18 Οκτωβρίου 2018

Πρόκληση από ΣΕΒ: Να περικοπούν οι συντάξεις, να φορο-ελαφρυνθούμε εμείς

Προκαλούν για μια ακόμα φορά οι βιομήχανοι, που μέσω του Μηνιαίου Οικονομικού Δελτίου του ΣΕΒ, με τίτλο «Η προεκλογική αμφιθυμία στην άσκηση οικονομικής πολιτικής αυξάνει την αβεβαιότητα…», ζητούν να γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις και να εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου.
Παράλληλα, ζητούν να υλοποιηθεί ο νόμος που προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 29% σε 26%, επικαλούμενοι την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία. Αν δε γίνουν αυτά, λένε προκλητικότατα οι βιομήχανοι, τότε… υποσκάπτεται η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, και η εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αναλυτικότερα:
Όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, με το εναλλακτικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων, «εξαντλείται όλος ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος πέραν της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5 π.μ. (=ποσοστιαίων μονάδων) του ΑΕΠ, χωρίς να συντηρείται κάποιο απόθεμα πόρων για το μέλλον. Αλλά ακόμη και αυτό το αποτέλεσμα απαιτεί επιπρόσθετους πόρους (που παραμένουν ασαφείς) για να χρηματοδοτηθούν προγράμματα κοινωνικών παροχών που παρουσιάστηκαν από τον Πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».
Επιπλέον, προσθέτει, «το σχέδιο εναλλακτικού προϋπολογισμού για το 2019 δεν περιλαμβάνει τη μείωση κατά 3 π.μ. στους συντελεστές φορολογίας εταιρικών κερδών (από 29% σε 26%), ή τις μειώσεις στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και την αναμόρφωση (ελάφρυνση) του ειδικού φόρου αλληλεγγύης, που είχαν ήδη γίνει νόμος με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος πέραν της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5 π.μ. του ΑΕΠ. Αντ’ αυτών, η κυβέρνηση προτείνει πλέον, μεταξύ άλλων, μια μείωση του συντελεστή φορολογίας των εταιρικών κερδών κατά 1 π.μ. το 2019 καθώς και μια μείωση κατά 10% της φορολογίας ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) σε χαμηλής αξίας ακίνητα. Αυτού του είδους οι αλλαγές υποσκάπτουν τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, και την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».
Σύμφωνα με την… ανάλυση του Συνδέσμου, αν δεν εφαρμοσθεί και η συμφωνηθείσα μείωση του αφορολόγητου από το 2020, που αναμένεται να συνεισφέρει 2 δισ. ευρώ ετησίως σε μόνιμη βάση, «το συνολικό πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων και των φιλοαναπτυξιακών μέτρων των 4 δισ. ευρώ της περιόδου 2020-2022 είναι μάλλον απίθανο να υιοθετηθεί, καταδικάζοντας τη χώρα σε ένα μέλλον εσαεί υπερφορολόγησης και αποεπένδυσης, πέραν των ζητημάτων σταθερότητας».
Τέλος, ο ΣΕΒ αναφέρει πως «ένας ρυθμός ανάπτυξης ταχύτερος από το ανεπαρκές 2% – 2,5% και μια ταχύτερη επέκταση των επενδύσεων είναι δύσκολο να εδραιωθούν σε μόνιμη βάση, αν δεν ενισχυθούν και επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και «σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον με αυξανόμενη μεταβλητότητα (εμπορικοί πόλεμοι, δημοσιονομική κρίση στην Ιταλία, Brexit, κ.ά.), λείπει μια ξεκάθαρη γραμμή πλεύσης που να συνοδεύει με πράξεις το αφήγημα μιας οικονομίας που ανακάμπτει με σταθερά βήματα, ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές σε μία τέτοια συγκυρία».

Διαβάστε εδώ αναλυτικότερα το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Δραστηριότητας: Η προεκλογική αμφιθυμία στην άσκηση οικονομικής πολιτικής αυξάνει την αβεβαιότητα…