17 Αυγούστου 2017

Οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, ή… κυβέρνησης, δανειστών και καταπατητών;

Σκίτσο του Αρκά, με το οποίο σχολιάζει τόσο την απουσία του πρωθυπουργού (σ.σ.: απλώς, «τιτιβίζει») όσο και το ότι δεν υπήρξε ούτε μια δήλωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τις μεγάλες πυρκαγιές. Μόλις την Πέμπτη, ο πρώτος αποφάσισε να πετάξει με ελικόπτερο πάνω από τα καμένα της Ανατολικής Αττικής και ο δεύτερος να κάνει δηλώσεις στα Μέσα Ενημέρωσης, προκειμένου να δείξουν ότι... υπάρχουν!
Και αυτό το καλοκαίρι, δυστυχώς, παρακολουθούμε τη χώρα και τα δάση να καίγονται, με τους κυβερνώντες να τα ρίχνουν σε οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών (ακόμα δεν έχουμε ακούσει κάτι για «στρατηγό άνεμο», αλλά κοντά είναι κι αυτό), σε μια προσπάθεια να κρύψουν τα πραγματικά αίτια: το οργανωμένο σχέδιο κυβέρνησης, δανειστών και ιδιωτών – καταπατητών έναντι του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε, με αφορμή αυτές τις ημέρες όπου καίγεται η χώρα, πως οι πυροσβέστες παλεύουν ηρωικά, μέσα σε αντίξοες συνθήκες και μόλις με ένα σάντουιτς και ένα μπουκάλι νερό, απέναντι στην πύρινη λαίλαπα, για να σώσουν τις περιουσίες των πολιτών και τα δάση. Δε θα ήταν, ωστόσο, υπερβολή να αναφέρουμε επίσης πως η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του μνημονιακού τόξου που αναφέρονται στους «ηρωικούς πυροσβέστες» ότι τους κοροϊδεύουν χωρίς καμία αιδώ.
Και αυτό, διότι είναι (και αυτοί) εργαζόμενοι που βιώνουν καθημερινά, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους, τις μνημονιακές αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές και οποίοι καλούνται να πληρώσουν, με δικές τους θυσίες, την πυρασφάλεια της χώρας. Είναι εργαζόμενοι, με πενιχρόμισθό απέναντι σε αυτό που προσφέρουν, οι περισσότεροι συμβασιούχοι και εποχικοί, άρα και εργασιακοί όμηροι του κάθε κυβερνώντος.
Είναι εργαζόμενοι που βρίσκονται επί ποδός 24ωρες το 24ωρο, με απλήρωτες υπερωρίεςχωρίςεπίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας. Τους αρνούνται το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, όπως έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο με τροπολογία για τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, που ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΠΟΤΑΜΙ και με την οποία οι «δεσμεύσεις» για μονιμοποίηση έγιναν… ομηρία και πελατειακές σχέσεις.
Είναι (και αυτοί) εργαζόμενοι που υφίστανται παράνομες και αδικαιολόγητες μεταθέσεις (για παράδειγμα, ΠΥ Π/Α Νέας Αγχιάλου, ΠΥ ΒΙΠΕ Βόλου, ΠΚ Κασσάνδρας), την ίδια στιγμή που το Πυροσβεστικό Σώμα αποψιλώνεται από τους άνδρες του, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για πυρόσβεση στα αεροδρόμια που πήρε -αντί πινακίου φακής και επενδύει με χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων- ο γερμανικός κρατικών συμφερόντων όμιλος της «Fraport Greece» (σ.σ. ζήτησε 500 πυροσβέστες, γιατί δεν… έχει τη δυνατότητα από μόνη της να «προστατευθεί».
Ο εμπαιγμός των μνημονιακών κορυφώνεται και με τα λεγόμενά τους περί… οργανωμένου σχεδίου καψίματος της χώρας. Και αυτό, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματααπό την απουσία κονδυλίων για την πυρασφάλεια, την απουσία αντιπυρικής πολιτικής, την έλλειψη πυροσβεστών κτλ., την υπουργική απόφαση για τις «οικιστικές πυκνότητες» εντός των δασικών εκτάσεων (δηλαδή τους οικισμούς αυθαιρέτων μέσα στα δάση, οι οποίοι εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες, που με πρόσχημα την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία είναι ασφαλώς υπαρκτά, επιχειρείται μία χωρίς προηγούμενο ικανοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων που δεν είναι καθόλου αθώα).
Και για να το πούμε έτσι απλά και κατανοητά, με το Ν.4462/2017, το Ν. 4467/2017 και με μια σειρά υπουργικές αποφάσεις, προωθείται από τη σημερινή κυβέρνηση ο αποχαρακτηρισμός εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και η εκποίηση δημόσιας δασικής γης. Μέσα από αυτά, επιβραβεύονται οι κάθε λογής καταπατητές, εκχερσωτές, εμπρηστές των δασών και των δασικών εκτάσεων και παράλληλα τους δίνεται «συγχωροχάτι» για τις πολλαπλές παρανομίες και αυθαιρεσίες τους. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά… 6.000.000 στρέμματα, παράνομα καταπατημένα και εκχερσωμένες δημόσιες δασικές εκτάσεις, δίδονται στους ιδιώτες με πρόσχημα τη γεωργική καλλιέργεια (ένα σημαντικό μέρος αυτών των «καλλιεργούμενων» εκτάσεων επιδοτούνται σήμερα παράνομα με κοινοτικές ενισχύσεις).
Εν κατακλείδιτο αίσθημα ευθύνης, ο ζήλος και η αυτοθυσία, την οποία επιδεικνύουν οι πυροσβέστες, μόνιμοι και συμβασιούχοι, όλα αυτά τα χρόνια, αγωνιζόμενοι, ώστε να κρατήσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών μας ακέραιες, κατά το ανθρωπίνως δυνατόν, δεδομένων των ελλείψεων σε ατομικό και μηχανοκίνητο εξοπλισμό, οφείλεται σε αυτούς τους ίδιους.
Δεν οφείλεται σε καμία μνημονιακή κυβέρνηση, που αποδυναμώνει την Πυρασφάλεια και την Πολιτική Προστασία της χώρας, παράλληλα με την καταβαράθρωση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, και την καταλήστευση δημόσιας περιουσίας και λαϊκής κατοικίας, ελέω… μετάλλαξης, μνημονιακής προσήλωσης, δανειστών, ιδιωτών, καταπατητών και «εμπρηστών».
Όσο, τέλος, για την πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και κομμάτων του μνημονιακού τόξου (ΝΔ, ΔΗΣΥ/ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ), σε μία φράση μπορεί να συμπυκνωθεί: Αιδώς Αργείοι! Τα κυβερνώντα κόμματα προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τουςγια τις πολιτικές της λιτότητας, των περικοπών και του ξεπουλήματος, τα δε κόμματα της μνημονιακής αντιπολίτευσης να καρπωθούν ψηφαλάκια – λες και δε θα έκαναν τα ίδια, στην περίπτωση που ήταν στην εξουσία. Και όλα αυτά, πάνω από τις στάχτες των καμένων σπιτιών και τους κόπους μιας ζωής των εργαζομένων, πάνω από τις στάχτες των καμένων δασών.

