17 Ιουνίου 2018

Οι 5 πιο περίεργες βιβλιοθήκες στον κόσμο

Βιβλιοθήκες… Ξεπερασμένες, ε; Μουντές, με στενούς διαδρόμους και απαίτηση για απόλυτη ησυχία, σίγουρα δεν είναι και το ιδανικό μέρος για να διαβάσεις το αγαπημένο σου βιβλίο. Υπάρχουν, όμως κάποιες που ήσουν σου κινήσουν το ενδιαφέρον. Παρακάτω θα βρεις μερικές από τις πιο διαφορετικές, πανέμορφες και σίγουρα παράξενες βιβλιοθήκες στον κόσμο!

1.Beach Library


Είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά της! Μια βιβλιοθήκη στην παραλία Albena της Βουλγαρίας. Περιλαμβάνει πάνω από 6.000 βιβλία σε 15 διαφορετικές γλώσσες και επεκτείνεται συνεχώς. Τόσο οι τουρίστες, όσο και οι λάτρεις της θάλασσας ενθαρρύνονται να δανειστούν οποιοδήποτε βιβλίο θέλουν δωρεάν, με μοναδική παράκληση να το επιστρέψουν. Τα βιβλία φυλάσσονται σε 140 λευκά ράφια από ειδικό υλικό που τα προστατεύει από τον ήλιο και την άμμο. Σε περίπτωση βροχής ένα κάλυμμα από βινύλιο τα διατηρεί σε άριστη κατάσταση. Σίγουρα πρόκειται για μία από τις πιο χαλαρωτικές βιβλιοθήκες στον κόσμο.

2.Little Free Libraries


Οι Little Free Libraries είναι στην πραγματικότητα ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ενθαρρύνει πολίτες να χτίσουν μικρές βιβλιοθήκες στην αυλή του σπιτιού τους. Κάθε μικρή βιβλιοθήκη μοιάζει με ξύλινο σπιτάκι κι φιλοξενεί βιβλία του ιδιοκτήτη ή ακόμα και περαστικών που απλά θέλουν να κάνουν μια δωρεά. Η ιδέα ξεκίνησε το 2009 στις Η. Π. Α. και μέχρι σήμερα έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων της Γκάνας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας.

3.Δημόσια βιβλιοθήκη του Kansas City


Πέρα από τον τίτλο της μεγαλύτερης και παλαιότερης βιβλιοθήκης της περιοχής, η δημόσια βιβλιοθήκη του Kansas City δεν διαθέτει πολλά αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά. Αυτό που αξίζει να παρατηρήσετε, όμως, είναι ο χώρος στάθμευσης που το 2004 χτίστηκε σε σχήμα βιβλίων! Το κάθε «βιβλίο» έχει μήκος περίπου 2,5 μέτρα και ύψος 7,5 μέτρα. Ολόκληρο το «ράφι» αποτελείται από 22 «βιβλία» με τίτλους που πρότειναν οι αναγνώστες του Kansas City, μεταξύ των οποίων «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και «Ο Αόρατος άνθρωπος».

4.Weapon of Mass Instruction


Το Weapon of Mass Instruction ή, στα ελληνικά, όπλο μαζικής εκπαίδευσης βρίσκεται στο Buenos Aires της Αργεντινής και κατασκευάστηκε από τον εκκεντρικό καλλιτέχνη Raul Lemesoff. Πρόκειται για ένα όχημα με μορφή τανκ, το οποίο είναι γεμάτο, μέσα και έξω, με 900 βιβλία. Ο Raul το οδηγεί στους δρόμους τις πόλεις μοιράζοντας βιβλία σε μικρούς και μεγάλους. Όπως λέει και ο ίδιος «επιτίθεται στους ανθρώπους με έναν πολύ όμορφο και διασκεδαστικό τρόπο».

5.Αυτόματοι πωλητές βιβλίων


Τι περιέχει συνήθως ένας αυτόματος πωλητής στην Ελλάδα; Σοκολάτες, σνακ και αναψυκτικά. Στην Σιγκαπούρη περιέχει και βιβλία! Η ιδέα προήλθε από το BookActually, ένα βιβλιοπωλείο, που τοποθέτησε τέτοιους πωλητές σε διάφορα πολυσύχναστα σημεία της πόλης. Κάθε αυτόματος πωλητής περιέχει περίπου 150 βιβλία με 20-22 διαφορετικούς τίτλους. Στόχος τους είναι να αφυπνίσουν τους πολίτες και να τους δώσουν την ώθηση που χρειάζονται για να αρχίσουν να διαβάζουν. Οι 24ωροι πωλητές είναι σίγουρα μια πολύ βολικοί για όσους δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να ξοδέψουν μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο