Η ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υφαρπαγή βιομετρικών δεδομένων είναι δυσοίωνη και αποκρουστική. Οι Βρυξέλλες παρουσιάζουν ένα παρεμβατικό σύστημα νέων συνόρων το οποίο θα προκαλέσει εκτενείς καθυστερήσεις και θα υπονομεύσει περαιτέρω την ελευθερία μας.
Αν προγραμματίζεις να αποδράσεις σε μια έπαυλη το ερχόμενο καλοκαίρι, προετοιμάσου για ένα ανούσιο χάος και διακοπή του ταξιδιού σου χάρη στην πρόσφατη Οργουελική κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαιτεί στα σύνορά της τα βιομετρικά δεδομένα των τουριστών της. Οι Βρετανοί που διασχίζουν συνεχώς το κανάλι της Μάγχης, θα είναι οι πρώτοι από τους οποίους θα αποσπάσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και τις φωτογραφίες τους. Η νέα στρατηγική μαζικής συλλογής δεδομένων, η οποία θα ανακοινωθεί τον Μάιο, αποτελεί μέρος της ανάπτυξης του επονομαζόμενου ως «Έξυπνα Σύνορα». Αλλά δεν υπάρχει τίποτα «έξυπνο» αναφορικά με το σχέδιο. Η υφαρπαγή δεδομένων έχει αιτιολογηθεί με τον σκοπό ότι βελτιώνει την ανίχνευση των επικίνδυνων ταξιδιωτών, ανακαλύπτει τους ευάλωτους ανθρώπους και ελαττώνει την απάτη, αλλά προκύπτει ένα μεγάλο κόστος για την ελευθερία και την υλικοτεχνική υποστήριξη που προκαλεί έκπληξη. Τα σχέδια για τα σύνορα έχουν ευλόγως περιγραφεί από κοινωνικές ομάδες πολιτών ως «δυσανάλογα και περιττά» ενώ ο επικεφαλής του λιμανιού στο Ντόβερ έχει προειδοποιήσει για «σημαντικές και συνεχείς διακοπές (ταξιδιών) για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλοι οι ταξιδιώτες άνω των δώδεκα (12) ετών θα χρειαστεί να είναι βιομετρικά καταγεγραμμένοι, δημιουργώντας ένα απόθεμα από ευαίσθητα δεδομένα με τα μοναδικά προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί όχι μόνο ένα αμερικανικού είδους σύνολο τεσσάρων (4) δαχτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά και φωτογραφιών προσώπου. Οι προσωπικές πληροφορίες των ταξιδιωτών θα αναμειχθούν τελικά με δισεκατομμύρια δεδομένα, που περιλαμβάνουν φωτογραφίες, αποτυπώματα παλάμης, ιστορικό DNA και βιομετρία προσώπου, στα οποία [στοιχεία] μπορούν να εφαρμοστούν αμφιλεγόμενοι αλγόριθμοι αναγνώρισης. Τα παραπάνω ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση συλλογής βιομετρικών δεδομένων στην ιστορία της Ευρώπης.
Τι θα μπορούσε ενδεχομένως να πάει στραβά; Πάρα πολλοί από τους Ευρωπαίους φίλους μας έχουν μια αμερόληπτη στάση αναφορικά με την ανάκυψη μιας υπερδύναμης η οποία έχει πολλές απαιτήσεις σε δεδομένα – πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια Ψηφιακά Ευρωπαϊκά Πιστοποιητικά για τον κορωνοϊό εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας – αλλά ακόμη και αυτοί που δεν αγαπούν την ελευθερία θα πρέπει να προβληματιστούν αναφορικά με το ολέθριο αντίκτυπο που έχει στον τουρισμό και την μεταφορά. Οι έλεγχοι των Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ομοιάζουν με τον τρόπο ελέγχου του Μεγάλου Αδερφού – [Big Brother] εκτιμάται ότι απαιτούν επτά φορές περισσότερο χρόνο από ότι χρειάζονται σήμερα και η ουρά στο Ντόβερ θα μπορούσε να μεγαλώσει κατά 19 μίλια – απόσταση κατά προσέγγιση που χρειάζεται κανείς για να διασχίσει το Κανάλι από μόνο του. Αυτό είναι ειρωνικό αλλά δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη πως η Περιοχή Σέγκεν, που θεωρητικά έχει χαρακτηριστεί από την ελεύθερη μετακίνηση, μετατρέπεται σε ψηφιακό οχυρό. Οι Αρχές υιοθετούν ακραίες τεχνολογίες αναφορικά με το φαινομενικά ουδέτερο ζήτημα της προόδου, αλλά αυτό δεν είναι απλά μια διαδικασία μοντερνισμού – είναι μια διαδικασία πολιτικής μεταμόρφωσης. [Η μεταμόρφωση αυτή] διακινδυνεύει να μας οδηγήσει σταδιακά προς μια ζοφερή μελλοντική αντιγραφή κινήσεων ενός είδους τεχνολογικού ολοκληρωτισμού που εκδηλώνεται από την Κίνα. Και η εξαιρετική βιομετρική βάση δεδομένων γίνεται από το πουθενά η μοναδική ανατριχιαστική τεχνολογική εξέλιξη στα Ευρωπαϊκά σύνορα – το 2019, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε κλινική δοκιμή τύπου Minority Report με «ανιχνευτές ψεύδους» τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να σαρώνουν τα πρόσωπα των επιβατών με ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο, κακώς αποδεδειγμένο σύστημα που ονομάζεται iBorderCtrl –[Ευφυές Φορητό Σύστημα Ελέγχου Συνόρων]. Εν τω μεταξύ, η αστυνομία στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία, διαθέτει κάμερες αναγνώρισης προσώπου σε πραγματικό χρόνο, κινητές συσκευές δαχτυλικών αποτυπωμάτων και σύμφωνα με τα λεγόμενα του νέου αρχηγού της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου κου Mark Rowley την προηγούμενη βδομάδα, ανακαλύπτει «προεγκληματική» δραστηριότητα στο διαδίκτυο και χρησιμοποιεί προγνωστικές στατιστικές αναλύσεις προκειμένου να στοχοποιήσει άνδρες οι οποίοι ενδεχομένως να γίνουν βίαιοι προς τις γυναίκες στο μέλλον.
Μέχρι στιγμής δεν ανέφερε τίποτα σχετικά με τις χιλιάδες αναφορές βιασμών και ενδοοικογενειακής βίας κάθε χρόνο τα οποία διερευνώνται ανεπαρκώς και σπάνια ασκείται δίωξη. Ευκρινώς οι Ευρωπαϊκές αξίες παραμελούνται με την τεχνολογική επανάσταση- η αγαπημένη ελευθερία μας, η αυθάδεια της αρτιότητας και το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα. Την προηγούμενη βδομάδα, ο επικεφαλής του Κυβερνητικού Αρχηγείου Επικοινωνιών – [Government Communications Headquarters – GCHQ] προειδοποίησε αναφορικά με την χρήση της τεχνολογίας από την μεριά της Κίνας ώστε να ασκεί τον έλεγχο και την «δρακόντια» ανάπτυξη μιας δικής της «κουλτούρας παρακολούθησης.» Αλλά αν πρόκειται να κατακρίνουμε την Κίνα με οποιαδήποτε αυθεντία, είναι απαραίτητο πρώτα εμείς να δείξουμε ηγετική ικανότητα στην χρήση της τεχνολογίας ώστε να ενισχύσουμε και να προστατεύσουμε την ελευθερία στο σπίτι.