Ένα αγαπημένο μας βιβλίο θα διδάσκεται πλέον στη Γ’ Λυκείου, στα πλαίσια των νέων μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Παιδείας.
Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την προσθήκη ενός νέου γνωστικού αντικειμένου σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, από το Νηπιαγωγείο μέχρι την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Καθώς οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία όλης της χώρας την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024, θα αντιμετωπίσουν σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών.
Το Υπουργείο έχει τονίσει τον στόχο του να διευρύνει τις προοπτικές των μαθητών, να βελτιώσει τις ικανότητές τους στην κατανόηση και να απομακρυνθεί από την απομνημόνευση, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη δομή και την ουσία του αναγνώσματος.
Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, το σχολικό έτος 2024-25 θα εισαχθούν στο πρόγραμμα σπουδών ολοκληρωμένα λογοτεχνικά έργα, αντικαθιστώντας τα αποσπασματικά κείμενα που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως. Από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο, οι μαθητές θα λαμβάνουν ένα έως τρία βιβλία, ανάλογα με το επίπεδο της τάξης τους, τα οποία θα μελετούν μέσω εργασιών και συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. Τα βιβλία από καταξιωμένους Έλληνες και διεθνείς συγγραφείς, έχουν σχεδιαστεί για να καλλιεργήσουν την αγάπη για την ανάγνωση και να αναπτύξουν την κριτική σκέψη των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν ειδική εκπαίδευση για την αποτελεσματική εφαρμογή αυτής της νέας προσέγγισης, ενώ οι μαθητές θα παραλάβουν τα βιβλία τους μέσω της συνήθους διαδικασίας διανομής σχολικών βιβλίων.
Η λογοτεχνία στο Γυμνάσιο
«Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς».
Οι μαθητές του Λυκείου, για παράδειγμα, θα εντρυφήσουν στις «Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς» του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ. Αυτή η συλλογή αστυνομικών ιστοριών θα προκαλέσει τους μαθητές να συγκεντρώσουν στοιχεία, να συνδυάσουν γεγονότα και να παρατηρήσουν λεπτομέρειες, όπως ακριβώς κάνει ο Σέρλοκ Χολμς. Οι ιστορίες θα εισάγουν τους μαθητές στον ενδιαφέροντα κόσμο του μυστηρίου και της αγωνίας, με τον Σέρλοκ Χολμς και τον σύντροφό του, τον Δρ. Γουάτσον, να ξετυλίγουν υποθέσεις γεμάτες με παράξενα και απροσδόκητα γεγονότα.
Η λογοτεχνία στο Λύκειο
Στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι μαθητές θα μελετήσουν τον «Ιούλιο Καίσαρα» του Σαίξπηρ και το αγαπημένο μας βιβλίο «1984» του Τζορτζ Όργουελ.
Τα έργα αυτά θεωρούνται υψηλής λογοτεχνικής αξίας. Ο «Ιούλιος Καίσαρας», που γράφτηκε γύρω στο 1598 ή 1599 και είναι εμπνευσμένο από τη αγγλική μετάφραση του Πλούταρχου από τους βίους του Καίσαρα και του Βρούτου. Το έργο διερευνά το ρόλο του όχλου, ενώ η τραγική μοίρα των χαρακτήρων τονίζει τη συνοχή και την ενότητα του έργου.
Το αγαπημένο βιβλίο «1984» του Τζορτζ Όργουελ
Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μια τολμηρή επιλογή, εντάσσοντας το «1984» του Όργουελ, το δυστοπικό μυθιστόρημα που γράφτηκε το 1948 και παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα.
Περιγράφει ένα ολοκληρωτικό καθεστώς που χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική παρακολούθηση και την Αστυνομία της Σκέψης για να διατηρήσει τον έλεγχο, με τον πανταχού παρόντα Μεγάλο Αδελφό να συμβολίζει την καταπιεστική δομή εξουσίας. Το μυθιστόρημα διερευνά θέματα αντίστασης και την καταπιεστική φύση του ολοκληρωτισμού, παραλληλίζοντας τις σύγχρονες ανησυχίες για τον αυταρχισμό, την επιτήρηση και τη χειραγώγηση της αλήθειας.
Η ιστορία διαδραματίζεται στο κράτος της Ωκεανίας και επικεντρώνεται στον Ουίνστον Σμιθ, ένα συνηθισμένο άτομο που γίνεται απρόθυμα επαναστάτης ενάντια στην τυραννική εξουσία του Κόμματος. Το Κόμμα, με επικεφαλής τη μυστηριώδη φιγούρα του Μεγάλου Αδελφού, ασκεί πλήρη κυριαρχία στις σκέψεις, τις πράξεις και τα συναισθήματα των πολιτών του. Η ίδια η γλώσσα είναι κατασκευασμένη ώστε να αφαιρεί κάθε λέξη και ιδέα που δεν είναι εγκεκριμένη. Η αφήγηση δείχνει πώς η χειραγώγηση της γλώσσας μπορεί να επιβάλει την ιδεολογική ομοιομορφία.
Η λογοτεχνία στο Νηπιαγωγείο
Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Για τους μικρότερους μαθητές, τα παιδιά του νηπιαγωγείου θα ασχοληθούν με τα κλασικά παραμύθια των αδελφών Γκριμ, του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και τους μύθους του Αισώπου. Οι Αδελφοί Γκριμ, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τις γερμανικές λαϊκές παραδόσεις, δημιούργησαν μια τεράστια συλλογή παραμυθιών που γοήτευσαν γενιές και γενιές. Αυτές οι ιστορίες, πλούσιες σε υπονοούμενα και κρυμμένα νοήματα, έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη.
Οι μαθητές του Δημοτικού θα γνωρίσουν τους «Μύθους» του Jean de La Fontaine και τον αγαπημένο «Μικρό Πρίγκιπα» του Antoine de Saint-Exupéry. Επιπλέον, οι μαθητές θα εξερευνήσουν έργα κλασικών Ελλήνων συγγραφέων, όπως της Πηνελόπη Δέλτα και του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Ο Υπουργός Παιδείας έχει δηλώσει ότι η εισαγωγή πολλαπλών βιβλίων έχει ως στόχο να προσφέρει τουλάχιστον τέσσερις επιλογές σε κάθε τάξη, επιτρέποντας στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να επιλέξουν τα δύο βιβλία που επιθυμούν να μελετήσουν.