25 Απριλίου 2024

Ημέρα Βιβλίου: Τι ζητάνε οι εκδότες από την πολιτεία για το βιβλίο

Το σύνολο των εκδοτικών φορέων του βιβλίου (για πρώτη φορά) συναίνεσαν σε ένα κοινό κείμενο αιτημάτων προς την πολιτεία.
Οi προτάσεις τους είναι οι παρακάτω:

Καταστατικοί σκοποί
  • Ο καθορισμός, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή εθνικής πολιτικής για τη στήριξη της παραγωγής και προώθησης του βιβλίου και της ανάγνωσης ως μορφωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού μέσου, καθώς και των εν γένει πολιτισμικών πρακτικών που την προάγουν. Θέλουμε ισχυρό φορέα.
  • Η ανάπτυξη δημόσιων, δημοτικών και σχολικών βιβλιοθηκών, όπως και η οργανική ένταξη των βιβλιοθηκών στη σχολική εκπαίδευση στα πρότυπα των πλέον προηγμένων χωρών του Δυτικού κόσμου. Αξιοποίηση υπαρχουσών μελετών (εγχώριων και ξένων) και βέλτιστων πρακτικών.
  • Μέτρα στήριξης κλάδου του βιβλίου: φορολογικά, ασφαλιστικά, χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, άλλα προγράμματα χρηματοδότησης κ.λπ.
  • Η προώθηση διαρθρωτικών μέτρων υποστήριξης της πρωτογενούς ελληνικής παραγωγής βιβλίου και των συντελεστών της.
  • Προγράμματα ενίσχυσης συγγραφέων (χρηματοδότηση για έρευνα, residencies, υποτροφίες, βραβεία κ.λπ.)
  • Προγράμματα προώθησης των Ελλήνων συγγραφέων και της ελληνικής συγγραφικής δημιουργίας και εκδοτικής παραγωγής στο εξωτερικό.
  • Η διαχείριση και ενίσχυση του GreekLit και άλλων μεταφραστικών προγραμμάτων, επιστημονικού, ψυχαγωγικού, παιδικού βιβλίου κ.α.
  • Η καλλιέργεια των αναγνωστικών πρακτικών με έμφαση στην παιδική και εφηβική ηλικία και στις ευάλωτες ομάδες.
  • Η διεξαγωγή και υποστήριξη ερευνών και στατιστικών μελετών αναφορικά με τις συνθήκες παραγωγής και διακίνησης του βιβλίου, τους όρους των επαγγελμάτων που σχετίζονται με το βιβλίο καθώς και των αναγνωστικών πολιτισμικών πρακτικών του κοινού. Σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ.
  • Η συγκέντρωση, επεξεργασία, μελέτη και δημοσίευση στατιστικών και οικονομικών δεδομένων βιβλιολογικού ενδιαφέροντος. Σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ.
  • Η διαχείριση, η υποστήριξη, η αξιοποίηση και η ανάπτυξη των βάσεων δεδομένων της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής. Σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη.
  • Η δημιουργία οπτικοακουστικού αρχείου συγγραφέων, μεταφραστών, κριτικών και εικονογράφων και εν γένει επαγγελμάτων που συνδέονται με την αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης του βιβλίου, για τη συγκέντρωση, ταξινόμηση έντυπου και ηλεκτρονικού οπτικοακουστικού υλικού και τη δημιουργία τράπεζας οπτικοακουστικού υλικού. Σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη.
  • Η παροχή πληροφόρησης, συμβουλών και υποστήριξης της πολιτιστικής δραστηριότητας που συμβάλλει στη διάδοση του βιβλίου, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Τουρισμού, Οικονομίας & Ανάπτυξης, Εργασίας.
  • Η υποστήριξη διενέργειας διεθνών εκθέσεων (Φρανκφούρτη, Μπολόνια, Λονδίνο, Θεσσαλονίκη κ.ά), σε συνεργασία με τα σωματεία εκδοτών. Διατήρηση των κλαδικών εκθέσεων στην αρμοδιότητα των συλλόγων και υποστήριξή τους εν μέρει από τον νεοσύστατο φορέα.
  • Η μέριμνα για τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων Υπουργείων που έχουν ευθύνη για την υλοποίηση των καταστατικών σκοπών του Εθνικού Οργανισμού Βιβλίου.
Ο Εθνικός Οργανισμός Βιβλίου:
  • θα έχει διοικητική αυτοτέλεια
  • θα έχει οικονομική αυτοτέλεια
  • θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου
  • θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού
Εφόσον υπάρχει η ανάγκη να μεταβιβαστούν στον νέο φορέα οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ΕΙΠ, ώστε να στεγαστεί εκεί, θα χρειαστεί μια αναλυτική καταγραφή όλων των πάγιων και έκτακτων εξόδων συντήρησης των υποδομών, ώστε να προβλεφθεί ένα επιπλέον κονδύλι για την ομαλή λειτουργία του Οργανισμού. Στον νέο φορέα δεν θα μεταβιβαστεί καμία υποχρέωση του ΕΙΠ (χρέη ή ανοιχτές δράσεις). Τα υφιστάμενα στελέχη του ΕΙΠ θα αξιολογηθούν εκ νέου με βάση τις ανάγκες του νέου οργανισμού.