Για την ιστορία

Το πρωί της Πέμπτης 16 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να… εμφανιστεί και να πετάξει με ελικόπτερο πάνω από τα καμένα. Η κοροϊδία του εμφανέστατη: «Αποφύγαμε τα χειρότερα, το 2009 κάηκαν περισσότερες εκτάσεις», εκτίμησε σε 15.000 στρέμματα την έκταση που κάηκε και κατέφυγε σε σύγκριση με την πυρκαγιά του 2009 στο Γραμματικό για να ισχυριστεί πως τότε οι φλόγες κατέκαψαν 150.000 στρέμματα, ήταν δηλαδή δέκα φορές μεγαλύτερη η καταστροφή. Ευχαρίστησε τους πυροσβέστες, και είπε ότι όλα έγιναν με… ψυχραιμία και συντονισμό!!!
Για τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα πυρόσβεσης και πυροπροστασίας; Για τις περικοπές κονδυλίων, μισθών κτλ., ελέω μνημονίων και εκσυγχρονισμού (600 εκατ. δολάρια το κονδύλι, παρακαλώ) των πεπαλαιωμένων αμερικανικών ανθυποβρυχιακών ORION, επειδή έτσι θέλει το ΝΑΤΟ για τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά του στην περιοχή, αντί να αγοραστούν CANADAIR; Ούτε λόγος…