9 Μαρτίου 2019

Η τεχνολογία θα φροντίζει τα κατοικίδια μας

Μια νέα γενιά προηγμένων gadgets και υπηρεσιών έρχεται για να προσφέρει φροντίδα στα κατοικίδια μας όταν λείπουμε από το σπίτι αλλά και να μας ενημερώνει για ότι κάνουν και ότι χρειάζονται όσο δεν είμαστε κοντά τους 

Γυμνάζεται όσο πρέπει ο σκύλος σας; Τι τρώει όταν λείπετε και πεινάει; Κάνει αυτά που πρέπει όταν είστε διακοπές εκείνος που του έχετε αναθέσει την φροντίδα του κατοικίδιου σας; 
Η φροντίδα του κατοικίδιου είναι μια απαιτητική διαδικασία και η βιομηχανία της τεχνολογίας σπεύδει να προσφέρει χείρα βοηθείας στους κατόχους ζώων. Στο Mobile World Congress, την μεγαλύτερη έκθεση φορητών ηλεκτρονικών συσκευών και συστημάτων κάθε είδους που διεξάγεται τέτοιες μέρες κάθε χρόνο στην Βαρκελώνη, παρουσιάστηκαν μια σειρά από gadgets και τεχνολογίες που βοηθούν στην φροντίδα των κατοικίδιων. 

Στο MWC παρουσιάστηκαν κολάρα με ενσωματωμένα διαφόρων ειδών αισθητήρες και συστήματα συλλογής δεδομένων και επικοινωνίας. Τα κολάρα δείχνουν στο κινητό τηλέφωνο του κάτοχο του κατοικίδιου το που βρίσκεται το κατοικίδιο αλλά και μια σειρά από άλλες πληροφορίες. Αν για παράδειγμα, κάποιος θα λείψει από το σπίτι του για κάποιες μέρες και έχει αφήσει την φροντίδα του κατοικίδιου του σε κάποιον άλλο θα γνωρίζει πόσο έχει κινηθεί το ζώο κατά την διάρκεια της μέρας, αν έχει τρέξει και πόσο, αν έχει παίξει πόσο έχει κοιμηθεί κλπ. 


To εικονιζόμενο Lavviebot είναι μια έξυπνη και αυτόνομης λειτουργίας τουαλέτα για γάτες 

Οι κάτοχοι των κατοικίδιων μπορούν επίσης να θέσουν κάποια σημεία που πρέπει να κινείται το κατοικίδιο τους μέσα στο σπίτι και σε περίπτωση που αυτό κινηθεί έξω από αυτά τα σημεία θα ειδοποιούνται στο κινητό τους τηλέφωνο. Ένα τέτοιο σύστημα έχει αναπτύξει η Vodafone. Το Kippy είναι μια αδιάβροχη συσκευή κατασκευασμένη από ατσάλι η οποία διαθέτει μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία που έχει διάρκεια ζωής δέκα μέρες. Η συσκευή επικοινωνεί με το κινητό τηλέφωνο του κατόχου του κατοικίδιου. Αναλυτές της βιομηχανίας της τεχνολογίας αναφέρουν ότι πρόκειται για μια «έξυπνη απόφαση» των εταιρειών να συνδέσουν τα κατοικίδια με τους ιδιοκτήτες τους όταν εκείνοι δεν είναι κοντά τους βελτιώνοντας έτσι την σχέση μεταξύ τους. 

Οι αναλυτές θεωρούν επίσης έξυπνη την απόφαση και για εμπορικούς λόγους αφού η βιομηχανία γύρω από τα κατοικίδια είναι μεγάλη και συνεχώς αναπτυσσόμενη και αυτά τα νέα hi-tech προϊόντα και υπηρεσίες φροντίδας αναμένεται να γίνουν πολύ δημοφιλή. «Από την στιγμή που όλοι στον αναπτυγμένο κόσμο έχουν κινητό τηλέφωνο είναι έξυπνο να συνδέσουμε με αυτά και τα κατοικίδια» αναφέρει ο Μπεν Γουντ αναλυτής της CCS Insight, μιας εταιρείας ερευνών και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα της τεχνολογίας. 

«Οτιδήποτε κινείται μπορεί να έχει πάνω του μια τεχνολογία συλλογής και μετάδοσης δεδομένων. Οι φορετές τεχνολογίες αρχίζουν να γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς στους ανθρώπους και είναι μια λογική εξέλιξη η επέκταση τους και στα κατοικίδια. Υπολογίζεται ότι περίπου 300 εκατομμύρια σκύλοι και γάτες ζουν μέσα σε σπίτια σε όλο τον κόσμο. Είναι λοιπόν μια τεράστια αγορά στην οποία μπορεί να απευθυνθεί κάποιος για να πουλήσει νέα προϊόντα και υπηρεσίες» αναφέρει ο Νιλ Μάουστον, διευθυντής της εταιρείας ερευνών Strategy Analytics. 

Τα gadgets 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκτός από τα κολάρα παρουσιάστηκαν επίσης κάμερες με τεχνολογίες ασύρματης δικτύωσης (Wi-Fi) με τις οποίες ο ιδιοκτήτης ενός κατοικίδιου μπορεί να βλέπει μέσω από το κινητό του όταν δεν είναι σπίτι. Παρουσιάστηκαν επίσης συστήματα που επιτρέπουν στον ιδιοκτήτη ενός κατοικίδιου να τοποθετεί σε κάποιο κλειστό δοχείο τροφή (π.χ μπισκότα) και όταν λείπει να δίνει εντολή μέσω του κινητού στο δοχείο να απελευθερώνει λίγη από την τροφή που υπάρχει μέσα αυτό. 

Ενα από αυτά τα συστήματα είναι το Furbo το οποίο εκτός από την παροχή τροφής στο κατοικίδιο μέσω του κινητού ενημερώνει τον ιδιοκτήτη του κατοικίδιου για την συμπεριφορά του (αν π.χ το κατοικίδιο είναι σκύλος και γαβγίζει πολύ) ενώ δημιουργεί βίντεο ενός λεπτού στο οποίο καταγράφεται η δραστηριότητα του κατοικίδιου στο διάστημα που ο ιδιοκτήτης λείπει από το σπίτι. 


Ο ιδιοκτήτης ενός κατοικίδιου μπορεί όταν λείπει να το ταΐζει δίνοντας εντολή μέσω του κινητού σε ειδικά δοχεία που περιέχουν τροφή να του δώσουν κάθε φορά λίγη από αυτή 

H νοτιοκορεατική startup εταιρεία PurrSong παρουσίασε το LavvieBot, μια τουαλέτα για γάτες η οποία όταν η γάτα την χρησιμοποιήσει καθαρίζεται αυτόματα και αθόρυβα μόνη της για να χρησιμοποιηθεί εκ νέου. Η τουαλέτα στέλνει μηνύματα στον ιδιοκτήτη για το πόσες φορές την έχει χρησιμοποιήσει το κατοικίδιο, πόση ώρα την χρησιμοποιεί ενώ επίσης κάθε φορά μετρά το βάρος της έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης να διαπιστώνει αν όλα πάνε καλά ή αν υπάρχει περίπτωση το κατοικίδιο του να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας.