6 Μαρτίου 2014

Ομιλείτε (σωστά) Ελληνικά;

Καθημερινά ακούμε την Ελληνική γλώσσα να κατακρεουργείται, τις περισσότερες φορές από εμάς του ίδιους. Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί αν κάτι που λέμε ή γράφουμε είναι λάθος ή σωστό.

Το βιβλίο της Άννας Ιορδανίδου με τίτλο “Είναι λάθος ή δεν είναι; Ιδού η απορία…” που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, θα σας λύσει όλες τις απορίες. Πώς να κλίνεται άραγε; Με αρχικό κεφαλαίο ή με πεζό; Γράφεται με μία ή με δύο λέξεις; Συντάσσεται με γενική ή με αιτιατική; Θέλει τόνο ή δε θέλει; Με ο ή με ω;

Σε κάποιες περιπτώσεις, η Ιορδανίδου δέχεται και τις δύο γραφές, και τους δύο τύπους γενικότερα, όπως ας πούμε στα “αιώνια διλήμματα” αυγό ή αβγό και αυτί ή αφτί, όπου δικαιολογεί και τις δύο γραφές (αλλά όχι στην τρίτη μεγάλη αιτία εθνικού διχασμού, τον ορθοπ*δικό, εκεί προτιμά τον τ. ορθοπεδικός), ή στον αναδιπλασιασμό του ρο μετά την αύξηση (έρεε ή έρρεε;).

Πρόκειται για ένα διαφορετικό βιβλίο περί «σωστού» και «λάθους» που καταργεί τις αυθεντίες και σε ενημερώνει για τα κριτήρια του σωστού και του λάθους ώστε να αποφασίσεις μόνος σου.

Η συγγραφέας του βιβλίου, Άννα Ιορδανίδου είναι καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και συγγραφέας πολλών καλών βιβλίων για τη γλώσσα.

Πληροφορίες: Το βιβλίο της Άννας Ιορδανίδου με τίτλο “Είναι λάθος ή δεν είναι; Ιδού η απορία…” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

http://www.clickatlife.gr/, 28/2/2014