20 Αυγούστου 2018

Η κατάρα της Ευρώπης και του ευρώ

Η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι μία πανίσχυρη οικονομία και το ευρώ ένα εξαιρετικό εργαλείο ακόμα και για την διαγραφή του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών. Ειδικά με τις συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία, το ευρώ θα μπορούσε να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους των μελών της ευρωζώνης. Με τις κατάλληλες κινήσεις φυσικά από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα ή την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας.
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η γερμανική βουλιμία θα αποτελέσει διαλυτικό παράγοντα. Διότι, αντί το ευρώ να υπηρετεί την Ευρώπη και τους λαούς της, υπηρετεί αποκλειστικά την κάλυψη των παραγωγων της Ντόιτσε μπανκ.
Είναι τέτοια η έκθεση της τράπεζας σε παράγωγα που πλέον υπάρχει με τεχνητές ανάσες και φυσικά με στοίβες ευρώ, που στην ουσία έχουν κλαπεί από την Ευρώπη. Αντί αυτά τα ευρώ να είναι το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της ευρωζώνης, κυρίως όμως για την απόσβεση του χρέους των χωρών της, έχουν γίνει στην κυριολεξία παλέτες για να στηρίζεται πάνω τους αυτός ο τραπεζικός κολοσσός με τα γυάλινα πόδια.
Το τραγικό είναι ότι για ακόμα μια φορά οι Γερμανοί δεν βλέπουν την καταστροφή που οι ίδιοι προκαλούν. Και έρχεται ολοταχώς επάνω τους.