28 Νοεμβρίου 2019

Κυριάκος Πιερρακάκης προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας: «Μειώστε τις χρεώσεις των δεδομένων».

Η Ελλάδα κορυφαία πρώτη και πανάκριβη στην Ευρώπη στα data και δεύτερη στον κόσμο μετά την Ζιμπάμπουε


H έρευνα της βρετανικής Cable [στοιχεία του περασμένου Μαρτίου] δείχνει ότι οι Έλληνες πληρώνουν με διαφορά το πιο ακριβό mobile internet στην Ευρώπη, ενώ οι Ουκρανοί το φθηνότερο. Η Cable συνέλλεξε δεδομένα από 6.313 προγράμματα δεδομένων μέσα στο 2018, τα οποία δείχνουν ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης. Οι τιμές είναι "καθαρές", χωρίς φόρους και επιβαρύνσεις. Στο άνω γράφημα η Ελλάδα διακρίνεται [ στο κάτω μέρος ] στην δεύτερη θέση με τα ακριβότερα data στον κόσμο.  Πρώτη ακριβότερη χώρα η Ζιμπάμπουε ! ! !

Τη μείωση των χρεώσεων στα δεδομένα ζήτησε από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημειώνοντας ότι είναι «ζήτημα δημοκρατίας». Μιλώντας στο 21ο Συνέδριο Infocom World αναφέρθηκε εμφατικά στην απόκλιση μεταξύ των ονομαστικών και των πραγματικών τιμών, δηλώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει αποκρυστάλλωση του ποιες είναι οι πραγματικές τιμές και να καταγραφούν. Στη συνέχεια, επανέλαβε τη  δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συνέδριο του ΣΕΠΕ, που πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν ότι πρέπει «οι τιμές στα δεδομένα να πέσουν γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας, πρόσβασης και επιτάχυνσης της πορείας της χώρας».

Συνεχίζοντας, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «αντιλαμβανόμαστε τις εταιρείες ως αρωγούς στην μετατόπιση της θέσης της χώρας ποιοτικά. Και έχουμε ήδη καλά παραδείγματα στις συνεργασίες μεταξύ μας, που είναι ενέργειες με προστιθέμενη αξία. Εμείς από την πλευρά μας δεν επιθυμούμε να συμπιέσουμε την αγορά. Θέλουμε να βοηθήσουμε την αγορά να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις. Ωστόσο, ζητάμε να μας βοηθήσουν σε αυτή την πορεία να πιάσουμε τους στόχους ως χώρα – με κυρίαρχο αυτόν της σύγκλισης με τις άλλες χώρες της ΕΕ – και να γίνουν αρωγοί περαιτέρω στο κόστος των δεδομένων, γιατί αυτό έχει μεγάλη τόσο πρακτική όσο και συμβολική αξία. Αυτό είναι που τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι κάτι που πράγματι βρίσκεται ανάμεσα στα όσα θα θέλαμε να δούμε να γίνονται πραγματικότητα μέσα στο επόμενο διάστημα».


Ποιες είναι οι τιμές των δεδομένων

Τις ακριβότερες χρεώσεις στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα στα δεδομένα του ίντερνετ. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι χρήστες στη χώρα μας πληρώνουν έως και 30 φορές πάνω για το σερφάρισμα από το κινητό. Ειδικά οι χρεώσεις εκτός πακέτου προσφορών «σπάνε» κάθε ρεκόρ ακρίβειας.

Σύμφωνα με έρευνα της Cable.uk, η Ελλάδα έχει τα πιο ακριβά δεδομένα κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, ενώ ακολουθούν: Κύπρος, Αγγλία και Ιταλία, τη στιγμή που στη Φινλανδία και το…  Μονακό εντοπίζονται πολύ χαμηλότερες χρεώσεις, της τάξεως του 1,03 και 1,07 ευρώ/ ανά GΒ.
Συγκεκριμένα, στον κατάλογο για τα ακριβότερα data της Ευρώπης η κατάταξη έχει ως εξής:
  • 1η ΘΕΣΗ: ΕΛΛΑΔΑ (28,95 ΕΥΡΩ/ GB)
  • 2η ΘΕΣΗ: ΚΥΠΡΟΣ (17,91 ΕΥΡΩ/ GB)
  • 3η ΘΕΣΗ: ΑΓΓΛΙΑ (5,89 ΕΥΡΩ/ GB)
  • 4η ΘΕΣΗ: ΙΤΑΛΙΑ (1,53 ΕΥΡΩ/ GB)
Αντιθέτως, τις πιο φθηνές χρεώσεις data στην ΕΕ έχουν:
  • ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: (1,03 ΕΥΡΩ/ GB)
  • ΜΟΝΑΚΟ: (1,07 ΕΥΡΩ/ GB).

