17 Απριλίου 2024

Κι όμως, ο φραπές είναι μόλις 9ος: Οι δύο ελληνικοί καφέδες που βγήκαν στην 5άδα του Taste Atlas

Οι ελληνικοί καφέδες τα σπάνε και παγκοσμίως!

Κατρίν Ξενάκη
Η αλήθεια είναι πως η ελληνική κουζίνα είναι τοπ. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι πως και οι ελληνικοί καφέδες, ενώ για εμάς μπορεί να θεωρούνται κάτι απλό, τελικά για τον υπόλοιπο κόσμο, μάλλον είναι κάτι μεγαλύτερο. Φυσικά δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι κάτι που μας χαλάει ιδιαίτερα, το αντίθετο μάλλον.

Τρεις ελληνικοί καφέδες μπήκαν στο top10 του Taste Atlas, που είναι γνωστό για τις λίστες του με τα καλύτερα φαγητά αλλά όπως αποδείχθηκε δεν είναι μόνο για αυτό. Ο ταξιδιωτικός οδηγός συγκέντρωσε και ανέδειξε τους δημοφιλέστερους και τους κορυφαίους καφέδες στον κόσμο. Αναμεσά τους και τρεις ελληνικοί.


Πολύ σημαντικό είναι μα αναφερθεί ότι οι λίστες του Taste Atlas, βασίζονται στις αξιολογήσεις του κοινού, με μια σειρά μηχανισμών που αναγνωρίζουν και απορρίπτουν τις αξιολογήσεις των bot και δίνουν πρόσθετη αξία στις αξιολογήσεις των χρηστών που το σύστημα αναγνωρίζει ως γνώστες. Οπότε καταλαβαίνεται και πόσο δίκαιη είναι η όλη διαδικασία.


Τί έγραψε το Taste Atlas για τους ελληνικούς καφέδες

Για τον παραδοσιακό πλέον Φραπέ μας, η δημοσίευσή του, το Taste Atlas έγραψε: «Αν και η λέξη “φραπέ” εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα, αυτή η ελληνική ποικιλία καφέ εφευρέθηκε το 1957. Φτιάχνεται συνδυάζοντας στιγμιαίο καφέ με νερό και πάγο. Ο συνδυασμός παρασκευάζεται συνήθως σε ένα σέικερ ή σε ένα μίξερ χειρός, έτσι ώστε όταν το ρόφημα χύνεται σε ένα ποτήρι, να υπάρχει αφρός στην κορυφή». Έλα φίλε και δεν είχαμε ιδέα…

Για το freddo εσπρέσο, το «Taste Atlas» ανέφερε: «Ο freddo εσπρέσο είναι ένας απλός ελληνικός καφές που συνδυάζει εσπρέσο και πάγο. Σε αντίθεση με παρόμοιες ποικιλίες παγωμένου καφέ που σερβίρουν απλώς καφέ πάνω σε πάγο, αυτή η ελληνική εκδοχή αναμειγνύει κυρίως τα δύο συστατικά μέχρι ο καφές να είναι ελαφρώς παγωμένος, απαλός και κρεμώδης. Στη συνέχεια, ο ελαφρώς παγωμένος καφές στραγγίζεται και περιχύνεται σε πάγο. Το ρόφημα σερβίρεται σκέτο, μέτριο ή γλυκό ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός, κάτι που πρέπει να γίνει πριν από την ανάμειξη. Ο freddo εσπρέσο έγινε δημοφιλής κατά τη δεκαετία του 1990 και σήμερα αποτελεί βασικό συστατικό σε όλη τη χώρα».

Όσον αφορά στο freddo καπουτσίνο, ο «Taste Atlas» σημείωσε: «Ο freddo καπουτσίνο είναι μια ποικιλία παγωμένου καφέ που προέρχεται από την Ελλάδα. Φτιάχνεται με εσπρέσο, συνήθως ένα διπλό σφηνάκι, το οποίο πρώτα αναμειγνύεται με πάγο, στραγγίζεται και στη συνέχεια περιχύνεται σε πάγο. Στη συνέχεια, το ρόφημα συμπληρώνεται με καλά παγωμένο γάλα που ανακινείται ή αναμειγνύεται μέχρι να αποκτήσει μια ελαφριά, αφρώδη υφή».


Ξεκίνα λοιπόν, να απολαμβάνεις το καφεδάκι σου με διαφορετικό αέρα κάθε μέρα. Τί να κάνουμε που είμαστε μερακλήδες σε όλα!