26 Μαΐου 2021

Ερευνητές στη Γουχάν είχαν συμπτώματα όμοια με covid τον Νοέμβριο του 2019

Στοιχεία από έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), σύμφωνα με τα οποία τον Νοέμβριο του 2019, τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν (WIV) στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο. Παρουσίαζαν συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά του κορονοϊού.
Η επιδημία στην κινεζική πόλη ξέσπασε περίπου τρεις μήνες αργότερα και σύμφωνα με τη Wall Street Journal η έκθεση αυτή, που προσφέρει νέες λεπτομέρειες για τον αριθμό των ερευνητών που ζήτησαν ιατρική βοήθεια, τον χρόνο της ασθένειάς τους και τις επισκέψεις τους σε νοσοκομεία, πιθανόν να εντείνει τις εκκλήσεις για διενέργεια ευρύτερης έρευνας για το αν ο ιός SARS-CoV-2 ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο.

Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας δημοσιεύθηκε μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος πρόκειται να συζητήσει την επόμενη φάση μιας έρευνας για την προέλευση της covid-19.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι είναι επιβεβαιωμένο ιατρικά ότι ο ιός κυκλοφορούσε από τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο του 2019 στην Ιταλία, όπως έχουν αναφερθεί και σε άλλες χώρες περιστατικά που εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι είχαν νοσήσει με κορονοϊό.

Προς το παρόν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο της εφημερίδας, ωστόσο επισήμανε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί «να έχει σοβαρά ερωτήματα για τις πρώτες ημέρες της πανδημίας της covid-19, μεταξύ των οποίων και η προέλευσή της». Τόνισε δε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τον ΠΟΥ και άλλες χώρες μέλη του για να στηρίξουν μια έρευνα ειδικών για την προέλευση της πανδημίας, στην οποία όπως είπε «δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις» και «δεν θα πολιτικοποιηθεί».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, νυν και πρώην αξιωματούχοι που έχουν γνώση των πληροφοριών που αφορούν τους ερευνητές του ινστιτούτου της Γουχάν, εξέφρασαν διάφορες απόψεις για την ισχύ των στοιχείων που παρουσιάζονται στην έκθεση, με πρόσωπο εξ αυτών, που πάντως δεν κατονομάζεται, να δηλώνει ότι χρειάζεται «να γίνει περαιτέρω έρευνα και επιβεβαίωση».

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, ο Καναδάς και η Βρετανία, από τον Μάρτιο εκφράζουν ανησυχία για την έκθεση των ελεγκτών του ΠΟΥ στην Κίνα σχετικά με την προέλευση της ασθένειας covid-19, ζητώντας να γίνουν επιπλέον έρευνες και να δοθεί πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν τα πρώτα στάδια της επιδημίας.

Από την πλευρά του το Πεκίνο επισημαίνει ότι η ομάδα του ΠΟΥ που επισκέφθηκε τη χώρα, αλλά και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, για να εξετάσει την προέλευση της πανδημίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διαρροή από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανο ενδεχόμενο, αφήνοντας αιχμές κατά των ΗΠΑ ότι προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προωθούν τη θεωρία της διαρροής από εργαστήριο», αναφέρει η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το δημοσίευμα της Wall Street Journal. «Ανησυχία τους είναι να εντοπίσουν την πηγή ή να στρέψουν αλλού την προσοχή;» προσθέτει.

Η τέως κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, συχνά ανέφερε ότι υποπτεύεται πως ο νέος κορονοϊός διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο, πράγμα που το Πεκίνο διαψεύδει κατηγορηματικά. Ωστόσο, έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δόθηκε στη δημοσιότητα όταν πλησίαζε το τέλος της θητείας του Τραμπ έγραφε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση έχει λόγους να πιστεύει ότι αρκετοί ερευνητές του WIV αρρώστησαν το φθινόπωρο του 2019, προτού εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα της επιδημίας, με συμπτώματα που έμοιαζαν τόσο με covid-19 όσο και με την εποχική γρίπη».