8 Μαΐου 2024

Η καλύτερη ώρα της ημέρας για να πάρετε τις βιταμίνες σας – Ποια συμπληρώματα δεν πρέπει ποτέ να παίρνετε με το φαγητό

Βιταμίνη C: Νωρίς το πρωί, για να μην επηρεάζει τον ύπνο.
Ω-3 λιπαρά οξέα: Μετά το μεσημεριανό, για καλύτερη απορρόφηση.
Σίδηρος: Με άδειο στομάχι για καλύτερη απορρόφηση.
Βιταμίνες Β: Το πρωί, για ενέργεια.
Τα συμπληρώματα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, με σχεδόν τέσσερις στους πέντε ανθρώπους στην Αμερική να λαμβάνουν καθημερινά, ελπίζοντας ότι θα βοηθήσουν σε μια σειρά από παθήσεις, από το άγχος μέχρι τα εύθραυστα οστά και την αϋπνία.

Τώρα κορυφαίοι ειδικοί αποκάλυψαν την καλύτερη ώρα της ημέρας για να παίρνετε τα συμπληρώματα βιταμινών, προκειμένου να μπορέσετε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη τους.

Βιταμίνη C νωρίς το πρωί

Για τη βιταμίνη C, η καλύτερη ώρα της ημέρας είναι μετά το πρωινό, είπαν στη Vogue η διατροφολόγος Suman Agarwal και ο Δρ. Vishakha Shivdasani. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βιταμίνη C είναι διεγερτική, οπότε εάν ληφθεί πολύ αργά μέσα την ημέρα, θα μπορούσε να δυσκολέψει τον ύπνο τη νύχτα.

Η βιταμίνη C, που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, τις ντομάτες και τις πατάτες, είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη γενική υγεία, αν και ορισμένοι ειδικοί έχουν αμφισβητήσει εάν είναι απαραίτητη σε μορφή συμπληρώματος.

Το σώμα χρειάζεται βιταμίνη C για να σχηματίσει αιμοφόρα αγγεία, χόνδρους, μύες και κολλαγόνο. Βοηθά επίσης στην προστασία των κυττάρων από ασθένειες και υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού.

Ω-3 λιπαρά οξέα μετά το μεσημεριανό

Για τα ωμέγα-3, όπως το ιχθυέλαιο, η βέλτιστη ώρα είναι μετά το μεσημεριανό γεύμα. Η λήψη του συμπληρώματος με τροφή μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση και να μειώσει τις δυσάρεστες παρενέργειες όπως καούρα, ρέψιμο και στομαχικές διαταραχές.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι «υγιεινά λίπη» που μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς. Βοηθούν επίσης στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων. Τα πάρα πολλά τριγλυκερίδια, ένα είδος λίπους που βρίσκεται στο αίμα, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Σίδηρο με άδειο στομάχι

Ο σίδηρος, από την άλλη, απορροφάται καλύτερα με άδειο στομάχι, επειδή η τροφή θα μειώσει την απορρόφησή του. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να το παίρνετε είτε τουλάχιστον μία ώρα πριν από το γεύμα, είτε δύο ώρες μετά.

Οι άνθρωποι συνήθως λαμβάνουν σίδηρο για τη θεραπεία και την πρόληψη της αναιμίας, η οποία προκαλείται από χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Βιταμίνες του συμπλέγματος B από το πρωί έως το μεσημέρι

Για τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η κα Agarwal και ο Δρ. Shivdasani είπαν ότι είναι καλύτερο να τις παίρνετε το πρώτο μισό της ημέρας. Οι βιταμίνες αυτές είναι ένα προϊόν που αποτελείται από οκτώ βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β9 και Β12.

Θεωρείται ότι βοηθούν με πράγματα όπως η παραγωγή ορμονών, η όρεξη και η ενέργεια. Λόγω του ρόλου τους στον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών και στην παραγωγή ενέργειας, συνιστάται η λήψη τους το πρωί για να τις αξιοποιήσετε στο έπακρο.

Μαγνήσιο και ασβέστιο βράδυ και με φαγητό

Το μαγνήσιο έχει πρόσφατα διαφημιστεί ως το μυστικό για ξεκούραστο ύπνο και δυνατούς μύες. Καλύτερα να λαμβάνεται 15 λεπτά πριν τον ύπνο, για καλύτερο ύπνο και χαλάρωση.

Τέλος, για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ασβέστιο, είναι καλύτερο να το λαμβάνετε με τροφές, ειδικά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, όπως σαρδέλες, πορτοκάλι, μανιτάρια και γάλα. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτές οι τροφές βοηθούν στην απορρόφηση του ασβεστίου.