H Έρευνα της βρετανικής Cable δείχνει ότι οι Έλληνες πληρώνουν με διαφορά το πιο ακριβό mobile internet στην Ευρώπη, ενώ οι Ουκρανοί το φθηνότερο. Η Cable συνέλλεξε δεδομένα από 6.313 προγράμματα δεδομένων μέσα στο 2018, τα οποία δείχνουν ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης. Για παράδειγμα, το 1GB κατά μέσο όρο κοστίζει στην Πολωνία €1,17, ενώ στη Γερμανία €6,14. Στη Γαλλία ο μέσος όρος είναι στα €2,64, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο €5,88. Η Ελλάδα έχει μακράν το υψηλότερο κόστος στην Ευρώπη με €28,88, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Ουκρανία με €0,45 ανά GB. Σε παγκόσμια κλίμακα, η Ινδία έχει τη φθηνότερη χρέωση με μόλις €0,23, ενώ τα ακριβότερα mobile data τα προσφέρει η Ζιμπάμπουε με €66,93/GB με δεύτερη ακριβότερη την Ελλάδα [πίνακας άνω].  Οι ΗΠΑ είναι η 182η χώρα στην κατάταξη με αρκετά ακριβά -συγκριτικά- mobile data. Επίσης οι 4 από τις 5 πιο ακριβές χώρες ανήκουν στην Αφρική. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από την βρετανική υπηρεσία δεδομένων, Cable, και αφορούν σε 230 χώρες. Η έρευνα δεν περιλαμβάνει δεδομένα από μερικές χώρες, όπως η Βόρειος Κορέα και η Βενεζουέλα.

Πάροχοι κινητής τηλεφωνίας: "Εμείς βλέπουμε μείωση. Εσείς μειώστε την φορολογία"

Σύμφωνα με εκτενή αναφορά του newpost.gr ανοικτοί στο ζήτημα της μείωσης των τιμών στα δεδομένα εμφανίστηκαν οι τρεις CEOs του ομίλου ΟΤΕ, της Vodafone Eλλάς και της Wind σε συνέχεια των προχθεσινών δηλώσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάγκη μείωσης του κόστους στα data, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης άφησε και από την πλευρά της πολιτείας παράθυρο, μελλοντικά, για μείωση της φορολογίας.

«Πράγματι οι φόροι είναι υψηλοί, αλλά αυτό ισχύει καθολικά και σε άλλους κλάδους. Πάντως, όσο βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση και δημιουργείται δημοσιονομικό μαξιλάρι, θα αποκλιμακώνουμε και τους φόρους. Είναι κάτι που το κατανοούμε και το εξετάζουμε, αν και οι όποιες ανακοινώσεις γίνονται πάντα από το αρμόδιο υπουργείο», δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης με τον Mιχάλη Τσαμάζ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΟΤΕ, τον Χάρη Μπρουμίδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone Ελλάδος και τον Νάσο Ζαρκαλή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Wind  με την φορολογία διαμορφώνεται μεταξύ 39% έως 49% στους συνδρομητές με συμβόλαιο. Ο υπουργός ανέφερε ότι οι τιμές στα δεδομένα, όπου η Ελλάδα εμφανίζεται ψηλά στη συνολική ευρωπαϊκή κατάταξη, πρέπει να πέσουν γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας, πρόσβασης, και επιτάχυνσης της πορείας της χώρας.
«Σε καμία περίπτωση δεν είναι ο ρόλος της πολιτείας να διαμορφώνει την τιμολογιακή πολιτική των παρόχων. Ωστόσο, από την άλλη αντιλαμβανόμαστε τους παρόχους ως αρωγούς στο έργο της Πολιτείας, όπως φάνηκε από τη συνεργασία που είχαμε (για παράδειγμα στην περίπτωση του 112). Αντίστοιχα συμβαίνει και στο θέμα των κεραιών και στο 5G όπου θα πάμε …χέρι χέρι με τους παρόχους. Ωστόσο, ζητάμε να γίνουν και αυτοί αρωγοί στο ζήτημα των τιμών, κάτι το οποίο θα έχει πρακτική και συμβολική αξία και για τη μετατόπιση της θέσης της χώρας ποιοτικά. Θέλουμε να βοηθήσουμε την αγορά να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις. Ωστόσο, ζητάμε να μας βοηθήσουν σε αυτή την πορεία να πιάσουμε τους στόχους ως χώρα – με κυρίαρχο αυτόν της σύγκλισης με τις άλλες χώρες της ΕΕ – και να γίνουν αρωγοί περαιτέρω στο κόστος των δεδομένων. Αυτό είναι που τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι κάτι που πράγματι βρίσκεται ανάμεσα στα όσα θα θέλαμε να δούμε να γίνονται πραγματικότητα μέσα στο επόμενο διάστημα».
Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Τσαμάζ υποστήριξε ότι υπάρχει μία στρεβλή απεικόνιση της κατάστασης στην Ελλάδα, ενώ οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί συγκρίνουν διαφορετικά πράγματα. «Εχουμε από τη μία τις ονομαστικές τιμές του καταλόγου και από την άλλη τις πραγματικές τιμές. Μεταξύ των δύο υπάρχει μεγάλη διαφορά, ενώ είναι μείζον το ζήτημα τη φορολόγησης. Αν αφαιρέσουμε τη φορολογία, η πτώση των τιμών ανά λεπτό στην ομιλία ή ανά GB σε όλη την αγορά ήταν μεγάλη τα τελευταία χρόνια. Αυτό το έχει επιβάλει ο ανταγωνισμός μεταξύ μας. Από όλες τις αγορές είμαστε ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος. Παρόλ’αυτά, από την στιγμή που έρχεται η Πολιτεία με το συγκεκριμένο αίτημα, δεν θα το αγνοήσουμε, θα το λάβουμε υπόψη και σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε και στις ανάλογες ενέργειες». Ο Μιχάλης Τσαμάζ ανέφερε ότι ειδικά για την Cosmote από το 2014 έως σήμερα η μέση πτώση ήταν στο 34% σε ετήσια βάση.

