26 Ιουλίου 2018

Εν μέσω τραγωδίας, δίνουν αυξήσεις στους διοικητές επιχειρήσεων του Υπερταμείου!

Αυξήσεις στη μηνιαία τους αποζημίωση, που μπορεί να αγγίξουν και τα 2.852 ευρώ, θα δουν το προσεχές διάστημα οι πρόεδροι, αντιπρόεδροι, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι των δημοσίων επιχειρήσεων των οποίων οι μετοχές έχουν μεταβιβαστεί στην Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (Υπερταμείο) και των θυγατρικών της.

Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή σε νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης του μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση σκοπός της διάταξης είναι η παροχή κινήτρων ώστε τα στελέχη αυτά να επιδιώκουν με όλες της δυνάμεις τους την επίτευξη των τιθέμενων στόχων (!).

Αναλυτικότερα, τα εν λόγω στελέχη θα πρέπει να απασχολούνται σε δημόσιες επιχειρήσεις ή θυγατρικές τους που απασχολούν περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους ή ο κύκλος των εργασιών τους να υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Το ακριβές ύψος της αύξησης των αποδοχών τους ωστόσο δεν είναι σαφές (γεγονός που εμποδίζει την καταγραφή του κόστους από το ΓΛΚ), καθώς η τροπολογία παραπέμπει σε ΚΥΑ. Ωστόσο, είναι σαφές πως το «ταβάνι» των στελεχών αυτών, αγγίζει το 90% των αποδοχών του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Με δεδομένο πως ο μισθός αυτός, όπως αναφέρει και η έκθεση του ΓΛΚ, κινείται στα 8.314 ευρώ, οι αποδοχές των στελεχών των δημοσίων επιχειρήσεων που είναι ενταγμένες στο υπερταμείο μπορεί να φτάσουν τα 7.483 ευρώ. Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση αν αναλογιστεί κανείς πως μέχρι σήμερα, οι διευθυντές, πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι αμείβονταν με τον μισθό του Γενικού Γραμματέα των υπουργείων, ήτοι 4.631 ευρώ.