6 Αυγούστου 2017

Μικροσκοπικό μόριο ίσως κρύβει το μυστικό ίασης του κρυολογήματος

Πεπτίδια του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων μπορεί να αποτελέσει βάση θεραπείας ενάντια στον ρινοϊό
Εδιμβούργο 
Ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ίαση του κοινού κρυολογήματος μετά την ανακάλυψη ενός μικροσκοπικού μορίου στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων και των ζώων. Το πεπτίδιο κρατά τη λοίμωξη μακριά από τον οργανισμό. 

Με βάση τα πεπτίδια του οργανισμού

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Napier του Εδιμβούργου υποστηρίζουν ότι στο μέλλον ίσως είναι δυνατόν να αναπτυχθούν αντιμικροβιακές θεραπείες βασισμένες στα πεπτίδια που υπάρχουν φυσιολογικά στους ανθρώπους και τα ζώα και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. 

«Θα επιδιώξουμε να αναπτύξουμε θεραπείες που θα έχουν ως στόχο την ίαση του κοινού κρυολογήματος», λέει ο δρ Πίτερ Μπάρλοου, επίκουρος καθηγητής Ανοσολογίας και Λοιμώξεων στο σκοτσέζικο πανεπιστήμιο. 

Οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια της πενταετούς μελέτης τους παρατήρησαν ότι τα πεπτίδια που φέρουν διάφορα είδη θηλαστικών μπορούν να καταπολεμήσουν τον ρινοϊό, που θεωρείται βασικός ένοχος για το κοινό κρυολόγημα στους ανθρώπους. 

Οι ερευνητές Φιλίπα Χέντερσον Σόουσα και Βίκτορ Κασανόβα εστίασαν στην αξιολόγηση διαφόρων πεπτιδίων στα πνευμονικά κύτταρα που είχαν μολυνθεί με τον ανθρώπινο ρινοϊό. Τα πεπτίδια επιτυχώς επιτέθηκαν στον ιό. 

Οι ειδικοί θα προσπαθήσουν να τροποποιήσουν ένα εκ των πεπτιδίων αυτών ώστε να το κάνουν αποτελεσματικότερο κατά του ρινοϊού. 

Κύριος στόχος ο ρινοϊός

«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει εμβόλιο και γενικά αποτελεσματική θεραπεία κατά του κοινού κρυολογήματος, είναι επείγουσα ανάγκη να βρούμε μια αποτελεσματική θεραπεία κατά του ανθρώπινου ρινοϊού, βασικού ενόχου για το κοινό κρυολόγημα αλλά και συχνή αιτία ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού» αναφέρουν οι ερευνητές. 

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος θα είναι πολύτιμη για τους πάσχοντες από σοβαρές πνευμονικές παθήσεις, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καθώς οι ιογενείς λοιμώξεις τους εκθέτουν σε σοβαρούς κινδύνους. 

Αν και η μελέτη βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, οι ερευνητές κατάφεραν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση 200.000 στερλίνων ώστε να συνεχίσουν την έρευνα σε ζώα. Χοίροι και πρόβατα θα λάβουν αντιμικροβιακά πεπτίδια για την καταπολέμηση του ρινοϊού.