληλα, οι δανειστές εξακολουθούν και πιέζουν για σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% έως το 2016 για πάνω από 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκι».
Με πληροφορίες από naftemporiki.gr