Στις 2.967 έφτασαν οι καταγγελίες για αυθαιρεσίες και παρανομίες στις παραλίες της χώρας, που έγιναν ήδη στο υπουργείο Οικονομικών πριν καλά καλά κάνει ποδαρικό ο Ιούλιος, γεγονός που προμηνύει πολλά «θερμά επεισόδια» στον πόλεμο της ξαπλώστρας και το φετινό καλοκαίρι.
Με βάση τα στατιστικά της ιστοσελίδας Μy Coast του ΥΠΕΘΟ, όπου συγκεντρώνονται οι καταγγελίες των πολιτών, 300 επώνυμες καταγγελίες έγιναν στην αρχή της τουριστικής σεζόν τον Μάιο και άλλες 2.667 μέσα στον Ιούνιο και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.
Από τις υποβληθείσες καταγγελίες περισσότερες από τις μισές έχουν ήδη ελεγχθεί και επιβληθεί οι προβλεπόμενες ποινές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ. Η παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, στον αιγιαλό και την παραλία επισύρει «καμπάνες» από 2.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ, ενώ η παρεμπόδιση του ελεγκτικού έργου οποιουδήποτε φορέα 10.000 ευρώ.
Για παράλειψη ανάρτησης της πινακίδας με τα στοιχεία της παραχώρησης επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ. Μέχρι τώρα οι έλεγχοι- αυτοψίες γίνονται με συμβατικά μέσα, δηλαδή από κλιμάκια με… μεζούρες και με τα παραχωρητήρια ανά χείρας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι όροι. Ωστόσο, οδεύοντας προς τον Αύγουστο, θα επιστρατευθούν και drones για επόπτευση και αεροφωτογράφηση παραλιών. Οπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, η εφαρμογή My Coast, που «τρέχει» το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει γίνει πολύτιμο «εργαλείο» τόσο για τις ελεγκτικές υπηρεσίες όσο και για τους πολίτες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η γεωγραφική κατανομή των καταγγελιών του Ιουνίου, όταν δηλαδή ο κόσμος άρχισε να κατακλύζει τις παραλίες. Οι περισσότερες (396) καταγγελίες για παράνομη κατάληψη παραλίας έγιναν για τις ακτές της Ανατολικής Αττικής.
Αναλυτικότερα οι καταγγελίες σε όλη τη χώρα ήταν:
Αιτωλοακαρνανία: 33, Ανατολική Αττική: 396, εκ των οποίων οι 106 στην περιοχή του Σαρωνικού, Ανδρος: 10, Αργολίδα: 17, Αρκαδία: 4, Αχαΐα: 51, Βοιωτία: 1, Δυτική Αττική: 9, Εβρος: 16, Εύβοια: 72, Ζάκυνθος: 50, Ηλεία: 12, Ηράκλειο Κρήτης: 45, Θάσος: 84, Θεσπρωτία: 17, Θεσσαλονίκη: 65, Θήρα: 21, Ικαρία: 10, Ιωάννινα: 5, Καβάλα: 64, Κάλυμνος: 35, Κάρπαθος: 7, Καστοριά: 3, Κέα- Κύθνος: 7, Κέρκυρα: 79, Κεφαλλονιά: 17, Κορινθία: 101, εκ των οποίων οι 52 στην περιοχή του Κιάτου, Κως: 24, Λακωνία: 9, Λάρισα: 25, Λασίθι: 15, Λέσβος: 13, Λευκάδα: 37, Λήμνος: 8, Μαγνησία: 189, Μεσσηνία: 62, Μήλος: 13, Μύκονος: 33, Νάξος: 20, Νησιά Αργοσαρωνικού: 59, Νότια Αττική: 29, Ξάνθη: 3, Πάρος: 35, Πειραιάς: 4, Πιερία: 39, Πρέβεζα: 133, Ρέθυμνο: 16, Ροδόπη: 9, Ρόδος: 164, Σάμος: 12, Σποράδες: 28, Σύρος: 12, Τήνος: 15, Φθιώτιδα: 6, Φωκίδα: 7, Χαλκιδική: 351, Χανιά: 63, Χίος: 3.
ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ
Τα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας του περσινού καλοκαιριού, όπως και οι ακραίες περιπτώσεις αυθαιρεσιών, μέχρι τώρα δεν επαναλαμβάνονται. Τα «τσουχτερά» πρόστιμα, οι άμεσοι έλεγχοι και η αρτιότερη διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησης βελτίωσαν συνολικά την κατάσταση. Από τα στοιχεία του ΥΠΕΘΟ προκύπτει ότι έγιναν 10.565 παραχωρήσεις, εκ των οποίων οι 982 το τρέχον έτος. Από το σύνολο των καταγγελιών, οι περισσότερες (1.568) αφορούν σε αυθαίρετη κάλυψη παραλίας, ενώ άλλες 441 σχετίζονται με την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης.
ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ
Σε ό,τι αφορά στις ποινές, σε περίπτωση κατάληψης αιγιαλού και παραλίας, χωρίς σύμβαση παραχώρησης ή καθ’ υπέρβαση της σύμβασης παραχώρησης, η Κτηματική Υπηρεσία εκδίδει πράξη άμεσης απομάκρυνσης. Με την πράξη αυτή διατάσσεται η απομάκρυνση εντός 48 ωρών των κινητών στοιχείων που έχουν τοποθετηθεί επί του αιγιαλού και της παραλίας, ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίο έγινε η αυθαίρετη κατάληψη. Σε περίπτωση παράνομης κατασκευής έργων στον αιγιαλό ή στην παραλία, τα έργα αυτά κατεδαφίζονται.
Στο My Street καταγγελίες για τραπεζοκαθίσματα
Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή MyStreet, που σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον έλεγχο της αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστων χώρων, στα πρότυπα του MyCoast.
Η νέα εφαρμογή, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του Ιουλίου, θα είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητές συσκευές (iOS και Android) και θα είναι ιδιαίτερα απλή και φιλική. Θα παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις ενεργές μισθώσεις κοινόχρηστων χώρων, όπως για παράδειγμα τραπεζοκαθίσματα καφετεριών, εστιατορίων ή άλλων επιχειρήσεων. Μέσω ενός διαδραστικού χάρτη, οι πολίτες θα μπορούν να δουν τα όρια των μισθωμένων χώρων, τα στοιχεία της μίσθωσης (όπως εμβαδόν, ημερομηνία έναρξης και λήξης) και να ελέγξει αν τηρούνται οι προβλεπόμενες διατάξεις.
Πατώντας πάνω σε ένα σημείο ενδιαφέροντος στον χάρτη, θα εμφανίζονται πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του χώρου, όπως ο τύπος της άδειας, η διάρκεια ισχύος της και τα όρια της παραχωρημένης έκτασης. Έτσι, θα μπορούν εύκολα να διαπιστώσουν αν τηρούνται οι όροι της άδειας ή αν υπάρχουν ενδεχόμενες παραβάσεις.
Παράλληλα, η εφαρμογή θα επιτρέπει στους πολίτες να υποβάλλουν ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες σε περιπτώσεις που διαπιστώνουν καταπάτηση ή υπέρβαση των ορίων των μισθωμένων χώρων.
Για την αποφυγή κατάχρησης της λειτουργίας υποβολής καταγγελιών:
- Υπάρχει όριο στον αριθμό των καταγγελιών που μπορεί να υποβάλει ένας χρήστης για το ίδιο σημείο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
- Ο χρήστης πρέπει να βρίσκεται παρών στον χώρο που αφορά η καταγγελία, βάσει της τοποθεσίας του.
Επιπλέον, η εφαρμογή επιτρέπει την υποβολή καταγγελίας και για κοινόχρηστους χώρους που δεν φέρουν ενεργή ένδειξη άδειας χρήσης στον χάρτη. Σε αυτήν την περίπτωση, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το ακριβές σημείο χειροκίνητα στον χάρτη. Οι καταγγελίες αποστέλλονται αυτόματα στην ψηφιακή πλατφόρμα του «Μητρώου Κοινόχρηστων Χώρων», την οποία διαχειρίζεται ο εκάστοτε αρμόδιος δήμος.
Αυτή την στιγμή, οι δήμοι έχουν ξεκινήσει την εισαγωγή δεδομένων στο Μητρώο Καταχώρισης Αδειών Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων, δηλαδή περνούν στην πλατφόρμα τα στοιχεία των μισθώσεων δημόσιων χώρων.
Το Ενιαίο Μητρώο Κοινόχρηστων Χώρων αποτελεί την κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα που επιτρέπει στους δήμους να διαχειρίζονται τις μισθώσεις κοινόχρηστων χώρων, να παρακολουθούν την τήρηση των σχετικών κανονισμών και να επεξεργάζονται τις καταγγελίες πολιτών που υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής MyStreet.
Η πλατφόρμα δίνει επίσης τη δυνατότητα στον δήμο να λαμβάνει και να διαχειρίζεται καταγγελίες που προέρχονται από πολίτες μέσω της εφαρμογής για κινητές συσκευές MyStreet.
«Σε πρόσφατη έρευνα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε σε 14 δήμους, στο 50% των ελέγχων τα καταστήματα κατελάμβαναν κοινόχρηστο χώρο χωρίς άδεια και στο 27% καθ’ υπέρβαση της σχετικής άδειας. Τα ποσοστά είναι μεγάλα και το ζήτημα σοβαρό. Με το MyStreet ερχόμαστε να διασφαλίσουμε ότι άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι, γονείς με καρότσια, όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως θα απολαμβάνουν ανεμπόδιστα τον δημόσιο χώρο», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.