Ως προς την ανάληψη της λειτουργίας των μουσείων Καβάφη στην Αλεξάνδρεια και του παραρτήματος Οδησσού στην Ουκρανία, πριν από τη σύσταση του νέου Οργανισμού θα πρέπει να γίνει μια χρηματοοικονομική μελέτη σε σχέση με τον προϋπολογισμό που θα οριστεί για τον νέο φορέα. Η αξιολόγηση θα γίνει παράλληλα και με άξονα την εκπλήρωση των καταστατικών σκοπών του Οργανισμού.

Διοικητική αυτοτέλεια – Διοικητικό συμβούλιο

Ανώτατο όργανο του Οργανισμού είναι το Διοικητικό Συμβούλιο.

Επειδή οι καταστατικοί σκοποί του Οργανισμού αφορούν σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό τις εκδοτικές επιχειρήσεις, πιστεύουμε ότι οι εκδότες θα πρέπει να εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. σε ποσοστό 40% επί του συνόλου των μελών. Δεδομένου δε ότι στον Οργανισμό δεν λειτουργεί Γενική Συνέλευση ως ανώτατο όργανο, η μέγιστη εκπροσώπηση των εκδοτών θα έχει την ισχύ απόφασης Γενικής Συνέλευσης.

Χρειάζεται να υπάρχουν και εκπρόσωποι συγγραφέων, μεταφραστών και βιβλιοπωλών στο Δ.Σ.

Να υπάρχει ένα μέλος του Δ.Σ. από το Υπουργείο Παιδείας και ένα από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Να υπάρχει και μέλος του Δ.Σ. εκπρόσωπος της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Ο Οργανισμός θα έχει Διευθυντή με εκτελεστική αρμοδιότητα. Ο Διευθυντής δεν θα είναι μέλος του Δ.Σ., θα επιλέγεται από το Δ.Σ., θα τηρεί τον κανονισμό και θα ελέγχεται από το Δ.Σ.

Τα μέλη του Δ.Σ. που προέρχονται από τον κλάδο εκδοτών θα εκλέγονται από τα μέλη και τα σωματεία τους. Δεν θα διορίζονται από το ΥΠΠΟ.

Το Δ.Σ. θα συνεργάζεται με εκπροσώπους και άλλων Υπουργείων για την επιτυχία των καταστατικών σκοπών του Οργανισμού.

Το Δ.Σ. θα χαράζει και θα εφαρμόζει την Εθνική Πολιτική Βιβλίου και οι αποφάσεις του, εφόσον θα έχουν παρθεί από κοινού με τους εκπροσώπους των υπουργείων, θα πρέπει να θεωρούνται ως προτεραιότητες και στα νομοθετήματα που θα εισηγούνται τα αντίστοιχα υπουργεία.

Οικονομική αυτοτέλεια

Να υπάρχει επαρκές κονδύλι από τον τακτικό προϋπολογισμό για τη βέλτιστη στελέχωση του Οργανισμού με καταρτισμένο προσωπικό, πέραν των κονδυλίων που χρειάζονται για την κάλυψη των πάγιων εξόδων, όπως η συντήρηση των υποδομών και κτιριακών εγκαταστάσεων.

Νικόλαος Σταθάτος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών-Βιβλιοπωλών

Νικόλαος Αργύρης, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου

Φαίδων Κυδωνιάτης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών

Παύλος Παπαχριστοφίλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων

Κωνσταντίνος Αγγελάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Ανεξάρτητου Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου

Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας