17 Μαρτίου 2014

25 Χρόνια Παγκόσμιος Ιστός - Δείτε πως ήταν μερικές από τις πρώτες Ελληνικές ιστοσελίδες


Λίγα λόγια...

Σαν σήμερα λοιπόν το 1989, ο Βρετανός επιστήμονας Tim Berners-Lee(τότε εργαζόμενος στο CERN), παρουσίασε ουσιαστικά ένα πλάνο για την βελτίωση του συστήματος επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών.

Τους επόμενους μήνες και με την βοήθεια του Βέλγου συναδέλφου του Robert Cailliau, συνειδητοποίησαν πως θα μπορούσαν να δημιουργήσουν: "έναν σύνδεσμο για την πρόσβαση σε διάφορες πληροφορίες, μέσω ενός δικτύου κόμβων και στους οποίους ο κάθε χρήστης θα μπορεί να πλοηγείται". (1)

Αυτό οδήγησε το 1990 στην δημιουργία της πρώτης ιστοσελίδας από τονTim Berners-Lee και μετέπειτα, στην τελική παρουσίαση του πλάνου των δύο επιστημόνων κατά τον Αύγουστο του 1991. Δηλαδή, στην έναρξη της "διαδικτυακής εποχής" (με την σημερινή της μορφή)!

Και λέμε "με την σημερινή της μορφή", διότι πολύ απλά το διαδίκτυο προϋπήρχε ως πρότζεκτ επικοινωνίας από τις αρχές της δεκαετίας του 1980... για στρατιωτικούς σκοπούς (περίοδος γνωστή και ως αποκορύφωμα του μεγάλου ανταγωνισμού του "Ψυχρού Πολέμου").

Ας περάσουμε όμως σε κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον

Υπάρχει ένας εκπληκτικός διαδικτυακός ιστότοπος (ουσιαστικά θα μπορούσαμε να πούμε "βιβλιοθήκη ιστοσελίδων"), όπου μπορεί ο κάθε χρήστης να βρει σημαντικές πληροφορίες για την εμφάνιση των αγαπημένων του ιστοσελίδων!

Και πιο συγκεκριμένα, το INTERNET ARCHIVE είναι ένας ιστοχώρος στον οποίο κατά το πέρασμα των χρόνων, έχουν συγκεντρωθεί πληροφορίες για σχεδόν 400 δισεκατομμύρια (!) ιστοσελίδες.

Από εκεί, μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος, να δει το πως οι αγαπημένες του ιστοσελίδες, έχουν αλλάξει κατά το πέρασμα των χρόνων! (Εικ. 2)


Η σπουδαία "βιβλιοθήκη σελίδων" Inrernet Archive

Εμείς, χρησιμοποιήσαμε αυτό το εκπληκτικό διαδικτυακό "εργαλείο" και βρήκαμε, το πως ήταν αρκετά χρόνια πριν, μερικές από τις δημοφιλέστερες Ελληνικές ιστοσελίδες...



Mίνι-παρουσίαση: "12+1" Ελληνικές ιστοσελίδες ...από το παρελθόν!

Η ιστοσελίδα του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Παν/μιου Κρήτης
(Έτος 1993)
Η ιστοσελίδα της εφημερίδας "Η Καθημερινή"
(Έτος 1997)
Το in.gr
(έτος 2000)
Η ιστοσελίδα της "Τράπεζας της Ελλάδος"
 (Έτος 2000)
Το pathfinder.gr
 (Έτος 2000)
Η ιστοσελίδα του ΟΤΕ
(Έτος 2000)
Το insomnia.gr 
(Έτος 2000)
Η ελληνική ιστοσελίδα του PC Magazine (το περιοδικό με το οποίο μεγαλώσαμε)
 (Έτος 2001) :))
Η Ελληνική έκδοση του Yahoo
 (Έτος 2001)
Η αθλητική ιστοσελίδα contra.gr
(Έτος 2001)
Η ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας
(Έτος 2002)
To meteo.gr
(Έτος 2004)

Και τέλος...
Tο Dwrean.net όταν και πρωτο-ξεκίνησε
(Έτος 2010)

Συντάκτης του άρθρου: Ευθύμης Μαυρομάτης

http://www.dwrean.net/, 12/3/2014