Από τις 18 Μαρτίου 2020, έως τις 18 Μαρτίου 2021, οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου πρόσθεσαν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια στον πλούτο τους, σύμφωνα με νέα έκθεση από το Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής (IPS).
Πρόκειται για αύξηση 54% για τους συνολικά 2.365 δισεκατομμυριούχους σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι τώρα έχουν στην "τσέπη" τους 12,39 τρισεκατομμύρια δολάρια. Μόνον οι 20 πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι πρόσθεσαν 742 δισεκατομμύρια δολάρια στο συλλογικό τους πλούτο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αύξηση που αναλογεί σε ποσοστό 68%.
Μια έκθεση της Oxfam του Ιανουαρίου, η οποία παρακολούθησε τα παγκόσμια κέρδη δισεκατομμυριούχων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, διαπίστωσε ότι οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου είχαν προσθέσει 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια στον πλούτο τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας - μια αύξηση που θα μπορούσε να πληρώσει για ολόκληρους τους εμβολιασμούς στον κόσμο και να μειώσει σημαντικά την φτώχεια. Αυτή η έκθεση διαπίστωσε ότι η ανάκαμψη από την πανδημία για τα άτομα με περιορισμένους πόρους μπορεί να διαρκέσει έως και μια δεκαετία, με 200 έως 500 εκατομμύρια ανθρώπους να πέφτουν στη φτώχεια το 2020.
Τώρα, σύμφωνα με την έκθεση του IPS, η οποία αναλύει δεδομένα από τα Forbes, Bloomberg και Wealth-X, αυτά τα κέρδη δισεκατομμυριούχων έχουν αυξηθεί.
Μία από τις πιθανές λύσεις της έκθεσης Oxfam για τη δημιουργία ενός "καλύτερου κόσμου" ήταν η επιβολή φόρου περιουσίας.
Η έκθεση IPS διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τρίτο του συνολικού πλούτου. Όμως, ένας φόρος περιουσίας όπως αυτός που πρότεινε η γερουσιαστής Elizabeth Warren - όπου τα νοικοκυριά με καθαρή αξία άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων θα είχαν φόρο 2% και εκείνα με πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, 3% - θα απέφερε 120 δισεκατομμύρια ανά έτος, σύμφωνα με την έκθεση.
Από το τέλος του 2019 έως το τέλος του 2020, το κορυφαίο 1% των Αμερικανών πρόσθεσε περίπου 4 τρισεκατομμύρια δολάρια στον πλούτο του, ενώ το 50% των υπολοίπων μαζί, 2,49 τρισεκατομμύρια δολάρια.