11 Μαΐου 2021

Μπομπ Μάρλεϊ: 40 χρόνια χωρίς τον βασιλιά της ρέγκε

Με αφορμή τα 40 χρόνια που συμπληρώνονται σήμερα απο το θάνατό του Μπομπ Μάρλεϊ, ρίχνουμε μια ματιά στην «κληρονομιά» του.

της ΤΑΤΙΑΝΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Σαν σήμερα, στις 11 Μαΐου το 1981, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 36 ετών ο Μπομπ Μάρλεϊ, ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Μουσικός της ρέγκε και ακτιβιστής, ο Τζαμαϊκανός άγγιξε εκατομμύρια ανθρώπους με τους στίχους και το μήνυμά του για ειρήνη, αγάπη, ισότητα.

Χάρη σε εκείνον γνωρίζουμε σήμερα την ρέγκε μουσική, αφού ήταν αυτός που σύστησε στο δυτικό κόσμο το είδος, που μέχρι τότε δεν είχε ποτέ ξανά περάσει σε τόσο μαζικό βαθμό τα σύνορα της χώρας της Καραϊβικής.

Σήμερα θεωρείται ο «βασιλιάς της Ρέγκε» και εμείς, με αφορμή τα 40 χρόνια απο το θάνατό του, ρίχνουμε μια ματιά στην «κληρονομιά» του σπουδαίου καλλιτέχνη.

Η «κληρονομιά» του βασιλιά της ρέγκε

Κανείς δεν φανταζόταν ότι ο Μπομπ Μάρλεϊ, που γεννήθηκε το 1945 ως Νέστα Ρόμπερτ Μάρλεϊ σε ένα μικρό χωριό της Τζαμάικα και μεγάλωσε σε μία φτωχογειτονιά του Κίνγκστον, θα γινόταν κάποτε ένας από τους πιο διάσημους μουσικούς όλων των εποχών.

Ξεκινώντας τη μουσική σε ηλικία μόλις 14 ετών (αφού πρώτα είχε παρατήσει το σχολείο), το ταλέντο του αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά διεθνώς με το rocksteady/ska συγκρότημά του, τους Wailers (στο πλάι των Μπάνι Γουάιλερ και Πίτερ Μάκιντος).

Bob Marley and the Wailers

Bob Marley and the Wailers

Το πρώτο άλμπουμ των Wailers, Catch A Fire, κυκλοφόρησε παγκοσμίως το 1973, ενώ ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε το Burnin’, που συμπεριελάμβανε μερικά από τα πλέον πιο διάσημα τραγούδια του Μάρλεϊ, όπως το «Get Up, Stand Up» και το «I Shot The Sheriff». Αυτό ήταν το άλμπουμ που εκτόξευσε τη φήμη του συγκροτήματος, ανοίγοντας το δρόμο για την καριέρα του Μάρλεϊ.

Με τους Wailers έκανε την αρχή, ενσωματώνοντας στοιχεία από παραδοσιακούς αφρικανικούς και τζαμαϊκανούς ρυθμούς σε έναν σύγχρονο ήχο. Ως «σόλο» καλλιτέχνης όμως κατάφερε και να διαδώσει την κουλτούρα των Ρασταφάρι σε όλο τον κόσμο.

Χαρκακτηριστικό παράδειγμα της αφοσίωσής του στον Ρασταφαριανισμό και τις αξίες του ήταν και το τραγούδι «One Love», ένα κομμάτι που για πολλούς είναι από τα πιο σημαντικά του 20ου αιώνα. Μιλά για την ελπίδα για παγκόσμια ειρήνη και κάνει ξεκάθαρες τις θέσεις του Μάρλεϊ για την ισότητα ανεξαρτήτος εθνικότητας και τάξης.

Σήμερα, η κληρονομιά του θρύλου της ρέγκε ζει μέσα από την οικογένειά του και συγκεκριμένα τους απογόνους του. Από τα 13 παιδιά του, τα 7 είναι διακεκριμένοι μουσικοί, με τους Ziggy και Ντάμιαν Μάρλεϊ ειδικότερα να συνεχίζουν το μήνυμα του πατέρα τους για ειρήνη, αγάπη και ισότητα.

https://www.monopoli.gr/