«Θα πρέπει να εμβαθύνουμε λίγο στο θέμα και να βλέπουμε όλη την εικόνα γιατί έτσι θα έχουμε μία καλύτερη οπτική για το τί θέλουμε να κάνουμε στο τέλος της ημέρας. Δε θα πρέπει να κάνουμε επιδερμικές αναγνώσεις», τόνισε από την πλευρά του ο Χάρης Μπρουμίδης επικεφαλής της Vodafone. Για τη Vodafone τα έσοδα κινητής από το 2009 έως το 2016 έπεσαν κατά 62%, η κίνηση στη φωνή ανέβηκε 38% και στα δεδομένα ήταν 600πλάσια. Την ίδια στιγμή, η τιμή ανά λεπτό μειώθηκε κατά 50% στη φωνή και 82% ανά GB στα δεδομένα. «Και σε όλα αυτά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι τιμές της κινητής τηλεφωνίας είναι 15% κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης χωρίς τους φόρους, αλλά όταν προστεθούν οι φόροι πηγαίνουν 10% πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε.».

Χαρακτηριστικό ως προς τους φόρους είναι το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου η αγορά έχει παραπλήσια χαρακτηριστικά με αυτά της Ελλάδας: Ενώ η Vodafone Ελλάδας πληρώνει φόρους κοντά στα 285 εκατ. ευρώ η θυγατρική στην Πορτογαλία πληρώνει κοντά στα 180 εκατ. ευρώ. «Για να γίνει η αγορά πιο ελκυστική μειώστε τους φόρους», ανέφερε ο Χάρης Μπρουμίδης και τόνισε και αυτός το ζήτημα μεταξύ τιμών τιμοκαταλόγου και πραγματικών τιμών στην κινητή τηλεφωνία, γεγονός που δημιουργεί στρεβλή εικόνα και στους ευρωπαϊκούς δείκτες. «Το αίτημα για μείωση των τιμών το κατανοούμε, βλέπουμε και το όραμα, ωστόσο στην εξίσωση θα πρέπει να συνυπολογιστούν όλες οι παράμετροι, η φορολογία οι τιμές λιανικής και οι τιμές χονδρικής, η ανάπτυξη των εταιρειών, η ανάγκη για επενδύσεις. Θα πρέπει να εμβαθύνουμε στο σύνολο και να υπάρξει απόλυτη προτεραιότητα στους φόρους».


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νάσος Ζαρκαλής, επικεφαλής της Wind, επισημαίνοντας ότι  το μεγάλο λάθος του κλάδου  είναι «ότι υπονόμευσε την αξιοπιστία του με συνεχείς προσφορές και διαπραγμάτευση με τους πελάτες, Εχουμε καταλήξει να έχουμε μία …μοναδική σχέση με κάθε πελάτη και ο κάθε πελάτης έχει τελικά τη δική του τιμή. Εμείς από την πλευρά μας και με το δεδομένο ότι η προτροπή για το θέμα των μειώσεων στις τιμές τίθενται σε ένα γενικότερο πλαίσιο, θα είμαστε αρωγοί. Θα κοιτάξουμε ωστόσο να αποκαταστήσουμε στο επόμενο διάστημα την οξύμωρη πρακτική μεταξύ ονομαστικών και πραγματικών τιμών», 
για να συμπληρώσει ότι
«η αγορά θα πρέπει να προστατευθεί και να μην ενισχυθεί η άποψη στον Ελληνα καταναλωτή ότι πληρώνει ακριβά τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες».