26 Νοεμβρίου 2014

Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει άγχος, στρες και κατάθλιψη

Η ζάχαρη μπορεί να είναι γλυκιά, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τις συνέπειες που έχει στο ανθρώπινο σώμα. 
Σύμφωνα με νέα έρευνα, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης δεν οδηγεί μόνο σε αύξηση του σωματικού βάρους αλλά μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, αυξημένο αίσθημα άγχους και στρες.

Μια διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη κατά την εφηβική ηλικία μπορεί να επιβαρύνει την κατάθλιψη και το αίσθημα του άγχους, καθώς επίσης και να μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στο στρες, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η φρουκτόζη είναι ένα σάκχαρο που υπάρχει στα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ προστίθεται μετά από επεξεργασία σε διάφορα τρόφιμα και ροφήματα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail,η φρουκτόζη σχετίζεται με τη σοβαρή, σύγχρονη επιδημία εμφάνισης καρκίνων, καρδιακών ασθενειών, υπέρτασης, βλαβών στα νεφρά, διαβήτη τύπου 2, ακόμη και άνοιας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ο επικεφαλής Constance Harrell από το Πανεπιστήμιο της Ατλάντα και η ομάδα του, έδωσαν σε μια ομάδα νεαρών αρουραίων μια τυπική δίαιτα και σε μια άλλη ομάδα χορήγησαν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Μετά από 10 εβδομάδες, οι ερευνητές ανάγκασαν τα ποντίκια να σκαρφαλώνουν σε τοίχο ή να κολυμπούν σε νερό ώστε να εκτεθούν στο στρες.

Το συμπέρασμα ήταν πως οι αρουραίοι που κατανάλωναν φρουκτόζη είχαν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, αποδεικνύοντας πως η ζάχαρη έχει σημαντική επίδραση στη συμπεριφορά και μπορεί να χειροτερεύσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη και το άγχος.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η παρατεταμένη έκθεση στο στρες μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών και εγκεφαλικού, καθώς επίσης να συμβάλλει στην υπογονιμότητα και να επιταχύνει τη διαδικασία του γήρατος.

της Μαρίας Καραμέτου