Αν ισχύουν όλα αυτά, τότε μιλάμε για την απόλυτη μεταλλαγή στη ζωή των διαβητικώνασθενών και είναι πολύ πιθανό οι πένες ινσουλίνης να έχουν "μετρημένα τα ψωμιά τους"...
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το έγκριτο περιοδικό Nature Communications, το μέλλον στη θεραπεία του διαβήτη δεν θα είναι ένα τσίμπημα στον βραχίονα μετά από ένα γεύμα, αλλά ένας καφές εσπρέσσο.
Οι επιστήμονες ποντάρουν πολλά σε αυτό το νέο εμφύτευμα που έφτιαξαν και το οποίο περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες κύτταρα, που απελευθερώνουν το φάρμακο, όταν αισθάνονται τηνκαφεΐνη στην κυκλοφορία του αίματος.
Οι δοκιμές σε ποντικούς με διαβήτη έδειξαν ότι ένα τέτοιο εμφύτευμα, που εισήγαγαν κάτω από το δέρμα, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί από την καφεΐνη στον καφέ, στο τσάι, στα αναψυκτικά ή στα λεγόμενα ενεργειακά ποτά, ώστε να παραγάγει ένα φάρμακο, που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των ζώων. Για να αυξήσουν τη δόση, οι επιστήμονες απλά έδωσαν στα πειραματόζωα πιο δυνατό καφέ.
"Θα μπορούσατε να εντάξετε αυτή τη συνήθεια στο καθημερινό σας πρόγραμμα", είπε ο Martin Fussenegger, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη.
"Πίνετε ένα τσάι ή έναν καφέ το πρωί, άλλο ένα μετά το μεσημεριανό γεύμα και έναν άλλο στο δείπνο, ανάλογα με την ποσότητα των φαρμάκων που χρειάζεστε για να ρίξετε το ζάχαρο".
Πάντως το εμφύτευμα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους ανθρώπους πολύ άμεσα. Ο επικεφαλής ερευνητής εκτιμά ότι θα χρειαστεί περίπου μια δεκαετία μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και δοκιμές και να αποδειχθεί ότι η χρήση της μεθόδου είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Αλλά, αν λειτουργήσει, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ενέσεις που χρειάζεται να κάνουν τακτικά πολλοί ασθενείς.
"Θα μπορούσατε να πάρετε πίσω τη ζωή σας. Το εμφύτευμα θα μπορούσε να διαρκεί έξι μήνες έως έναν χρόνο πριν χρειαστεί αντικατάσταση", δήλωσε ο Dr Fussenegger.