2 Απριλίου 2021

Με χρέωση τα χάρτινα πιστοποιητικά και παραστατικά του Δημοσίου για την προώθηση της Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Με μία απόφαση, η γνωστοποίηση της οποίας δημιουργεί ήδη αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Μέγαρο Μαξίμου έρχεται να προωθήσει ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έχει δημιουργήσει το ομώνυμο υπουργείο και ήδη είναι δημοφιλείς σε μεγάλο τμήμα των πολιτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που αναμένεται να επιβεβαιωθούν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο της 7ης Απριλίου όπου θα συζητηθεί το θέμα, όσοι πολίτες ζητούν σε μορφή χάρτινου εγγράφου, πιστοποιητικά, βεβαιώσεις και κάθε είδους κρατικά έγγραφα θα χρεώνονται από 0,5 έως 2 ευρώ ανάλογα με την διαβάθμιση του εγγράφου. Ο πολίτης που θα ζητά χάρτινο έγγραφο θα ενημερώνεται για το κόστος του, ειδικά αν υπάρχει εναλλακτική λύση ψηφιακής έκδοσης. Τα έσοδα θα αξιοποιούνται από την υπηρεσία που θα εκδίδει το χάρτινο πιστοποιητικό και θα εκδίδεται σχετική απόδειξη, η οποία δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί στη φορολογική δήλωση.

Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης:

O ΣΥΡΙΖΑ ανάφερε ότι το αφήγημα της “επιτυχημένης” ψηφιακής πολιτικής της κυβέρνησης διαψεύδεται με τον χειρότερο τρόπο, καθώς υποχρεώνει τους πολίτες να υποστούν ακόμη μία κρατική αφαίμαξη, όσο κι αν αυτή φαίνεται να είναι μικρή αρχικά, ενώ κάνει λόγο και για φωτογραφική διάταξη προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματιών.

Το ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι η πολυδιαφημισμένη χρήση των δημοσίων ψηφιακών «πυλών» διαψεύσθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο, καθώς η κυβέρνηση αναγκάζεται να υποχρεώσει πλέον τους πολίτες στην ψηφιακή χρήση των υπηρεσιών, που φαίνεται ότι δεν έγιναν ποτέ αποδεκτές.

Τέλος το ΚΚΕ αντέδρασε έντονα τονίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που όχι μόνο εξαναγκάζει τους πολίτες σε μονόδρομο συναλλαγών με τον δημόσιο τομέα, αλλά δεν επιτρέπει την εναλλακτική οδό συναλλαγών με τον δημόσιο τομέα, ο οποίος ήταν οικείος στις λαϊκές ομάδες.

Εκτιμάται ότι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να φέρει το θέμα στη Βουλή, θα έχουμε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, όχι τόσο για την ψηφιακή πολιτική αλλά για τις «μονόδρομες επιλογές» της κυβέρνησης, στις οποίες στρέφει του πολίτες.
Οι δημόσιες υπηρεσίες θα πληρώνουν «ψηφιακό πρόστιμο»

Αντίθετα οι δημόσιες υπηρεσίες που δεν αξιοποιούν τις ψηφιακές δυνατότητες σε σχέση με τους πολίτες, θα υπόκεινται σε πρόστιμο, το οποίο θα αφαιρείται από τον προϋπολογισμό τους. Ήδη με την εφαρμογή e-δικαιολογητικά πραγματοποιείται η διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής των δαπανών των περισσότερων φορέων του Δημοσίου. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) του Υπουργείου Οικονομικών, ανέπτυξε και έθεσε σε λειτουργία τη νέα εφαρμογή «Ηλεκτρονική Διακίνηση Δικαιολογητικών Δαπανών» (ΗΔΔ), με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών πληρωμής των δαπανών των φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης και των Περιφερειακών Υπηρεσιών της. Έτσι υπάρχει ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον ψηφιακών υπηρεσιών για δημόσιες υπηρεσίες, τις οποίες μέσω και του προστίμου υποχρεώνονται να αξιοποιήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες.

Τα ανωτέρω θα ισχύουν μετά την απόφαση του επόμενου υπουργικού συμβουλίου και την ενδεχόμενη κύρωσή τους από την Βουλή.