21 Μαΐου 2018

Record Player: το Shazam αλλά για εξώφυλλα δίσκων

Ζούμε πλέον στην εποχή της πληροφορίας, όπου με ένα πάτημα του κουμπιού μπορούμε σε μερικά δευτερόλεπτα να μάθουμε οτιδήποτε θέλουμε. Ειδικά όσον αφορά τη μουσική, υπάρχουν πολυάριθμες εφαρμογές που μπορούν να λύσουν τα χέρια κάθε μουσικόφιλου. Εφαρμογές όπως το Shazam έχουν «σώσει» πολλούς χρήστες (και εμένα μαζί) στις προσπάθειές τους να βρουν το τραγούδι που επιθυμούν. Τώρα μια νέα εφαρμογή έρχεται να προστεθεί στο οπλοστάσιο των κινητών μας. Πρόκειται για το Record Player και σχεδιάστηκε από τον Patrick Weaver της Glitch.

Το Record Player αξιοποιεί τις υπηρεσίες Google Cloud Vision API και Spotify API ώστε να αναγνωρίζει αυτόματα το artwork των album που επιλέγει ο χρήστης προς αναζήτηση και τον κατευθύνει στο αντίστοιχο album στο Spotify. Η εφαρμογή φαίνεται να είναι το κατάλληλο εργαλείο για τους ένθερμους fans της μουσικής, αλλά και τους λάτρεις των βινυλίων, οι οποίοι θέλουν να ακούσουν πρώτα το περιεχόμενο του albumπου τους τράβηξε την προσοχή πριν το αγοράσουν.

Το ενδιαφέρον δε για τα βινύλια έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, χάρη σε event όπως το Record Store Day, καθώς και στην προώθηση τους από μεγάλα καταστήματα λιανικής. Σύμφωνα με το Billboard και την Nielsen Music, οι πωλήσεις των LP βινυλίων έχουν αγγίξει ρεκόρ πωλήσεων, μετρώντας ποσοστό 14% επί των συνολικών πωλήσεων album σε φυσική μορφή στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στο 2017, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 11% που σημειώθηκε το 2016.