2 Μαρτίου 2009

Λέξεις χωρίς νόημα

Το ότι οι Έλληνες έδωσαν τα φώτα τους στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Το ότι η ελληνική γλώσσα είναι από τις πιο πλούσιες και ζωντανές σε ολόκληρο τον κόσμο είναι επίσης γεγονός αναμφισβήτητο.
Αυτό που αμφισβητείται σήμερα είναι το νέο (μονοτονικό) σύστημα γραφής, αλλά και η αλλαγή γραφής κάποιων λέξεων.
τελικά, οδηγήσαμε την ελληνική γλώσσα σε "πτώχευση" όταν καταργήσαμε τα πνεύματα, την ψιλή και τη δασεία (θα τρίζουν τα κόκκαλα του Έκτορα και του ίδιου του - κάθε - Έλληνα που έπαιρναν δασεία!) και δημιουργήσαμε έτσι λέξεις χωρίς νόημα.
"Κατακρεουργήσαμε" την ελληνική γλώσσα όταν καταργήσαμε την περισπωμένη (κακόμοιροι Πρικλή, Θαλή και Θεμιστοκλή που γράφεστε τώρα με οξεία!).
Ακόμη, "βγάζουν μάτια" λέξεις που γράφονται διαφορετικά, όπως το "τραίνο" με "ε", το "αυγό" με "β"!
Αυτά και πολλά άλλα παραδείγματα - τερατουργήματα αποτελούν την προδοσία της ιστορικής και πολιτιστικής μας οντότητας, που θυσιάζονται στο βωμό ενός (δήθεν) "εκσυγχρονισμού" και "εξευρωπαϊσμού" της ελληνικής γλώσσας.
Δημήτρης Μ. Χανιωτάκης
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Η Καθημερινή" στις 7-12-1994