17 Ιουνίου 2018

Ειδική λωρίδα κυκλοφορίας για όσους περπατούν κοιτάζοντας το smartphone τους...

Οι αρχές της κινεζικής πόλης Xi'an εγκαινίασαν πρόσφατα μια "λωρίδα κυκλοφορίας", ειδικά σχεδιασμένη για τους "phubbers" - εκείνους, δηλαδή, που περπατούν κοιτάζοντας τα smartphones τους και αγνοούν τα πάντα γύρω τους.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η λωρίδα κατασκευάστηκε "κατά παραγγελία" από ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο που έχει θέα σ' αυτό το σημείο και θα διατηρηθεί για ένα μήνα, κάτι που σημαίνει ότι έχει κατασκευαστεί σε αυτή τη φάση και για λόγους marketing.
Είναι βαμμένη με κόκκινο, πράσινο και μπλε και απεικονίζει εικόνες από smartphones.Βρίσκεται στο πολυσύχναστο Yanta Roan στην Xi'an και έχει πλάτος 80 εκατοστά και μήκος 100 μέτρα. Στόχος της να προφυλάσσει τους phubbers από ατυχήματα, καθώς θα γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί.
Οι αντιδράσεις στα κινεζικά κοινωνικά μέσα είναι ανάμικτες, με κάποιους να επιδοκιμάζουν την ιδέα ως έναν έξυπνο τρόπο για να διατηρηθούν ασφαλείς οι ...phubbers.
Δεν πρόκειται, πάντως, για την πρώτη φορά που έχει τοποθετηθεί στην Κίνα ένας ειδικός διάδρομος για smartphones. Το 2014, μία άλλη πόλη ξεκίνησε μια παρόμοια πρωτοβουλία, με στόχο την αποφυγή ατυχημάτων, ειδικά εκείνων που αφορούν παιδιά και ηλικιωμένους, αλλά η λωρίδα δε λειτούργησε όπως είχε προβλεφθεί.