Σκεφτείτε μια γνώριμη εικόνα: Βρίσκεστε ξαπλωμένοι στον καναπέ σας διαβάζοντας ένα βιβλίο. Και ενώ είστε εντελώς απορροφημένοι, νιώθετε ένα βλέμμα να σας ”καρφώνει”. Στρίβετε το κεφάλι σας και εντοπίζετε τον σκύλο σας να σας παρακολουθεί από την άλλη άκρη του δωματίου.
Το αγαπημένο σας αυτό πλάσμα σάς κοιτάζει κατευθείαν στα μάτια. Του χαμογελάτε, του λέτε κάτι γλυκό και συνεχίζετε το διάβασμα. Και εκείνο συνεχίζει να σας κοιτάει. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τι ακριβώς περνάει από το μυαλό του εκείνη την ώρα;
«Μία από τις πρώτες ανακαλύψεις των ερευνών που έχουν γίνει για τη γνωστική λειτουργία των σκύλων είναι ότι τα ζώα αυτά θα μας κοιτάξουν στο πρόσωπο- και στα μάτια- με έναν τρόπο που είναι ασυνήθιστος για τα ζώα γενικά. Τα περισσότερα ζώα χρησιμοποιούν το βλέμμα ως ένδειξη απειλής. Οι λύκοι, για παράδειγμα, θα κοιτάξουν έναν άγνωστο λύκο, ίσως για να αποφύγουν μια σύγκρουση”, θα πει η Alexandra Horowitz, ερευνήτρια και επίκουρη αναπληρώτρια στο Barnard College του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και συγγραφέας του best seller των New York Times, ”Inside of a Dog: What Dogs See, Smell, and Know” συμπληρώνοντας: ”Το σκυλάκι σας όμως με το να σας κοιτάει ψάχνει ενδείξεις σχετικά με το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται και τι πρέπει να κάνει. Δυστυχώς ή ευτυχώς ελέγχουμε τον κόσμο των ζώων μας. Ορίζουμε πότε τρώνε, πότε μπορούν να βγουν έξω, πότε και πού μπορούν να κάνουν την ανάγκη τους. Έχουμε τον έλεγχο όλων των πραγμάτων που θέλουν να κάνουν και θέλουν να δουν πότε θα συμβεί αυτό”.
Μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι οι σκύλοι είναι σε θέση να διακρίνουν τις συναισθηματικές εκφράσεις του προσώπου μας και να καταλάβουν πολλά. Για παράδειγμα πότε είμαστε χαρούμενοι και πότε θυμωμένοι- ακόμα κι αν τους δείχνουμε μόνο φωτογραφίες. Η ικανότητα αυτή πιθανότατα οφείλεται στον πολύ στενό δεσμό που έχουν αναπτύξει οι άνθρωποι και οι σκύλοι κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χιλιάδων ετών συμβίωσης.
”Οι άνθρωποι κοιτάζουν ο ένας τον άλλον και αυτό είναι κάτι οικείο. Είναι κάτι που κάνεις συνήθως με ανθρώπους με τους οποίους είσαι φιλικός. Χρησιμοποιείται για επικοινωνία- τραβάς την προσοχή κάποιου κοιτάζοντάς τον. Οπότε αυτό που συνέβη με τους σκύλους είναι ότι κατά τη διάρκεια της εξημέρωσής τους, εμείς οι άνθρωποι επιλέξαμε σκύλους που μπορούσαν να μας κοιτάζουν στα πρόσωπά μας. Η μοναδική αυτή ικανότητα ήταν ένα από τα πρώτα βήματα στην εξημέρωση του ζώου αυτού. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι αυτό δείχνει ότι ενδιαφέρονται για εμάς και ότι μας καταλαβαίνουν. Ότι ψάχνουν για πληροφορίες και ξέρουν ότι τα πρόσωπά μας είναι η πηγή πολλών από αυτές”, λέει η Horowitz.
Στο βιβλίο της λοιπόν η Horowitz,”Inside of a Dog: What Dogs See, Smell, and Know” αναφέρει ότι η ίδια πιστεύει ότι τα σκυλιά μάς κοιτάζουν βασικά επειδή:
-Θέλουν ενδείξεις για τη συναισθηματική μας κατάσταση
-Θέλουν να μας ”δώσουν” πληροφορίες για το τι συμβαίνει στον κόσμο τους
-Εμείς είμαστε αυτοί που τους δίνουμε τροφή, κάτι που έχει να κάνει με την επιβίωσή τους
Η επαφή με τα μάτια είναι ευεργετική για σκύλους και ανθρώπους
Σύμφωνα με πολλές μελέτες όταν τα σκυλιά μας κοιτάζουν, το σώμα μας απελευθερώνει την ορμόνη ωκυτοκίνη, μία από τις ορμόνες της ”καλής διάθεσης” με αποτέλεσμα να νιώθουμε καλά. Τα σκυλιά μπορούν να το μυρίσουν αυτό. Έτσι, κάνοντάς μας να νιώθουμε καλά, αισθάνονται και αυτά όμορφα. Το σώμα μας παράγει ωκυτοκίνη όταν υπάρχει έντονη συναισθηματική διέγερση.
Τα σκυλιά είναι σπουδαίοι σύντροφοι και θέλουν πρώτα από όλα να αγαπηθούν. Την επόμενη λοιπόν φορά που θα δείτε τον σκύλο σας να σας κοιτάζει επίμονα, μην ανησυχήσετε. Εκτός από φυσικό, είναι και υπέροχο. Δεν του συμβαίνει κάτι. Πιθανότατα προσπαθεί απλώς να καταλάβει τι κάνετε και πώς εκείνος μπορεί να είναι μέρος αυτού. Υπέροχα πλάσματα, δεν συμφωνείτε;