Τα τηγάνια από ανοξείδωτο χάλυβα μπορεί να μην έχουν ειδική επίστρωση, αλλά υπάρχει ένα κόλπο που μπορεί να κάνει το μαγειρικό σκεύος να μην κολλάει και απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια. Η Alessandra Ciuffo εξήγησε στο Delish πώς λειτουργεί αυτή η τεχνική.
Πώς τα τηγάνια από ανοξείδωτο χάλυβα γίνονται αντικολλητικά;
Αυτό που αναζητάτε είναι το φαινόμενο Leidenfrost. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει όταν η επιφάνεια ενός τηγανιού είναι αρκετά ζεστή ώστε να εξατμιστούν αμέσως σταγονίδια νερού κατά την επαφή. Όταν συμβεί αυτό, ο ατμός παραμένει στην επιφάνεια και αιωρείται σαν νερό από πάνω χωρίς τριβή.
Αυτές οι αιωρούμενες σταγόνες νερού δεν κολλάνε στο τηγάνι -αντίθετα, πετάνε κατά μήκος του σαν μπάλα. Και δεδομένου ότι το νερό είναι ένα από τα κύρια συστατικά των περισσότερων συστατικών, το φαινόμενο Leidenfrost συμβαίνει και με τα τρόφιμα. Όμως, ένα αυγό είναι πολύ βαρύτερο από μια σταγόνα νερού, οπότε μην περιμένετε το πρωινό σας να αρχίσει να κινείται στο τηγάνι από μόνο του.
Αντίθετα, θα πρέπει να μπορείτε να αναποδογυρίζετε και να ανακατεύετε το φαγητό σας χωρίς τον κίνδυνο να κολλήσει. Είναι μια στρατηγική που αλλάζει εντελώς το παιχνίδι στο μαγείρεμα.
Πώς κάνετε αντικολλητικό τηγάνι σας από ανοξείδωτο χάλυβα;
Το κόλπο δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό: ζεστάνετε το τηγάνι σας νωρίτερα. Το φαινόμενο Leidenfrost λειτουργεί μόνο όταν η επιφάνεια του τηγανιού είναι υψηλότερη από το σημείο βρασμού του νερού, επομένως καλό είναι να ανάψετε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά και να αφήσετε τον ανοξείδωτο χάλυβα να ζεσταθεί.
Στη συνέχεια, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε τη θερμοκρασία με μια σταγόνα νερού. Αν ρίξετε μερικές σταγόνες στο τηγάνι και απλά κάθονται και εξατμίζονται, δεν είναι έτοιμο.
Αντίθετα, πρέπει οι σταγόνες νερού να σχηματιστούν σε μικρές χάντρες που χορεύουν γρήγορα πάνω από το τηγάνι. Τότε θα ξέρετε ότι το τηγάνι σας είναι αρκετά ζεστό και μπορείτε να προχωρήσετε σχεδόν σε οποιαδήποτε μαγειρική δοκιμή.