4 Αυγούστου 2017

Εξαθλιώνουν τα σωματεία

Πέρασε στα… ψιλά, όπως τόσα άλλα, η απόφαση της ΕΟΚ να πληρώνουν τα σωματεία τους διαιτητές. Με μια πρώτη ματιά είναι άλλη μια (χοντροκομμένη) απόφαση για να μειωθούν τα έξοδα, τα οποία μεταφέρει στις πλάτες των σωματείων. Απαράδεκτο από κάθε άποψη, αλλά η ουσία δεν είναι στο… προφανές.

Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα σωματείο, το οποίο κατοικοεδρεύει στην Αθήνα και δεν είναι φιλικό προς τους Ομοσπονδιακούς. Έχει παράγοντες με άποψη, που δεν διστάζουν (όπως κάνουν οι περισσότεροι) να την πουν. Αυτό το σωματείο, λοιπόν, δεν είναι αρεστό σ’ εκείνους, που δεν έχουν μάθει να τους λένε “όχι“. Ή (υπόθεση εργασίας) πρόκειται για ένα σωματείο που δεν τα έχει καλά με την ΚΕΔ/ΕΟΚ.
Στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι του ορίζονται διαιτητές από τον Βόλο, τα Τρίκαλα, την Καλαμάτα. Αν δεν το έχετε πάρει χαμπάρι, εκτός από την αποζημίωση των διαιτητών (το μεροκάματο δηλαδή) τα σωματεία θα πληρώνουν και τα έξοδα των μετακινήσεων (με συγκεκριμένο ποσό για κάθε χιλιόμετρο).
Μπαίνουν, λοιπόν, τρεις διαιτητές από τρία διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και πρέπει αυτό να το πληρώσει το σωματείο. Αν συμβεί 4-5 φορές, το σωματείο θα δει το αρχικό μπάτζετ να αυξάνεται δραματικά, δίχως να είναι προϋπολογισμένο το εξτρά έξοδο. Και καλά να είναι στην Αθήνα…
Αν -για παράδειγμα- είναι ο Αρκαδικός και μπουν διαιτητές από την Κρήτη και τον Βόλο; Αν είναι από τη Θεσσαλία και του φέρουν διαιτητές από την Καλαμάτα;
Όπως αντιλαμβάνεστε, μπορεί πλέον η ΚΕΔ/ΕΟΚ (δηλαδή η ΕΟΚ) να ανεβοκατεβάζει το μπάτζετ όποιας ομάδας θέλει. Κι εγώ ξεκινώ από το αξίωμα ότι όλοι είναι τίμιοι και δεν περνά τέτοια σκέψη από το μυαλό τους (κι αυτή υπόθεση εργασίας). Δεν πρέπει να επανεξεταστεί η εντοπιότητα; Δεν πρέπει να σταματήσει η αγροτική πολιτική του Κορομηλά και του Μπούσια;
Από τη στιγμή που αλλάζουν τα δεδομένα, επειδή η ΕΟΚ ακολουθεί τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς (να το κάνει και στο τσάρτερ της χαράς κι όχι να το γεμίζει από πρόθυμους σαλτιμπάγκους σουλατσαδόρους), δεν πρέπει να αλλάξουν και οι όροι του παιχνιδιού; Να μπορούν να παίξουν Βολιώτες διαιτητές στον Βόλο και στα γύρω χωριά και να μην κάνουν κάθε τρεις και λίγο βόλτα στην πρωτεύουσα.
Αν οι παράγοντες δεν αντιδράσουν, σύντομα θα διαπιστώσουν ότι η χρονιά δεν θα βγαίνει (οικονομικά) όχι από δική τους ευθύνη, αλλά επειδή κάποιοι εξακολουθούν να κάνουν πολιτική στην πλάτη τους.
του Γ. Κογκαλίδη