8 Ιουνίου 2019

Κόκκινα Δάνεια: Η πρόταση του ΜέΡΑ25 είναι η μόνη ρεαλιστική, ορθολογική και κοινωνικά δίκαιη λύση

Διαβάζουμε σήμερα στον τύπο πως «Επειτα από διεργασίες αρκετών μηνών, τα πρώτα 3.000 ακίνητα που έχουν προκύψει μέσω της διαδικασίας της πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να διατεθούν στην αγορά κατά τη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων».

Η αγοραία, κοινωνικά ανάλγητη και οικονομικά ανορθολογική «λύση» της πώλησης των κόκκινων δανείων σε funds είναι γεγονός, συμβαίνει και πρόκειται να ενταθεί γεωμετρικά μετά τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, ασχέτως αν η διακυβέρνηση θα ασκείται από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ.
Η ανάλγητη ανοησία της πώλησης των «κόκκινων» δανείων σε ιδιώτες.

Η πώληση των «κόκκινων» δανείων καταστρέφει οικογένειες και επιχειρήσεις αλλά και μειώνει τα κεφάλαια των τραπεζών. Μόνο τα ξένα αρπακτικά ταμεία που αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια ωφελούνται.

Η πρόταση του ΜέΡΑ25 είναι η μοναδική ορθολογική και δίκαιη λύση:
  • Ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών (ΔΕΔΙΧ) στην οποία μεταφέρονται από τις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια. Ως αντάλλαγμα, οι τράπεζες εκδίδουν υποσχετικές (IOU) ίσης ονομαστικής αξίας τις οποίες εγγυάται το κράτος, και τις οποίες οι τράπεζες κρατούν στα βιβλία τους ως περιουσιακό στοιχείο.
  • Καταργούνται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και καταστημάτων/εμπορικών χώρων
  • Οι δανειζόμενοι των οποίων τα δάνεια πουλήθηκαν ήδη σε ταμεία θα μπορούν να τα αγοράζουν πίσω στην ίδια τιμή που τα αγόρασαν οι ταμεία
  • Οι δανειζόμενοι καταβάλουν ενοίκιο στην ΔΕΑΔΙΧ το ύψος του οποίου προσδιορίζεται από την τοπική κοινωνία (π.χ. Δήμο) με γνώμονα τα εισοδήματά τους και τις τοπικές συνθήκες
  • Όταν, εν καιρώ, ξεπεραστεί η κρίση της αγοράς ακινήτων, οι οφειλέτες θα έχουν το δικαίωμα να εξαγοράσουν το παλαιό τους δάνειο από την ΔΕΑΔΙΧ είτε με δόσεις είτε με εφάπαξ πληρωμή.
Έτσι, προστατεύονται οικογένειες και μικρομεσαίοι από τα αρπακτικά ταμεία και την απόγνωση, σταματά η ύφεση στην αγορά ακινήτων, αποτρέπεται η ανάγκη για νέα κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Απέναντι στα ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ στους δανειστές των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, το ΜέΡΑ25 καταθέτει ρεαλιστικές, κοινωνικά δίκαιες και ορθολογικές προτάσεις, οικονομοτεχνικά άρτιες, που μπορούν να εφαρμοστούν την επομένη των εκλογών.